Στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών έχει βυθιστεί η δημοτικότητα των συντηρητικών της Άγκελα Μέρκελ, καθώς οι Βαυαροί εταίροι της στην κυβέρνηση συνασπισμού κλιμακώνουν την κριτική εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, η δημοτικότητα των συντηρητικών της Μέρκελ (CDU) μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 36% – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2012 – ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 10%.

Τα άλλα μεγάλα κόμματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που μοιράζονται την εξουσία με τη Μέρκελ, στο 26% και το αντιμεταναστευτικό Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD), το οποίο κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, στο 7%.

Η Μέρκελ δέχεται έντονη κριτική από ορισμένους συντηρητικούς επειδή άνοιξε τα σύνορα της χώρας για τους Σύρους πρόσφυγες – μία κίνηση που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν – προκάλεσε νέα προσφυγικά κύματα. Οι επικριτές της, ειδικά της Βαυαρίας, θέλουν την εισαγωγή περιορισμών στον αριθμό των προσφύγων που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα.

Ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – του «αδελφού» κόμματος της Μέρκελ – Χορστ Σιχόφερ, δήλωσε ότι κινδυνεύει η ύπαρξη του συντηρητικού μπλοκ, αν η καγκελάριος δεν «διορθώσει» την πολιτική της για το άσυλο. Η Βαυαρία είναι η πύλη εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη Γερμανία.

Η Γερμανία περιμένει τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες για αυτή τη χρονιά, δηλαδή σχεδόν το 1% του πληθυσμού της.

Πέραν από την πίεση από την CSU όμως, ο βετεράνος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου είχε ανέκαθεν φιλοδοξίες για την καγκελαρία, επίσης προειδοποίησε για μία δυσάρεστη ατμόσφαιρα στους κόλπους του κόμματος.

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε δηλώσεις του σε συνάντηση της CDU, σύμφωνα με τις οποίες η ατμόσφαιρα είναι «δραματική» και το κόμμα θα αντιμετωπίσει μία κρίσιμη δοκιμασία αν δεν βοηθήσουν τα τελευταία μέτρα στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα.

Χθες, ένας νέος νόμος για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και απέλασης των μεταναστών από την νοτιοανατολική Ευρώπη τέθηκε σε ισχύ και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Γερμανία θέλει την αύξηση των επαναπατρισμών στο Αφγανιστάν.

Την Μέρκελ υπερασπίστηκε, πάντως, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Παρά την εύλογη ανησυχία… η βάση του συντηρητικού μπλοκ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι κανένας δεν μπορεί να οδηγήσει καλύτερα τη Γερμανία και την Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς από την καγκελάριο», δήλωσε η στον όμιλο εφημερίδων Funke.

Πηγή: Ναυτεμπορική