Πριν καλά-καλά φανεί ο αντίκτυπος των μέτρων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με το ίδιο δίλημμα. 

 

Πρέπει να κάνει χρήση περαιτέρω εργαλείων νομισματικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας; Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει πετύχει το στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2%. Μετά την αντιμετώπιση της κρίσης και των διαπραγματεύσεων για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα έπρεπε να πανηγυρίζει για την αργή ανάπτυξη της οικονομίας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων αγορών απειλεί τις προοπτικές και τον πληθωρισμό που παραμένουν χαμηλά, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για την ανάληψη περαιτέρω δράσης.

Ο Peter Dixon, οικονομολόγος της Commerzbank του Λονδίνου, ανέφερε πως: “To παγκόσμιο background στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί η ΕΚΤ έχει χειροτερεύσει, κάτι τέτοιο είναι πιθανώς μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ΕΚΤ και την προσπάθειά της για περαιτέρω κίνητρα”.

Με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να αναμένουν τα δεδομένα για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, η επιβράδυνση στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές έχουν οδηγήσει σε μία πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, εμποδίζονται την προσπάθεια ενδυνάμωσης των τιμών μέσω των ομολόγων των 60 δισ. ευρώ/μήνα. Η επιβράδυνση στο εξωτερικό κρύβει και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία μέχρι τώρα πηγαίνει καλά και είχε ενισχυθεί λόγω αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων και της καταναλωτικής δαπάνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για το 2016, επικαλούμενη δύσκολες παγκόσμιες συγκυρίες και μία πτώση της φόρας λόγω των τιμών του πετρελαίου. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο μέσο όρο του 1%. Η ΕΚΤ θέλει να φτάσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.

Πηγή: Sofokleousin.gr