Δέσμευση για δημοσιονομική ισορροπία και κοινωνική δικαιοσύνη

 

Ως «βαθιά ανάσα» για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τα νέα δεδομένα που βελτιώνουν τα στοιχεία για την ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου συζητείται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού στηρίζονται σε υποθέσεις κοινές με τη συμφωνία του Αυγούστου, πρόσθεσε, όμως, ότι ήδη έχουν αναθεωρηθεί και θα υιοθετηθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή. 

«Είναι προς το καλύτερο η αναθεώρηση», είπε ο κ. Χουλιαράκης και επανέλαβε ότι αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4%, ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.

«Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι βελτιωμένα και για 2015 και για 2016 λόγω εσόδων. Είναι καλύτερη η βάση του 2015. Αυτό θα αποτυπωθεί στη ροή εσόδων του προϋπολογισμού του 2016. Άγκυρα του προϋπολογισμού του 2016 είναι ο στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου. Στο δεύτερο πρόγραμμα στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 4,5% ΑΕΠ. Πλέον ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. Πρώτη δέσμευση είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Τα δημόσια οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Δεύτερη δέσμευση είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της προϊούσας δημοσιονομικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα είναι τεράστιο για την οικονομία και οδυνηρό για τους πολίτες. 

«Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα ελλείμματα, στην αύξηση χρέους και αύξηση ανεργίας. Περιλαμβάνουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί χειρότερος στόχος από την προηγούμενη χρονιά. Αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο προσχέδιο προϋπολογισμού. Τα πολιτικά φληναφήματα περί αριστερού προσχεδίου καταρρέουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα