Άγνοια αλλά και ανησυχία της κυβέρνησης για το δημοσίυεμα του Spiegel 

Άγνοια, αλλά και ενόχληση της ελληνικής πλευράς έναντι του Βερολίνου, υποδηλώνουν οι σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για τη Μεταναστευτική Πολιτική Ιωάννη Μουζάλα στο Mega, με τις οποίες απαντούσε στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία και η Επιτροπή ζητούν τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής στην Αθήνα για την υποδοχή έως και 50.000 προσφύγων.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα του Spiegel, ήρθε λίγες ώρες πριν αρχίσουν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της ιδιότυπης Συνόδου Κορυφής που ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από σχετικό αίτημα της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες, στη οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία που θεωρούνται χώρες -διάδρομοι για τις κινήσεις των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη. Το δημοσίευμα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στοχεύει στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής για συγκράτηση των προσφύγων στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα , η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από το γερμανικό περιοδικό σχετικά με την υποτιθέμενη πρόταση της Γερμανίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία… «Από την πλευρά τής Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα». Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί που στο Spiegel γράφεται κάτι τέτοιο».

Σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «όχι». «Έχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων» τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε». Ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πάντως ότι αυτό που έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει τύχει της αποδοχής της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000- 10.000 ανθρώπων ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.

 

 Spiegel: Να δημιουργηθεί hotspot για 50.000 πρόσφυγες στην Αττική

Η Κομισιόν εξετάζει, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στην Αττική. Κατανομή των προσφύγων απευθείας από τα hot spots ζητεί η Άνγκελα Μέρκελ.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους που θέλουν να πετύχουν αύριο στις Βρυξέλλες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, πρώτον, μια συμφωνία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των «hot spots» (κέντρα πρώτης υποδοχής).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».

Επιφυλάξεις από την ελληνική κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, πηγές της ΕΕ δηλώνουν στο Spiegel ότι ναι μεν «έχει μπει μια τάξη» στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων. Από την άλλη όμως, παραμένει το πρόβλημα ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες δεν αιτούνται ασύλου. Και αυτό επειδή φοβούνται ότι θα απελαθούν ή ότι θα σταλούν σε χώρα της ΕΕ στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν ξεπερνούν τις δυνάμεις της Λέσβου και της Κω, η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί αύριο τη μετάθεση των κέντρων υποδοχής στην Αττική. Υπό τη διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες (UNHCR) θα μπορούσε να λειτουργήσει στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις κέντρο για 40.000-50.000 άτομα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με το Spiegel, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από τη μισητή τρόικα».