Το Euro Working group θα συνεδριάσει το αργότερο στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ.

Την ικανοποίηση για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εντός της εβδομάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά την λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Και οι δυο όμως ανέφεραν ότι παραμένουν κάποια σημεία στα οποία δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι ένα από τα βασικότερα είναι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο, μάλιστα, συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, ανέφεραν ότι στόχος είναι όχι μόνο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ομαλότητα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, προκειμένου να «κλείσουν» και τα τελευταία κενά, σημειώνοντας ότι έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) θα πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. –ή μέρος αυτών ανάλογα με τις ανάγκες- που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιητική και ότι η μεγάλη πλειοψηφία από τις προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση των δανείων, ελληνικές υποχρεώσεις έχει ήδη εκπληρωθεί. Σε ό,τι αφορά στις απομένουσες υποχρεώσεις ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Μάλιστα είπε ότι «αν και στόχος όλων είναι να προστατευθούν οι αδύναμοι, αναφορικά με τις κατασχέσεις κατοικιών, ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει και ορθή λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος».

 Απατώντας σε ερώτηση γιατί οι δανειστές επιμένουν στο θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ούτως ώστε να μην επωφελούνται της προστασίας δανειολήπτες οι οποίοι απλά εκμεταλλεύονται «κάποια κενά» και ενώ διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια δεν προχωρούν σε αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «ένα από τα προβλήματα είναι ότι θα πρέπει να «μετρηθούν» αυτοί που πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους και αυτοί που το πράττουν γιατί είναι κατ’ εθισμό κακοπληρωτές».

Ρέγκλινγκ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 10 δισ. των τραπεζών

Ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ περιορίστηκε σε μία μόνο δήλωση και δεν παρέμεινε στη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

«Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και κατόπιν θα δοθούν τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Άλλωστε τα αποτελέσματα των stress tests ήταν λιγότερο αρνητικά απ’ ότι προβλέπονταν πριν από λίγους μήνες, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό», περιορίστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του ESM.

Εως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας κλείνουν οι εκκρεμότητες, λέει το Μαξίμου

Σύμφωνα με Non paper της κυβέρνησης, «κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».

Παράλληλα τονίζεται ότι επιβεβαιώθηκε ότι «είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά από τη συνεδρίαση

«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ”ξεκλειδώσει” την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player