Συναντήσεις με Κοτζιά, Τσίπρα, Παυλόπουλο-Στο επίκεντρο το τρίτο πρόγραμμα & η προσφυγική κρίση

Για τις 14:00 την Πέμπτη έχει οριστεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (Frank-Walter Steinmeier), ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έχει ένα διευρυμένο πρόγραμμα συναντήσεων, το οποίο θα πραγματοποιήσει συνοδευόμενος από τον κ. Κοτζιά, καθώς θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Αυτές οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο υπουργείο Εξωτερικών, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο και γεύμα εργασίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον κ. Στάινμαγερ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η προσφυγική κρίση, η εφαρμογή του γ´προγράμματος στήριξης και οι διμερείς σχέσεις θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού.  Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ο κ. Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

“Στην Αθήνα (ο κ. Σταϊνμάιερ) θα μιλήσει με τη νέα ελληνική ηγεσία, αλλά και άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας, για τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν από κοινού. Σε αυτά ανήκει βεβαίως η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έρχονται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σε αυτά τα θέματα ανήκει και η εφαρμογή του γ´ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”, δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναζωογόνηση και εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων.

Την Παρασκευή, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί από την Αθήνα στην Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση για την Συρία, στην οποία θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων,ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι και εκπρόσωποι από την Γαλλία, την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, του Λιβάνου, αλλά και της ΕΕ.