ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την περίοδο αυτή, μετά την κομβικής σημασίας διεθνή διοργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της διασκέψεως με βάση τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο  για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή, η Ελληνική διπλωματία οφείλει και πρέπει να κεφαλαιοποιήσει όσα κέρδισε από αυτή την πρωτοβουλία της.  Πέρα από τα λεγόμενα υψηλής πολιτικής  ζητήματα στην αντζέντα της χώρας, Κυπριακό, Σκοπιανό , Ελληνοτουρκικές σχέσεις, διμερείς σχέσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, σχέσεις με Βαλκανικές χώρες που οφείλει να έχει στενή συνεργασία αλλά και   άνοιγμα και  διπλωματική προσέγγιση με νέες χώρες , αρκετές εκ των οποίων φαίνεται να αποτελούν νέες αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα  ή  και οι χώρες στην Ευρασιατική ζώνη, μέχρι πρότινος προνομιακό πεδίο της Τουρκίας και της Ρωσίας, η Ελλάδα υποχρεούται να δώσει ανάλογη και μέγιστη διπλωματική και πολιτική βαρύτητα σε άλλα εξίσου μείζονος σημασία για το μέλλον της χώρας θέματα όπως :

 η Ελληνική διασπορά και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων της όπως η παιδεία και η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας , η εσωτερική της αυτοοργάνωση μετά την παταγώδη  αποτυχία του πειράματος του ΣΑΕ που κόστισε στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη μέσα σε μια 15ετια περισσότερο από 70.000.000 ευρώ, θέμα που ακόμα, παρά τις ένθεν κακείθεν,  υποσχέσεις δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος ή έστω παραπομπή του φακέλου στην δικαιοσύνη, η ανοιχτή χαίνουσα  πληγή των ΜΚΟ και των 10αδων εκατομμυρίων που κατασπαταλήθηκαν ελέω διαπλοκής και άλλων κρυφών και δόλιων συμφερόντων,   η θρησκευτική και  η διαχρονική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική διπλωματία, που επίσης πολλά προσέφερε στο παρελθόν και υπό τις παρούσες διεθνείς συνθήκες μπορεί να προσφέρει ακόμα  περισσότερα αν αναδειχθεί και αναβαθμισθεί όχι μόνον σε πρόσωπα αλλά και σε οργάνωση της αρμόδιας διεύθυνσης Εκκλησιών, και φυσικά μια σειρά άλλα 10αδες ζητήματα που  βαλτώνουν 10ετιες τα τώρα και αφορούν, στο ζωτικότερο ίσως κομμάτι του Έθνους μας.  Στον ανά τας ηπείρους  σκόρπιο και  πληγωμένο κόσμο του όπως Ομογενείς που καταπιέζονται ακόμα όπως στην Αλβανία ή πολύ περισσότερο στην Τουρκία που αργά αλλά σταθερά, οι κρατούντες στις χώρες αυτές  παραβιάζοντας συστηματικά  διεθνείς συνθήκες και ανθρώπινα δικαιώματα  σβήνουν τα ίχνη τους.    Προβλήματα που αφορούν ακόμα  και στον  συντεταγμένα και οργανωμένο, σε εθνικές κοινότητες Ελληνικό   πληθυσμό όπως στις ΗΠΑ την Αυστραλία την Αφρική ή τα Αραβικά έθνη  όπου μέχρι πρότινος συμβίωναν αιώνες τώρα αρμονικά ΕλληνοΟρθόδοξοι με αλλόδοξους.   Ένας κόσμος  που κάποτε οφείλει η Ελληνική Πολιτεία, και δει η  πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ να  αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις στα χρόνια και μείζονα  προβλήματα του.  

 Ο Γιάννης Αμανατίδης, μια πολιτική προσωπικότητα με ήθος.  Σεμνότητα. Εντιμότητα. Πολιτική συνέπεια. Γνώση αλλά και εμπειρία που δεν την επιδεικνύει.   Λιτότητα σε πολιτικές υπερβολές και υποσχεσιολογία του παρελθόντος, μάλλον σοφά τοποθετημένος στην θέση που βρίσκεται, αρμονικά συνεργαζόμενος με τον πληθωρικό Νίκο Κοντζιά,  αρμόδιος για κρίσιμους τομείς του Υπουργείου φαίνεται αθόρυβα μεν, αλλά μάλλον με ουσιαστική πρόοδο, όλο αυτό το διάστημα δείχνει να  έχει βαθιά κατανόηση των προβλημάτων που χρήζουν όχι μόνο διαχείρισης-και μάλιστα πολύ κακής- όπως συνέβη χρόνια τώρα, αλλά ει δυνατόν και επίλυσης τους.

Ζητήματα όπως αυτού του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, συνταγματικά κατοχυρωμένο, είναι από τις βασικές προτεραιότητες παράλληλα με την προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου εξωτερικών, όπως επίσης και μια σειρά ζητήματα από τα προαναφερόμενα φαίνεται να βρίσκονται πολύ ψηλά στη αντζέντα του. Αρκεί να τον αφήσουν τα καταφανώς σε πολλές των περιπτώσεων  συμφέροντα που άγονται και φέρονται, επί δυο και πλέον 10ετιες, στους διαδρόμους του υπουργείου  πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, και σε όλες τις προηγούμενες ηγεσίες.  

Ο δυσκολότερος όμως δρόμος που έχει να διαβεί είναι εκείνος που χρειάζεται διάκριση ακριβώς γιατί  στρώνεται με κόκκινο χαλί  από οσφυοκάμπτες,  δήθεν φίλους και τους γνωστούς  πρόθυμους για όλα, γνώστες επίσης των πάντων, και επί παντός επιστητού που χρόνια τώρα λυμαίνονται κρατικές και άλλες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, πότε με  τάχα μου συνέδρια επιχειρηματικά τα οποία ουδέν προσέφεραν στην χώρα, και πότε πουλώντας υπηρεσίες δήθεν lobbyστις ΗΠΑ και αλλαχού. 

Μετά την διεθνή διάσκεψη όπου παράλληλα με τις εργασίες της ο  ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν επιφορτιστεί με το δυσκολότερο ίσως έργο, αυτών των διμερών συναντήσεων με σχεδόν όλες τα αντιπροσωπείες τον συναντήσαμε και του θέσαμε μια σειρά ερωτήσεων. Σε κάποιες από αυτές απάντησε σε άλλες δεσμεύτηκε να απαντήσει όταν όπως μας είπε «θα έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα και όχι εικασίες ή πολιτικές  υποσχέσεις».      

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ