Οι εμφανείς προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να αποσυνδέσει την προσφυγική κρίση από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν φαίνεται να πείθουν τους αναλυτές.

 

Η Rheinzeitung σημειώνει: «Οι χώρες της Ε.Ε. και κυρίως ηΓερμανία περιμένουν δικαίως από την Ελλάδα να προφυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να μεταχειρίζεται καλύτερα τους πρόσφυγες και να δημιουργήσει επιτέλους κέντρα καταγραφής στο Αιγαίο. Όποιος γνωρίζει την κακά οργανωμένη δημόσια διοίκηση μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Μια χώρα που επί πέντε χρόνια δεν είναι σε θέση να οικοδομήσει μια λειτουργική φορολογική διοίκηση, δεν θα είναι και σε θέση να δημιουργήσει τόσο βραχυπρόθεσμα ένα λειτουργικό πλαίσιο καταγραφής και περίθαλψης των προσφύγων. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με χρήματα, η Ελλάδα χρειάζεται επιχειρησιακή βοήθεια. Παρά ταύτα, με το πρόσθετο επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα μάλλον θα καταφέρει να αποσπάσει διευκολύνσεις για το χρέος».

Η «συγκρατημένη» αντίδραση του Ντομπρόβσκις

«Η Αθήνα θέλει έκπτωση λόγω προσφύγων», τιτλοφορείται άρθρο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Την περασμένη εβδομάδα και σε συνομιλίες στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι επικεφαλής των θεσμών (…) σχημάτισαν εικόνα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα έπρεπε να υλοποιήσει 48 βήματα, έτσι το προέβλεπε η συμφωνία που υπεγράφη με τους πιστωτές τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής όμως έγιναν μόλις τα 16. (…) Αναφερόμενη στα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η εφημερίδα παρατηρεί: «Ο Τσίπρας αναζητεί πλέον τρόπους προκειμένου να αποσπάσει από τους δανειστές μια έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις. Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο Τσίπρας πρότεινε να χαλαρώσουν οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης η οποία συνεπάγεται για την Ελλάδα ιδιαίτερες οικονομικές επιβαρύνσεις. Ο Ντομπρόβσκις φέρεται να αντέδρασε ‘εξαιρετικά συγκρατημένα’».

Πηγή: DW