Καταδίκασε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τις διαφωνίες που καταγράφονται μεταξύ του CDU και του CSU για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καταλογίζοντάς τους πως ενεργούν ανεύθυνα. 

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, Χορστ Ζέεχοφερ, έχουν έρθει συχνά σε αντιπαράθεση για τον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο πρέπει να αντιμετωπίσει τις 800.000 με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα φέτος.

Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ της πολιτικής της ανοικτής πόρτας επισημαίνοντας ότι η Γερμανία μπορεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό των προσφύγων, ενώ ο Ζέεχοφερ έχει τονίσει ότι η ίδια η ύπαρξη των συντηρητικών βρίσκεται σε κίνδυνο, αν η Γερμανίδα καγκελάριος δεν «διορθώσει» την πολιτική της.

Ο Γκάμπριελ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε στο Spiegel Online ότι τα συντηρητικά κόμματα ενεργούν «ανεύθυνα» και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στους Γερμανούς, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις προσφύγων.

«Με δεδομένη τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων, η διαμάχη μεταξύ του CSU και του CDU τώρα απειλεί την ικανότητα της κυβέρνησης να δρα», τόνισε ο πρόεδρος του SPD.

Όπως εκτίμησε, «όσο περισσότερο κρατήσει η διαμάχη στο συντηρητικό μπλοκ, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα στραφούν μακριά από την πολιτική και τόσο περισσότερο έδαφος θα κερδίσουν οι ακροδεξιοί». 

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τάχθηκε κατών των καθημερινών «ψευτοδιαμαχών» και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται επιτέλους πρακτικά μέτρα: περισσότερο προσωπικό για τη γρήγορη εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου, για μαθήματα γλώσσας, για την εκπαίδευση των προσφύγων που μπορούν να μείνουν στη Γερμανία και τη γρήγορη απέλαση αυτών που δεν μπορούν να μείνουν. 

Το CDU/CSU σημειώνει συνεχώς πτώση στη δημοτικότητά του τις τελευταίες εβδομάδες, με μια δημοσκόπηση της Forsa να του δίνει μόλις 36% στην πρόθεση ψήφου, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια.

Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Πηγή: DW – newroom naftemporiki.gr