Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιδιώξει να παραμείνει στον θώκο εάν το Λαϊκό Κόμμα (PP) δεν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο στη χώρα αυτή.

 

«Εάν το κόμμα μου δεν κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, δεν θα προσπαθήσω να παραμείνω πρωθυπουργός», είπε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το κλείσιμο της Βουλής και της επίσημης προκήρυξης των εκλογών.

Το PP, με τον Ραχόι στο πηδάλιο, απολαύει μια άνετη απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφότου κέρδισε στις εκλογές του 2011 τους Σοσιαλιστές (PSOE). Όμως η καταστροφική οικονομική κρίση, τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και η τεράστια ανεργία, όπως και διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, είναι οι λόγοι που το PP έχει χάσει πολύ έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση του Ραχόι συμφώνησε στη διάλυση της Βουλής σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την 20ή Δεκεμβρίου. Η αναμέτρηση αυτή αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη των τελευταίων τριών δεκαετιών και να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή συμμαχιών.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόθεση ψήφου νέων κομμάτων, όπως το κεντροδεξιό Ciudadanos («Πολίτες») και Podemos («Μπορούμε») κερδίζουν έδαφος, σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, του PP και των Σοσιαλιστών.

Βάσει της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης, που δημοσίευσε η συντηρητική εφημερίδα ABC, πάντως, το PP προβλέπεται ότι θα καταφέρει μολαταύτα να κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 27,7% των ψήφων και εξασφαλίζοντας 131 έδρες, από 186 σήμερα.

Πηγή: Ημερησία