Ενώ το κουαρτέτο των δανειστών ξεκινά αύριο μια πρώτη αποτίμηση για τα τα 48 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, την οποία θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο EWG, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρησιιμοποιείται ως μέσο πίεσης για να επισπευσθεί  η υλοποίηση όλων των όρων της συμφωνίας. 

 

Οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις πρέπει να γίνουν εντός τους έτους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος bail in και κουρέματος καταθέσεων – αυτό όμως προϋποθέτει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το επιχείρημα αυτό επικαλείται και η κυβέρνηση, πιέζοντας την αντιπολίτευση να μην παρεμβάλει σοβαρά προσκόμματα  στην ψήφιση των προαπαιτούμενων. 

Παράλληλα, πιέσεις ασκούνται προς τις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα διευκολύνουν την επιτυχή διευθέτηση του προβλήματος, αλλά και προς τους ομολογιούχους. Στο ν/σ για την προσαρμογή του νόμου περί ανακεφαλαιοποιήσεων στην Ευρωπαϊκή Οδηγία BRRD, θα υπάρχει μεταβατική διάταξη για τη συμμετοχή των κατόχων τίτλων υψηλής διασφάλισης (senior bonds) στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης.

Πάντως από πλευράς ΕΚΤ η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων δεν αντιμετωπίζεται  ως πρόκριμα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Αφήνει μεν να χρησιμοποιείται από το επιχείρημα ως μέσο πίεσης, διμηνύοντας όμως ότι οι διαδικασίες μπορεί να τρέξουν παράλληλα, ώστε να κερδηθεί χρόνος. Όπως διαμηνύουν από τη Φρανκφούρτη, το ζητούμενο είναι να μη βρεθούμε στο τέλος Δεκεμβρίου προ αναγκαστικών λύσεων (bail in) στο ζήτημα των τραπεζών.

Είναι ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών μεταξύ της ΕΚΤ και των άλλων μελών του κουαρτέτου, με έμμεση ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζιτών. Οι μεν θέλουν να πιέσουν για επίσπευση εφαρμογής των όρων της συμφωνίας, ενώ η κεντρική τράπεζα – χωρίς να παραβλέπει αυτή την αναγκαιότητα – εστιάζει στο τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών για  τη στήριξη και την αποκατάσταση ομαλής λειτουργίας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δημόσιες προτάσεις προς ομολογιούχους

Με τη συναίνεση-παρότρυνση της ΕΚΤ και της ΤτΕ οι ελληνικές συστημικές τράπεζες προχωρούν άμεσα σε κινήσεις που θα περιορίσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Η πρώτη είναι το κούρεμα και η μετοχοποίηση υποχρεώσεων τους από  εκδόσεις ομολόγων και υβριδικών τίτλων.

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς που ανακοίνωσε την Πέμπτη δημόσια πρόταση προαιρετικής εξαγοράς υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (junior) και υψηλής διαβάθμισης (senior bonds), ανάλογες προσφορές θα καταθέσουν τις επόμενες μέρες η Εθνική, η Alpha και η Eurobank.

Οι προσφορές αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσιοποίηση του νέου επικαιροποιημένου πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στα επόμενα 24ωρα. Στις μεταβατικές διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου οι οποίες θα ισχύσουν ως το τέλος της χρονιάς, θα προβλέπεται συμμετοχή των κατόχων senior bonds στην ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο υπαγωγής κάποιας τράπεζας σε καθεστώς εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τράπεζες θα προσφέρουν στους  κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών τίτλων τίμημα 10%-15% υψηλότερο από την τρέχουσα αγοραία αξία τους.

Στους κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, που δεν κινδυνεύουν  να υποστούν κούρεμα παρά μόνον σε περίπτωση bail in, θα προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής των τίτλων τους σε μετοχές. Η σχέση μετατροπής θα ορισθεί με βάση την τιμή διάθεσης των μετοχών στην ΑΜΚ και την ονομαστική αξία των ομολογιακών τίτλων.

Πηγή: Sofokleousin.gr