Δυναμικά στις αγορές και χωρίς να υπολογίζουν άμεσα στη συμβολή των κεφαλαίων από πωλήσεις θυγατρικών που εμπεριέχονται στα πλάνα αναδιάρθρωσης, θα βγουν οι τράπεζες, ξεκινώντας νέο γύρο επαφών με τους επενδυτές του εξωτερικού από τα μέσα της εβδομάδας αυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα κεφάλαια που θα κληθούν να ζητήσουν οι τράπεζες από τις διεθνείς αγορές κινούνται στα 5,5 – 6 δισ. ευρώ.

 

Με τις κεφαλαιακές ανάγκες να έχουν “κλειδώσει” ουσιαστικά μετά τα ραντεβού των τραπεζιτών με τον SSM στη Φρανκφούρτη και το τοπίο να “ξεκαθαρίζει” σταδιακά αν και υπό άκρα μυστικότητα, οι τράπεζες αναμένουν το νόμο για το ΤΧΣ και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να μπουν στον κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σε αυτό το γύρο επαφών θα συγκεκριμενοποιηθεί το ενδιαφέρον των ξένων, το οποίο θα λάβει και την οριστική του μορφή αμέσως μετά τις 30 Οκτωβρίου, όταν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test και την επίσημη γνωστοποίηση του “λογαριασμού” της ανακεφαλαιοποίησης, θα γίνουν οι τελικές επαφές και θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών για τις τράπεζες.

Όπως έγραψε το Capital.gr, οι ξένοι έχουν ζητήσει διασφαλίσεις για το ότι δεν θα εγκλωβιστούν σε μία ανεπιτυχή ανακεφαλαιοποίηση. Συγκεκριμένα έχουν ζητήσει και αναμένεται να πάρουν “ρήτρες” εξόδου εφόσον στις τράπεζες δεν μπουν αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια και τελικώς αυξηθεί το ποσοστό του Δημοσίου. Το αίτημά τους συνδέεται με την προφανή δυσκολία του εγχειρήματος να “σηκώσουν” οι ελληνικές τράπεζες σημαντικά κεφάλαια ταυτόχρονα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τις αγορές. 

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δεν θα επιχειρήσουν την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών και του δυσμενούς σεναρίου, κατόπιν μίας καλλιεργούμενης ευφορίας ότι τελικά οι αυστηρές παραδοχές της ΕΚΤ θα γίνουν αρκετά ηπιότερες. Προφανώς, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναδειχτούν από το stress test θα διαφοροποιούνται ανά τράπεζα, με κάποιες να έχουν υψηλότερες και κάποιες χαμηλότερες ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες, ωστόσο, δεν πρόκειται να “ξεπεραστούν” στη βάση υπεραισιοδοξίας για τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν σε αυτή τη φάση από τις αγορές. 

Από την άλλη πλευρά, ούτε και πρόκειται να υποτιμηθούν οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τους διεθνείς επενδυτές στο όνομα εισροών που φαίνονται εξασφαλισμένες από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, με πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την πώληση της Finansbank για την Εθνική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κρίνει παράτολμο να υπολογίσει πλήρως το κεφαλαιακό αποτέλεσμα από την πώληση της Finansbank για την ικανοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών του 2015. Και αυτό διότι αν για κάποιο λόγο η πώληση δεν ευοδωθεί, τότε η Εθνική ενδέχεται να κληθεί να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από τις αγορές το 2016, σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας BRRD για τη διάσωση των τραπεζών. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα εξέθετε τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες της σε bail in, η Εθνική Τράπεζα θα κινηθεί πολύ δυναμικά για την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων κατά τα road shows που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα.

Πηγή: Capital.gr – N. Mαλλιάρα