Η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι οι βασικοί λόγοι της “διπλής” αναβάθμισης της Κύπρου από τη Fitch. Ο οίκος προβλέπει πλεονάσματα προϋπολογισμού από το 2016 και ανώτατα επίπεδα χρέους στο 108%. Βλέπει ανάπτυξη 1,5% εφέτος.

 

Σε αναβάθμιση κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Fitch. 

Η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το rating της Κύπρου σε B+ από Β- ενώ θέτει και θετικό outlook. 

Όπως αναφέρει, η Κύπρος έχει εμφανίσει ιστορικό δημοσιονομικής προσαρμογής και υπέρβασης των δημοσιονομικών της στόχων. Το 2014 εμφάνισε ισορροπημένη εικόνα στον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης έναντι πρόβλεψης του οίκου για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ τον Ιούνιο του 2013, όταν και την υποβάθμισε σε Β-. Το θετικό μομέντουμ έχει διατηρηθεί και το 2015 με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει μικρό πλεόνασμα στα τέλη Ιουλίου,  με τη Fitch να προβλέπει πλέον έλλειμμα 1% του ΑΕΠ για το 2015 και πλεονάσματα 0,2% και 1% για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα. 

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου προβλέπεται από τη Fitch ότι θα ανέλθει στα ανώτατα επίπεδά του εφέτος, λίγο κάτω από το 108% του ΑΕΠ, προτού υποχωρήσει περίπου στο 100% το 2017. Σημειώνεται ότι ο οίκος προέβλεπε χρέος 130% τον Ιούνιο του 2013. 

Η Fitch επισημαίνει ότι το κυπριακό πρόγραμμα έχει ξαναμπεί σε τροχιά μετά από καθυστερήσεις στην πέμπτη και την έκτη αξιολόγηση, λόγω των προβλημάτων με τη νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς. Η έβδομη αναθεώρηση έλαβε χώρα τον Ιούλιο φέτος και επέτρεψε την εκταμίευση της δόσης ύψους 625 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η Fitch προβλέπει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% φέτος από αρχική πρόβλεψη για πτώση 0,8%. Ο οίκος προβλέπει σωρευτική μείωση της παραγωγής κατά 7,5% από το 2013, έναντι εκτίμησης τότε για πτώση 14%. Η ανάπτυξη στηρίχθηκε από την εγχώρια ζήτηση που ενισχύθηκε από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, τη βελτίωση του κλίματος και του τουρισμού.  

Τέλος ο οίκος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ρίσκα για το κυπριακό αξιόχρεο, τονίζοντας ότι παραμένουν οι προκλήσεις για τις τράπεζες, λόγω της αδύναμης ποιότητας ενεργητικού. 

Χαιρετίζει την αναβάθμιση η Λευκωσία

Η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού.

Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σημείωσε, φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: Euro2day.gr