«Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή-UPD

Είναι μία ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.

Υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, το συνέδριο έχει ως στόχο να ενώσει για πρώτη φορά όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.

Παυλόπουλος: Ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, μπροστά στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο

Κάλεσμα προς τους Iεράρχες να δώσουν το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας ότι στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο ‘Ανθρωπος και η Ειρήνη, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας σήμερα το πρωί την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», την οποία διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στους Iεράρχες, ο κ.Παυλόπουλος επικαλέστηκε τον ακόλουθο Μακαρισμό, όπως καταγράφεται στο 5ο Κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται», υπογραμμίζοντας «Εσείς λοιπόν, με την σοφία και την ανιδιοτέλεια που σας προικίζει εκ Θεού το ιερατικό σας σχήμα, δώστε το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας την θεμελιώδη για το Γένος των Ανθρώπων αρχή: Στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο ‘Ανθρωπος και η Ειρήνη. Ουδεμία άλλη σκοπιμότητα επιτρέπεται να κατισχύσει, όποιο και αν είναι το «περίβλημα» υπό το οποίο εμφανίζεται».

Αναφερόμενος στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο υπογράμμισε ότι ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, λέγοντας: «Κι ακόμη τούτο, που αφορά πρωτίστως την Ορθοδοξία: Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικώς το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι αθώων ψυχών. Μπροστά σ’ αυτήν την άφατη τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Διεθνής Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», αποκτά καίρια σημασία κυρίως εξαιτίας του ότι διεξάγεται σε μια περίοδο μοναδικής ιστορικής κρισιμότητας. Κρισιμότητας, η οποία προκύπτει πρωτίστως λόγω του ότι, για μιαν ακόμη φορά δυστυχώς, τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή κλονίζουν επικίνδυνα τα θεμέλια της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών στην περιοχή. Περαιτέρω δε, λόγω της «έκρηξης», κυριολεκτικώς, των ροών προσφύγων πολέμου, τα πλήγματα κατά της ειρήνης διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αυτονοήτως αντίθετης προς κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης. Η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις.

Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη προς τις ιστορικές καταβολές της Μέσης Ανατολής. Και τούτο, διότι ο γεωγραφικός χώρος της Μέσης Ανατολής αποτέλεσε μιαν από τις πρώτες κοιτίδες ιστορικού πολιτισμού παγκοσμίως. Τεκμηριωμένη απόδειξη αποτελεί το ότι τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού στην περιοχή προέκυψαν από την όσμωση διαφορετικών πολιτισμών. Και, για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα, από την πολιτισμική όσμωση η οποία συντελέσθηκε όταν ο Ελληνικός Πολιτισμός συνάντησε τους τοπικούς Πολιτισμούς κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Στην πορεία, προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε, και μάλιστα αποφασιστικώς, η Ορθόδοξη παράδοση, αφού η Ορθόδοξη ιεραποστολή, εξ αρχής, αγκάλιασε τις τοπικές γλώσσες και τους τοπικούς Πολιτισμούς, βεβαίως στο μέτρο που κι εκείνοι ήθελαν ν’ ακούσουν και ν’ αποδεχθούν το Ευαγγελικό Μήνυμα.

Υπό τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, η Μέση Ανατολή, κατά τις ιστορικές καταβολές της και τον αντίστοιχο ιστορικό προορισμό της, μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης Λαών και Πολιτισμών. Ιδίως δε τόπος, όπου η θρησκευτική διαφορετικότητα όχι μόνον δεν διχάζει τους Λαούς, αλλά τους οδηγεί στον προαναφερόμενο δρόμο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Και σ’ αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό το ότι σήμερα, για τον παγκόσμιο νομικό -και όχι μόνον φυσικά- πολιτισμό, το δικαίωμα σε μια ανεκτική πολυθρησκευτική κοινωνία συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ. Σωτήριο και εν συνεχεία με τον Προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ Αράμ Α΄, ενώ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο

Βαρθολομαίος: Aνάγκη δημουργίας πλαισίου διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης από τους θρησκευτικούς ηγέτες

Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή, μέσα στους αιώνες, αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διεξάγεται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και επιστημονικών προσωπικοτήτων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα χρόνια που βιώνουμε ατυχείς καταστάσεις, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. «Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα» υπογράμμισε ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου.

Επεσήμανε την ανάγκη, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να εμπλακούν στον διάλογο. «Όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν τη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες» πρόσθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Μίλησε, επίσης, για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών.
Σχετικά με το προσφυγικό, ο Παναγιώτατος εκτίμησε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000. «Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους» σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρξει επικοινωνία με τις νέες γενιές και εξέφρασε την ελπίδα η νεότερη γενιά να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

Κοτζιάς: Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι γέφυρα τριών ηπείρων, ως ενός έντιμου μεσολαβητή στην επιτακτική ανάγκη για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και κυρίως για την υπεράσπιση πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Αυτό, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι το μήνυμα της Ελλάδας και της πολυδιάστατης Εξωτερικής πολιτικής την οποία στηρίζει, καθώς, όπως τόνισε, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με τη χώρα μας με χιλιετίες κοινής ιστορίας και είναι ένας τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, οι οποίες σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, που, επικαλούμενοι θρησκευτικά προτάγματα, αιτιολογούν την απάνθρωπη και αντιθρησκευτική τους δράση, εγκληματώντας σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού και ζητά από την ΕΕ ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια ειδικότερα της Αιγύπτου και επισήμανε ότι απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης σε όλη την περιοχή.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, είπε ότι θα συνέβαλε σε αυτήν μία δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

«Στο τρίγωνο Ουκρανία, Λιβύη, Συρία και Ιράκ, η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια και διαθέτει τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, μακριά από τη δημοσιότητα όποιον έχει ανάγκη ή θέλει να έχει έναν έντιμο φιλο χωρίς δεύτερες σκέψεις στην ΕΕ» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι παζαριών, μια συνεργασία όμως που δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες, κάτι που «θα πρέπει να ξεχάσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη νέα του πρωτοβουλία, τη δημιουργία Διεθνούς Παρατηρητηρίου που θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο διάλογο επί των κοινοτήτων στη περιοχή, στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένουν να αποτραπούν νέα.

Αρχιεπίσκος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος: Ζητώ συγγνώμη ως θρησκευτικός ποιμένας για κάθε άνθρωπο που έφυγε

«Στο μέτρο που μου αναλογεί, ως θρησκευτικού ηγέτη, αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη προσωπικά για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο. Γιατί δεν έπραξα περισσότερα, ως θρησκευτικός ποιμένας, ως μέλος της “πολιτισμένης” Ευρώπης, για να σταματήσω αυτό το ταξίδι που αντί για το εισιτήριο της ελπίδας, μοίρασε στις παλάμες των ανθρώπων την απέραντη θλίψη»: Ήταν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με τα οποία εξέφρασε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες με ουσία και συγκεκριμένα αποτελέσματα από τους θρησκευτικούς ηγέτες για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για την Μέση Ανατολή, σήμερα το πρωί, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναρωτήθηκε αν «αντί να είμαστε όλοι εδώ συγκεντρωμένοι και να κλαίμε για τα προσφυγόπουλα που κείτονται καθημερινά νεκρά στην άμμο, μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσουμε νωρίτερα για να μην ξεριζωθούν μαζί με τους γονείς τους από τα σπίτια τους». Σημείωσε, μάλιστα, πως αδυνατεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψει «την τραγωδία που εξελίσσεται, η οποία αντί να περιορίζεται συνεχώς εξαπλώνεται».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει προς τους ηγέτες της Ευρώπης για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες «για ένα καλύτερο αύριο αυτών των ανθρώπων, ώστε στην αντίπερα όχθη, στο τρομακτικά επίπονο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, να τους περιμένει η ελπίδα και να μην καραδοκεί ο θάνατος».

Τέλος, τόνισε: «Σήμερα, καλούμαστε να αφήσουμε τα λόγια. Σήμερα καλούμαστε να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες πράξεις για αυτές τις ταλαιπωρημένες ψυχές. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά πράξη προδοσίας απέναντι στη χριστιανική μας υπόσταση». 

Αμανατίδης: Επιδίωξή μας η συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών στη Μ. Ανατολή

«Στη δύσκολη προσπάθεια να εξευρεθεί αποτελεσματική λύση για την παύση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες, ειδικότερα εκείνους που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα και μακρά παρουσία στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στην παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

«Οι θρησκευτικές ομολογίες» σημείωσε «δεν υφίστανται μόνον ως λατρευτικές συσσωματώσεις, αλλά έχουν, επίσης, μεγάλες δυνατότητες για την οργάνωση τοπικών δράσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας υπέρ μίας δίκαιης και ισότιμης διευθέτησης».

Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν και το παρόν του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή, αυτή η γεωγραφική περιοχή εμφανίζεται ως μια μεγάλη αλληγορία στην κοινωνική δυναμική μεταξύ της παγκοσμιοποίησης και του κατακερματισμού, επισημαίνοντας ότι σήμερα παραμένει το πεδίο ενός εκτεταμένου και αιματηρού αγώνα για εξουσία και επιρροή, που έχει επιτρέψει σε εξτρεμιστικές ομάδες να ανέλθουν στο προσκήνιο.

Αλλά, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, η κατάσταση των θρησκευτικών μειονοτήτων που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιφερειακή ανάγκη πολυφωνίας και ανοχής, οφείλει να οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών στρατηγικών ειρήνευσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεινά των μειονοτήτων, συμβάλλοντας στην παραγωγή μεγαλύτερης σταθερότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Η αρνητική στάση απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα που φαίνεται να επικρατεί» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης «οφείλει να αντικατασταθεί από την προσπάθεια εμπέδωσης της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας».

Κασουλίδης: Να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά 

Την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μέσης Ανατολής και διασφάλισης της επιστροφής των ατόμων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, λόγω θρησκείας ή καταγωγής τους, επισήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της παράνομης εμπορίας των πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι παρεμπόδισής της.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι εκείνο «που χρειαζόμαστε είναι ένα δυναμικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιβάλλει καθολικούς περιορισμούς στην αγοραπωλησία και στη διακίνηση πολιτισμικών και θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, με την ευθύνη απόδειξης της νομιμότητας του εμπορίου να βαραίνει τους εμπόρους αρχαιοτήτων, τους οίκους δημοπρασίας και τους αγοραστές και όχι το κράτος προέλευσης των κειμηλίων».

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός διεθνούς πλαισίου, ανάλογου αυτού που ισχύει με την αγορά διαμαντιών, που να διασφαλίζει ότι οι αγοραπωλησίες πολιτισμικών και θρησκευτικών κειμηλίων από εμπόλεμες περιοχές δεν μπορούν να θεωρηθούν «καλή τη πίστη». Αυτό, όπως εξήγησε, θα αφαιρέσει τη δικαιολογία της άγνοιας, από συλλέκτες που αγοράζουν κειμήλια και είναι προϊόντα λεηλασιών.

Εστιάζοντας στο θέμα του επαναπατρισμού κειμηλίων, αναφέρθηκε στα διδάγματα που έχει αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τους νομικούς αγώνες της. Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, είναι ότι η ευθύνη απόδοσης του νομίμου μιας συναλλαγής αρχαιοτήτων ή κειμηλίων, θα πρέπει να βαραίνει τους εμπόρους και αγοραστές.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σημείο που επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την επιστροφή των προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, λόγω της θρησκείας ή της καταγωγής τους, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα επιστρέψουν σε ασφαλές περιβάλλον όπου δεν θα απειλείται η ζωής τους. Αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να ενταχθεί ως στρατηγικός στόχος των στρατιωτικών σχεδιασμών για την προστασία των επαναπατρισμένων. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την έμπρακτη προστασία της κοινωνικής και θρησκευτικής πολυμορφίας των κρατών» ανέφερε και τόνισε πως οι μελλοντικές πολιτικές και πολιτειακές διαδικασίες θα πρέπει να εδράζονται επί αυτής της παραμέτρου. Επειδή το εγχείρημα επαναπατρισμού θα είναι χρονοβόρο και πολυδάπανο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη δημιουργία ενός πάγιου ταμείου υπό διεθνή διαχείριση για να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε την ιστορική σημασία της περιοχής της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως «ήταν ανέκαθεν ένα μωσαϊκό πολιτισμών και θρησκειών, με κοινό όμως γνώμονα τις πανανθρώπινες αξίες, τη συνύπαρξη και την ανεκτικότητα». Στον γεωγραφικό αυτό χώρο, προσέθεσε, έχουν γεννηθεί και αναπτυχθεί οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και μέσω της συμβίωσής τους στη Μέση Ανατολή, παρήγαγε μια ουσιαστική παρακαταθήκη τεχνών, γραμμάτων και επιστημών για την ανθρωπότητα.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την πρωτοβουλία του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ θρησκευτικών ηγετών, ακαδημαϊκών, πολιτικών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών θα συνεισφέρει στην κοινή μας προσπάθεια για προστασίας της πολυπολιτισμικής μοναδικότητας της Μέσης Ανατολής. 

Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι: Η Διάσκεψη αυτή να γίνει αφετηρία για κοινή δράση  

Εκκληση, προς ανατολή και δύση, να γίνει η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών μία πραγματική αφετηρία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, που ζητούν από όλους κοινή δράση, προκειμένου να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για τους λαούς της περιοχής, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι κατά την παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Ο κ. Σούκρι εξήρε τη ελληνική πρωβουλία καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα πάντα υπερασπίζεται και ενισχύει τις σχέσεις με τις χώρες του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει μία διαδραστική θετική σχέση με όλες τις πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην ενίσχυση του διαλόγου και της επικοινωνίας μεταξύ των λαών, σε πλαίσιο πλήρους σεβασμού για τις θρησευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Η επίτευξη του διαλόγου, πρόσθεσε ο κ. Σούκρι, «είναι δυνατή μόνο μέσα από την κοινή μας προσπάθεια, ώστε να εξαλειφθεί η εξάπλωση του φανατισμού αφενός και αφετέρου αυτή της ισλαμοφοβίας που άρχισε να κυριαρχεί στη Δύση» σημειώνοντας ότι «πρέπει να προβληθεί και η μετριοπαθής εικόνα του Ισλάμ».

   «Οι επιλεκτικές πολιτικές στην προσέγγιση τρομοκρατικών οργανώσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, «δεν στηρίζουν τις καταβαλλόμενες προσπαθειες στην αντιμετώπιση του φανατισμού» γι΄ αυτό κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει κοινή πολιτική για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας. Η Αίγυπτος, και στον ΟΗΕ, τα επόμενα δύο χρόνια θα εντείνει τις διεθνείς προσπάθειες γι’ αυτόν τον σκοπό, τόνισε.

   Ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το ισλαμικό πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ, έναν φάρο μετριοπάθειας του Ισλάμ, όπως υποστήριξε, για τη διατύπωση διακήρυξης που θα αποβλέπει στην προστασία της ελευθερίας του θρησκευτικού δόγματος μέσα σε συνταγματικό και νομικό πλαίσιο καθώς και την ποινικοποίηση οποιασδήποτε προσπαθειας επιβολής θρησκείας ή διάκρισης. Η πρωτοβουλία του προέδρου Σίσι επιβεβαιώνει, πρόσθεσε, τη σοβαρότητα και το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για την καταπλέμηση του φανατισμού.

   Τέλος, ο κ. Σούκρι εξέφρασε την πλήρη εκτίμηση για την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Αίγυπτο με την Ελλάδα υπό το φως των πολιτισμικών, ιστορικών και γεωγραφικών σχέσεων των δύο χωρων. «Αμέριστο ενδιαφέρον μας» επισήμανε «είναι η περαιτέρω σύσφιξη συνεργασίας σε όλους τους τομείς, που θα συμβάλει στην επίτευξη κοινών συμφερόντων των δύο φίλων λαών». 

Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης: Αφήστε τον λαό μας να ζήσει

«Αφήστε τον λαό μας να ζήσει» τόνισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή που διεξάγεται στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε άμβωνα για να ακουστούν όσα συμβαίνουν.

«Οι άνθρωποί μας πληρώνουν με το αίμα τους. Μεταφέρω σε όλο τον κόσμο τον πόνο των Σύρων και των Λιβανέζων, των δικών μας ανθρώπων, που ψευδώς τούς αναγγέλθηκε η άνοιξη» υπογράμμισε ο πατριάρχης Αντιοχείας. Χαρακτήρισε καταστροφή του πολιτισμού αυτό που γίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισήμανε: «Οι άνθρωποί μας, δεν γεννήθηκαν για να πεθάνουν πρόσφυγες, ούτε τα παιδιά μας για να τα ξεβράζουν τα κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εκείνοι που μιλούν για προστασία των χριστιανών θα πρέπει να επιδιώξουν να αποκατασταθεί η ειρήνη» και κατέστησε σαφές πως «εμείς οι Χριστιανοι αρνούμαστε να υπολογιστούμε ως μειονότητα».

Τέλος, αναφέρθηκε στους δύο απαχθέντες μητροπολίτες, για τους οποίους, όπως είπε, αδιαφορεί η διεθνής κοινότητα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. 

Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντρερς: Η σημερινή συζήτηση να είναι η απαρχή μιας διαδικασίας που θα τελειώσει τη βία στη Μέση Ανατολή 

Το μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ότι η ειρήνη είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τον πλουραλισμό στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 

Ο κ. Κέντερς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η σημερινή συζήτηση να αποτελέσει την απαρχή μιας διαδικασίας που θα επιλύσει το πρόβλημα της βίας στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε την ανάγκη να «να καταλήξουμε σε μια κοινή στάση και ότι είναι κοινή μας ευθύνη να επιτύχουμε τη συμφιλίωση».

Αυτό, διευκρίνισε, «θα πρέπει να το κάνουμε περιφερειακά και διαπεριφερειακά και ιδιαίτερα με τη συνεργασία του ΟΗΕ, ιδίως σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι ο διαθρησκειακός διάλογος θα πρέπει να αναπτυχθεί «ώστε η ανεξιθρησκεία να είναι ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη και να φύγει η ισλαμοφοβία». «Πρέπει να υποστηρίξουμε την ιστορική παρουσία των θρησκειών στη Μέση Ανατολή και να χτίσουμε τις διπλωματικές οδούς γι’ αυτό. Θα πρέπει αυτό να μπει ως προτεραιότητα στις περιφερειακές μας πολιτικές», επισήμανε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε την ανάγκη να «ανυψωθούμε στο ύψος των υποχρεώσεων μας, να καταμεριστούν τα βάρη και να υποστηρίξουμε οικονομικά περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που έχουμε ήδη δώσει τις παραμεθόριες περιοχές». Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η εθνοτική και θρησκευτική βία και η καταπολέμησή τους αποτελεί προτεραιότητα για την Ολλανδία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξία της ανεκτκότητας υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σημερινές προκλήσεις μπορούν να γεννήσουν περισσότερη αλληλεγγύη και έναν τρόπο εντονότερης πολιτικής δράσης.

Τέλος, ο κ. Κέντερς επικαλούμενος τα λόγια του διάσημου Ολλανδού νομικού Ούγκο Γκρότιους ότι «ο χρόνος τελειώνει», ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτό το ρολόι που χτυπάει ασταμάτητα.