Στους ιδιώτες επενδυτές θα στραφούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να καλύψουν τα όποια κεφαλαιακά κενά δείξουν ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως δήλωσαν σήμερα, δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα καλύψει τυχόν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο του ελέγχου της ΕΚΤ, αν αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από την αγορά, δήλωσαν οι πηγές.

Η κυβέρνηση, η ΕΚΤ, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών (SSM) και η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να οριστικοποιήσουν σύντομα το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τα νέα μέτρα λιτότητας και ο μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αυξήσει τον πιστωτικό κινδύνο και επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.

Υπό εξέλιξη είναι η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank από τον SSM. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται στα τέλη του μήνα.

Πηγή: Το Έθνος