H συμφωνία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο επίκεντρο 

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το θέμα των «κόκκινων» δανείων και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τη Συμφωνία συζήτησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τέλος του χρόνου. 

«Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο αλλά πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους –παρότι ρεαλιστική- θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η αλήθεια είναι ότι από τον Ιούλιο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα προχωρήσουμε… Είμαι αρκετά αισιόδοξος για συμβιβασμό, τον θέλουν και οι δυο πλευρές βρισκόμαστε σε καλό μομέντουμ» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

Τσίπρας: Χαίρομαι που σας συναντώ σε καλύτερες συνθήκες απ’ ότι στις 12 Ιουλίου

Η συνάντηση του Γάλλου Επιτρόπου με τον πρωθυπουργό ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε λίγο αργότερο απ’ ότι ήταν αναμενόμενο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Επίτροπο για το θάνατο της μητέρας του, που ήταν και ο λόγος που ακυρώθηκε η επίσκεψή του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως χαίρεται που συναντά τον κ. Μοσκοβισί σε καλύτερες συνθήκες απ’ ότι στις 12 Ιουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του  Άνικα Μπράιτχαρτ έδωσε τον… τόνο της επίσκεψης του επίτροπου στην Αθήνα, τονίζοντας ότι ο κ. Μοσκοβισί μεταβαίνει στην Αθήνα για να αποτιμήσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος. 

Παρόλα αυτά, απέφυγε να απαντήσει στο ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα. 

Οι αυριανές συναντήσεις του Επίτροπου 

Την Τετάρτη, ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγακλο στις 10:30 το πρωί ενώ μετά το πέρας της συζήτησής τους ο Γάλλος Επίτροπος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. 

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.