«Κάθε μέρα δύο Αϊλάν»: Με αυτές τις τέσσερις λέξεις και με μία εικόνα – γροθιά στο στομάχι, η γαλλική Liberation απυπώνει στο πρωτοσέλιδό της το προσφυγικό δράματος που δεν έχει τέλος…

 

Από την ημέρα που βρέθηκε η σορός του Αϊλάν στα παράλια της Αλικαρνασσού στις αρχές Σεπτεμβρίου, η φωτογραφία του τρίχρονου αγοριού κάνει το γύρο του κόσμου. Από τότε μέχρι σήμερα, 108 παιδιά έχουν πνιγεί στα νερά του Αιγαίου, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο παιδιά την ημέρα, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Οικογένειες προσφύγων εγκαταλείπουν άρον- άρον την πατρίδα τους για μία καλύτερη ζωή με προορισμό της ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας» με τη θάλασσα του Αιγαίου να μετατρέπεται σε υγρό τάφο..

H φωτογραφία του άτυχου αγοριού από τη Συρία που ξεβράστηκε στις ακτές της Αλικαρνασσού έγινε το σύμβολο του προσφυγικού δράματος αλλά και της αδιαφορίας της Δύσης. Οι ηγέτες της Ευρώπης κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλύσουν το προσφυγικό την ώρα που αθώες ψυχές αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Αιγαίου, σημειώνει η Liberation.