Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι με την χώρα να έχει μπει σε μια σειρά εφαρμόζοντας να συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της εξασφαλίζοντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πόσο εφικτό όμως είναι να γίνει αυτό αναρωτιέται σε άρθρο του στην Independent ο πρώην τραπεζίτης Satyajit Das.

 

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός τύπος υποστηρίζει πως η Γερμανία έχει κάνει ήδη αρκετές παραχωρήσεις ως προς το ελληνικό ζήτημα, οι Ολλανδοί λειτουργούν ως απεσταλμένοι των Γερμανών και οι Ιταλοί με τους Γάλλους αν και βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας, είναι απρόθυμοι να προσφέρουν δημόσια στήριξη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ήταν ανένδοτες στο να δεχτούν τα ελληνικά παρακάλια, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σχολιάζοντας ο αρθρογράφος το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο όλο θέμα, υποστηρίζει την σημασία που είχε στηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζας παρέχοντας ρευστότητα μέσω του ELA. Μάλιστα ο ίδιος παρατηρεί πως αν και οι κεντρικές τράπεζες συνήθως αποκρύπτουν την παροχή πρόσθετης βοήθειας για να αποφευχθεί μια τραπεζική κρίση που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν συνέβη αυτό. Αντίθετα έγιναν ξεκάθαροι οι όροι και οι προϋποθέσεις ενώ η ΕΚΤ προειδοποίησε επανειλημμένα τη χώρα ότι θα μπορούσε να αποσύρει την στήριξή της ανά πάσα στιγμή.

Έτσι, αντί η βοήθεια από την ΕΚΤ να οδηγήσει σε σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην πραγματικότητα το αποσταθεροποίησε εντελώς και μαζί με αυτό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σχολιάζει ο πρώην τραπεζίτης.

Ο Satyajit Das χαρακτηρίζει επίσης «αφελής» την σκέψη της ελληνικής κυβέρνησης πως θα μπορούσαν να την στηρίξουν άλλες «περιφερειακές» χώρες της Ευρωζώνης που επίσης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από την πολιτική λιτότητας.

Η Ελλάδα παραμένει, κατά μέσο όρο, πιο πλούσια από ό, τι πολλοί από αυτούς, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τους φορολογουμένους. Χώρες όπως η Ιταλία, όπου η παραγωγή της έχει μειωθεί αισθητά, θα μπορούσε να της προκαλέσει ζημίες άνω των 40 δισ. ευρώ. Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία δείχνουν απρόθυμες να μοιραστούν με τους Έλληνες τα κέρδη που με κόπο απέκτησαν.

Εν τω μεταξύ, λίγοι Ευρωπαίοι ηγέτες υπήρξαν ειλικρινείς με τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

Όσο για το ρόλο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Satyajit Das υποστηρίζει πως η βοήθεια που πρόσφερε στην Ελλάδα παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή ήταν μια προσωπική πολιτική φιλοδοξία. Κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση, θέλησε να δικαιολογήσει έναν πιο ισχυρό ρόλο της Κομισιόν στο ζήτημα και να μειώσει το ρόλο του ΔΝΤ.

Δεδομένου όμως ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να βοηθήσει στην ουσία την Ελλάδα, η συμμετοχή του κ. Γιούνκερ στο όλο θέμα ήταν περιττή και μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην διαπραγμάτευση.

Το ίδιο απερίσκεπτη χαρακτηρίζει ο τραπεζίτης και την στήριξη που ζήτησε η Ελλάδα από την Ρωσία.

Ο αρθρογράφος καταλήγει πως τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αλλάξει. Για το λόγο αυτό, αν η νέα ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ακόμα μια αναδιάρθρωση του ελληνικού της χρέος, μάλλον ονειρεύεται, αφού οι προκλήσεις για τη χώρα παραμένουν ίδιες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / newmoney.gr