Σε υποβολή προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, αλλά και κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) προχωρά η Alpha Bank στο πλαίσιο της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

 

Η Alpha Bank προτείνει στους κατόχους των τίτλων της την ανταλλαγή τους με μετρητά ή με μετοχές, με τους ακριβείς όρους ανά κατηγορία να δημοσιοποιούνται στη συνέχεια. Η προσφορά αφορά σε τίτλους συνολικής ονομαστικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ και 3 εκατ. δολαρίων και εντάσσεται σε πρόγραμμα ενεργητικής διαχείρισης του παθητικού που επιτρέπει στις τράπεζες να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Πρόκειται για τίτλους μειωμένης εξασφάλισης κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου λήξεως 2017 έως 2028 με εκδότη την Alpha Credit Group PLC, τίτλους μειωμένης κατάταξης ACG κυμαινόμενου επιτοκίου με εκδότη την Alpha Credit Group PLC, perpetual τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου μειωμένης κατάταξης Jersey (Jersey Subordinated Securities) με εκδότη την Alpha Group Jersey Limited και υβριδικούς τίτλους με εκδότη την Alpha Group Jersey Limited.

Διοργανώτριες τράπεζες και διαχειριστές της διαδικασίας έχουν οριστεί για το εξωτερικό η Citigroup Global Markets Limited και η J.P. Morgan Securities plc και για την Ελλάδα η Alpha Bank A.E.

Οι προτάσεις ανταλλαγής πραγματοποιούνται προς ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, η οποία επηρεάστηκε από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες που επικράτησαν εσχάτως στην Ελλάδα και που επηρέασαν όλα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.