Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σχετικά με την προετοιμασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η νέα ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι η τελευταία. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» όσο και στη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, η νέα ανακεφαλαιοποίηση και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιφέρουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές όπως:

– Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου σε αντίθεση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα.

– Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.

– Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαροο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία». «Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική έκβαση υπάρχουν», τόνισε και, αφού ανέφερε ότι το Σάββατο θα ανακοινωθούν οι ανάγκες των τραπεζών, προανήγγειλε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και ότι από Δευτέρα θα αρχίσει πια η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
 
«Το πιο κρίσιμο είναι να έχουμε θετική συνέχεια μετά», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν ότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα». «Γι’ αυτό και τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων, γιατί ακόμα και στα επιχειρηματικά δάνεια αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση, η παραγωγική δυνατότητα, η απασχόληση», είπε. «Επομένως», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, «εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
 
Ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι θα γίνει εγκαίρως η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου και δεν θα υπάρξει κούρεμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Διότι είμαστε έτοιμοι». «Ο πρώτος στόχος μας», είπε, «ήταν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα θιγούν οι καταθέσεις, που σημαίνει πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία που επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος». Σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι λοιπόν να αρχίσει από Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» και τόνισε πως «απ’ ό,τι βλέπουμε γενικά υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν και τα ποσά διαθέσιμα να καλυφθούν όπου κι αν οριστούν οι ανάγκες». Πρόσθεσε ότι τα άλλα θέματα, των κόκκινων δανείων κτλ. είναι θέματα που είναι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, «δεν είναι προϋπόθεση το ένα του άλλου». Σε ερώτημα σχετικά με το ότι λέγεται πως αυτό είναι «αγκάθι» στο να κλείσει η αξιολόγηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «λέγονται πολλά και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχουμε καθαρό και σαφές όχι τι θέλουμε εμείς αλλά τι είναι αναγκαίο να γίνει». «Αυτό λοιπόν που είναι αναγκαίο να γίνει», υπογράμμισε, «είναι να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, αμέσως μετά να αρχίσει η διαδικασία με τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία μάλιστα προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις που υπάρχουν στον νόμο». Ανέφερε ειδικότερα ότι «θα πρέπει να υπάρξει ομαδοποίηση των δανείων, κάτι το οποίο γίνεται ήδη από την ΤτΕ, θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα προς υλοποίηση κι επομένως αυτά τα βήματα θα ακολουθήσουμε». «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «υπάρχουν πάντα επιμέρους φωνές ή παράγοντες, οι οποίοι πιέζουν για διάφορους λόγους προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση». «Καθένας έχει την άποψη του. Η συμφωνία με την οποία προχωρούμε και με τους θεσμούς είναι αυτή που μόλις περιέγραψα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε και απάντησε το ερώτημα «γιατί πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση». Τόνισε ότι ο βασικός λόγος «είναι η αποτυχία των προηγούμενων ανεκαφαλαιοποιήσεων, και ένας λόγος ήταν ότι δεν υπήρξε ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο παρελθόν και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπήρξαν κινήσεις αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών». Επ’ αυτού, σημείωσε ότι «τώρα, όπως θα διαπιστώσετε, ο νόμος που θα ψηφιστεί προβλέπει ένα σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και των διευθυντικών στελεχών με στόχο ακριβώς να υπάρξει και μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία των τραπεζών».

Παυλόπουλος προς Δραγασάκη: Οι Ευρωπαίοι να αναγνωρίσουν τις θυσίες του ελληνικού λαού για να παραμείνει στην ΕΕ

Στην αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού για να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, από τους Ευρωπαίους, με αφορμή το Euroworking Group, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι μια ευκαιρία και στο Euroworking, το οποίο θα συγκληθεί, να αναγνωρίσει όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε «Να αναγνωρίσουν όλες αυτές τις θυσίες που έχουν γίνει από την πλευρά του ελληνικού Λαού για να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και θεωρώ ότι και όλες οι Πολιτικές δυνάμεις, όπως μέχρι σήμερα σε αυτό το μεγάλο σκοπό έχουν δείξει την υπευθυνότητά που έδειξαν και θα το συνεχίσουν, ώστε εμείς να είμαστε εκείνοι, οι οποίοι θα έχουμε τη δυνατότητα να απαιτήσουμε πραγματικά αυτό που ανήκει στον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «γενικά πάμε καλά με την προετοιμασία» και τόνισε ότι «περιμένουμε το Σάββατο τα τελικά στοιχεία από την ΕΚΤ για τις ανάγκες των Τραπεζών, μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο Νόμος και την Δευτέρα αρχίζει μετά η διαδικασία», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι μια επιτυχής διαδικασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι βασικό να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και συμπλήρωσε ότι και στις υποχρεώσεις μας θα ανταποκριθούμε αλλά και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα θα υλοποιήσουμε γιατί η ανάγκη για αλλαγή είναι έντονη και αναγνωρισμένη από όλους.