Αυξάνεται η πίεση προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει δράση»

 

Η ασταμάτητη ροή προσφύγων δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στη Γερμανία. Πολλές πόλεις και χωριά ζητούν βοήθεια και η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει σχέδιο. Αυξάνεται η πίεση προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει δράση, γράφει το «Spiegel».
Το Χεζέπε, ένα χωριό 2.500 κατοίκων στην Κάτω Σαξονία, φιλοξενεί σήμερα 4.000 αιτούντες άσυλο. Οι ντόπιοι συνεχίζουν να δείχνουν καλή θέληση αλλά ο αριθμός και μόνο των προσφύγων τους βάζει σε δοκιμασία. Τα γερμανικά κρατίδια κατέγραψαν 409.000 νέες αφίξεις μεταξύ 5 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου αλλά παραμένει ασαφές πόσες αφορούν πρόσφυγες που καταγράφηκαν δύο φορές.
Έξι εβδομάδες μετά την ιστορική απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας, υπάρχει έλλειψη βασικών ειδών _ κούνιες για μωρά, κοντέινερ για την φιλοξενία ανθρώπων και χημικές τουαλέτες έχουν εξαφανιστεί από τα μαγαζιά. Υπάρχει επίσης έλλειψη καθηγητών γερμανικής γλώσσας, κοινωνικών λειτουργών και διοικητικών δικαστών. Ο χειμώνας δυσκολεύει την κατάσταση γιατί χιλιάδες αιτούντες άσυλο κοιμούνται ακόμα σε σκηνές.  
Αυτό όμως που βρίσκεται σε μεγαλύτερη έλλειψη είναι ένα σχέδιο. Οι προσπάθειες της καγκελάριου να μειώσει την ροή προσφύγων μέσω της διπλωματίες και των σκληρότερων κανονισμών δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η ΕΕ συμφώνησε να ενισχύσει την φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων αλλά κανένας από τους γείτονες της Γερμανίας δεν συμφωνεί να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό προσφύγων. Και η ανακοίνωση της Μέρκελ ότι θα στέλνει τους αιτούντες άσυλο από το Κόσοβο και την Αλβανία πίσω στη χώρα τους πιο γρήγορα ακυρώνεται από νομοθεσία που ορίζει ότι αυτοί μπορούν να το αποφύγουν εμφανίζοντας απλώς ένα χαρτί γιατρού.  
Οι πρόσφυγες μοιράζονται όσο το δυνατόν συντομότερα αφότου φθάσουν στη χώρα σε όλα τα κρατίδια με βάση συμφωνημένα ποσοστά: η Βαυαρία 15,3%, το Αμβούργο 2,5%, η Έσση 7,3%. Πολλοί πρόσφυγες όμως δεν έχουν καταγραφεί, ενώ άλλοι αρνούνται να πάνε εκεί όπου στους στέλνουν καθώς προτιμούν να είναι κοντά σε συγγενείς και φίλους ήδη εγκατεστημένους στη Γερμανία.
Οι τοπικές αρχές συχνά αγωνίζονται να τα καταφέρουν. Ο Μίχαελ Σίριαξ, από το νομαρχιακό συμβούλιο περιοχής της Έσσης, έλαβε την εντολή από τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου να μετατρέψει τρεις αίθουσες σε καταφύγια προσφύγων και να τα έχει έτοιμα να φιλοξενήσουν 1.000 άτομα μέσα σε 77 ώρες.
Οι 1.800 δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων της Γερμανίας έχουν φθάσει στα όριά τους. Γύρω στο 40% των αιτούντων άσυλο ασκούν έφεση κατά της απόφασή τους και τα δικαστήρια αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις υποθέσεις αυτές.
Η Διαρκής Διάσκεψη, το επίσημο όργανο των υπουργών Παιδείας των 16 γερμανικών κρατιδίων, αναμένει 325.000 επιπλέον σπουδαστές σε όλη τη χώρα λόγω της εισροής προσφύγων. Ζητά 20.000 επιπλέον δασκάλους.
Οι επικριτές της Μέρκελ επιθυμούν να στείλουν «ένα μήνυμα προς το παγκόσμιο κοινό»: ότι ακόμη και μια πλούσια χώρα όπως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό προσφύγων, όπως λέει ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδερφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.
Αλλά το μήνυμά του είναι και για εσωτερική κατανάλωση. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές θα επιθυμούσαν να δουν την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων καθώς και να μπλοκάρονται στα σύνορα όσοι δεν πρόκειται να λάβουν άσυλο.  
Αν και η Γερμανία είχε πλεόνασμα φέτος και πέρσι, ίσως ξαναστραφεί στον δανεισμό το 2016 ως αποτέλεσμα της προσφυγικής κρίσης.
 
Πηγή: DW / Το Βήμα