Η Χιακή Ομοσπονδία θα απονείμει το 36ο Ομήρειο Βραβείο στον καθηγητή Νικόλα Νεγρεπόντε, συν-ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) Media Lab, το οποίο διεύθυνε τα πρώτα 20 χρόνια, και ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “One Laptop per Child”.

Το Ομήρειο Βραβείο φέτος είναι αφιερωμένο στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία. Η τελετή απονομής του 36ο Ομήρειου Βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2015, στις 5:00 μ.μ. στο Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Χιακής Ομοσπονδίας, 44-01 Broadway, στην Αστόρια Νέας Υόρκης.

Απόφοιτος του MIT, ο Δρ. Νεγκροπόντε είναι πρωτοπόρος στον τομέα του “computer-aided design” και ήταν καθηγητής στο ΜΙT από το 1966. Είναι συγγραφέας του “μπεστ σέλερ”, Being Digital, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Το 2005 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «One Laptop per Child» για να προμηθεύσει τεχνολογία σε παιδιά σε υπανάπτυκτες χώρες.

Το Ομήρειο Βραβείο καθιερώθηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια και απονέμεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένα άτομα, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ιδεωδών και προσωπικοτήτων που διέπρεψαν στην παιδεία και στις επιστήμες.

Το Ομήρειο Βραβείο θεωρείται ένα από τα πιο διακεκριμένα βραβεία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Θεσπίστηκε το 1977 με τιμώμενο πρόσωπο το μέλος του Κογκρέσου Benjamin Rosenthal, ο οποίος τιμήθηκε για τη συνεισφορά του για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Το Ομήρειο Βραβείο απονεμήθηκε σε διακεκριμένες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, του Προέδρου της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή, του προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, του Προέδρου της αμερικανικής βουλής Tip O’Neill, των γερουσιαστών Paul Sarbanes, Edward Kennedy, Ολυμπία Σνόου, Tom Bradley, Charles Schumer, των μελών του Κογκρέσου Carolyn Maloney, Michael Μπιλιράκη, Benjamin Gilman, Gary Ackerman, του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Andrew Athens, του διακεκριμένου επιστήμονα Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, Επίτιμου Προέδρου του Εργαστήριου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και πολλών άλλων.