Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκεται να ακούσει τα αιτήματα του Λονδίνου για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

 

Η Βρετανία θα είναι καλύτερα αν παραμείνει εντός της ΕΕ, γράφει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Times ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόκεται να ακούσει τα αιτήματα του Λονδίνου για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

“Θεωρώ ότι η ΕΕ είναι καλύτερα με τη Βρετανία στους κόλπους της και ότι η Βρετανία είναι καλύτερα ανήκοντας στην ΕΕ. Και θεωρώ ότι σε ζητήματα κομβικής σημασίας μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα ενεργώντας συλλογικά αντί ο καθένας μόνος του”, γράφει ο Γιούνκερ στους Times.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει στις Βρυξέλλες στις αρχές του επόμενου μήνα έναν κατάλογο με μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει η ΕΕ, προτού προτείνει στους ψηφοφόρους να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διενεργήσει εντός δύο χρόνων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, τον διορισμό του οποίου στην προεδρία της Κομισιόν επιχείρησε πέρυσι να μπλοκάρει ο Κάμερον, δήλωσε ότι έχει υποσχεθεί μία “δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία” και ότι θα εργαστεί “ρεαλιστικά” για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Λονδίνου-ΕΕ.

Επικαλούμενος την επιβράδυνση της οικονομίας, την ελληνική κρίση χρέους, τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη, τη μετανάστευση και την ανασφάλεια στις γειτονικές περιοχές, ο Γιούνκερ είπε: “Είναι σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα στα οποία θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά έθνη χρειάζεται να συνεργαστούν για να αναζητήσουν κοινές λύσεις”.

Ο ίδιος επεσήμανε τις προσπάθειές του να μειώσει τον όγκο των κανονισμών της ΕΕ, ένα κοινό παράπονο του Λονδίνου για τις Βρυξέλλες.

Πηγή: Euro2day.gr