Στο επίκεντρο της βρετανικής Telegraph βρίσκεται η έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα , τονίζοντας ότι το κουαρτέτο έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας εδώ και δύο μήνες για να αξιολογήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

 

«Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους δανειστές, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Τσίπρα έχει ψηφίσει ήδη μια σειρά προαπαιτούμενων μέτρων, όπως το πέναλτι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τον ΕΝΦΙΑ κτλ. Αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεπεράσει ακόμα πολλά εμπόδια για να κερδίσει την εκταμίευση της δόσης», τονίζει το δημοσίευμα.

Συνολικά, η Αθήνα θα πρέπει να ικανοποιήσει τουλάχιστον 48 προαπαιτούμενα για να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Η αξιολόγηση των επικεφαλής θα τελειώσει στα τέλη της εβδομάδας.

Ωστόσο, το δεύτερο πακέτο μέτρο αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκληρό, όπως τονίζει η Telegraph.

«Οι δανειστές θα επιμείνουν η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όσο το δυνατό περισσότερα από την αρχή, για να δείξει ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα, ακόμα κι αν αυτό δεν “ξεκλειδώνει” άμεσα τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» εκτιμά ο Mujtaba Rahman του Eurasia group. Έτσι το δεύτερο πακέτο θα είναι πιο μεγάλο και πιο δύσκολο, εκτιμά.

Εν των μεταξύ, τα οικονομικά του κράτους επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.

Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου βρίσκονται κατά 18% χαμηλότερα από τον στόχο των 3,5 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης επίσης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, στα 3,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bruegel η αιτία είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης ήταν μεγαλύτερες από τους στόχους του προϋπολογισμού του 2015 ύστερα από μήνες περικοπών.

Πηγή: Sofokleousin.gr