Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ένωση κεφαλαιαγορών

 

Τη θέση ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών (ESM) θα πρέπει να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες, εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα του Οκτωβρίου του 2015.
 

Το Ταμείο αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους θα απαιτήσει την παράταση της ωρίμανσης των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές. Προτείνει δε ότι για να τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν την αγορά τιτλοποίησης δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στα στεγαστικά δάνεια και να ενισχυθεί η παροχή επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Στη ζώνη του ευρώ, σημειώνει η έκθεση, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος για την ενίσχυση της εμπιστοσύνη στην αγορά. Μέχρι στιγμής, στις πιο δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η πολιτική της ΕΚΤ έχει απομακρύνει πιθανούς κινδύνους μόλυνσης από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ. Αλλά το ευρώ δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ΕΚΤ για να υπάρξει χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η νομισματική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει βασικούς πυλώνες μιας τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της θέσπισης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων.

Παράλληλα να μειωθούν τα εμπόδια ώστε ο ESM άμεσα να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες σπάζοντας τη σχέση τραπεζών με τα εθνικά κράτη. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ένωση κεφαλαιαγορών.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καίρια για να βελτιωθεί η προοπτική και η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί κεφαλαιακά η δανειοδοτική ικανότητα τους παραμένει περιορισμένη.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αντιστοιχούσαν στο 3% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, στην ευρωζώνη. Στην Ελλάδα τα NPLs είναι 3,4 φορές περισσότερα από τα εποπτικά κεφάλαια.

Κατά το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα ώστε να βελτιωθεί η πιστωτική επέκταση που θα εξασφαλίσει ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερώσει τα κεφάλαια των τραπεζών και θα ενθαρρύνει την πιστωτική επέκταση. Έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία σε ορισμένες χώρες.
Ωστόσο, ένα εμπόδιο για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η τιμολόγηση και ειδικά η τεράστια διαφορά, μεταξύ λογιστικής αξίας των δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και στις τιμές που οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.
Αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πωληθούν σε επενδυτές αναμένεται ένα 10% επιστροφή, δηλαδή στα 602 δισ. NPLs ενός δείγματος θα μπορούσαν να ανακτηθούν 60 δισ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα