Ο Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε σήμερα με μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν εξασφαλίσει τις μεταρρυθμίσεις που διεκδικεί, παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις του πριν από ένα δημοψήφισμα το οποίο θεωρεί ως «απόφαση μιας ζωής».

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε αμέσως χαρακτηρίζοντας ορισμένες από τις βρετανικές απαιτήσεις «πολύ προβληματικές».

«Είμαι εντελώς σίγουρος ότι θα επιτύχουμε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι κατάλληλη για το Ηνωμένο Βασίλειο» σε σχέση με τις αιτούμενες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός σε μια ομιλία του σε δημοσιογράφους.

Όμως στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, θα πρέπει να ξανασκεφθούμε την ένταξή μας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποκλείει τίποτα και ότι η χώρα του μπορεί να ζήσει και εκτός ΕΕ, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ο επίγειος παράδεισος.
Συνολικά ο Κάμερον παρουσίασε τέσσερις απαιτήσεις, το περιεχόμενο των οποίων ήταν ήδη περισσότερο ή λιγότερο γνωστό μετά την απόφασή του να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα μέχρι τα τέλη του 2017, τόσο για να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές του συντηρητικού στρατοπέδου του όσο και στην προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014.

Ο Κάμερον ζητά από την ΕΕ να μην θέτει σε μειονεκτική θέση τις χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, να δώσει περισσότερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς, να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια εξαίρεση στην προοπτική μιας όλο και πιο στενής ένωσης και να του επιτρέψει μεγαλύτερο έλεγχο στη μετανάστευση από την ΕΕ, κυρίως με την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για τέσσερα χρόνια.

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανή μια συμφωνία για τις τρεις πρώτες διεκδικήσεις, που θα χρησιμεύσουν κυρίως για να ενισχύσουν το τωρινό καθεστώς της Βρετανίας που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης ούτε του χώρου Σένγκεν. Η τελευταία απαίτηση αναμένεται να αποτελέσει το πιο σημαντικό σημείο τριβής με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς θέτει εν αμφιβόλω την αρχή της ισότητας της μεταχείρισης των ευρωπαίων πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα αιτήματα που έθεσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για επιβολή νέων περιορισμών στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που εργάζονται σε άλλα κράτη-μέλη είναι πολύ προβληματικά, δήλωσε εκπρόσωπός της. Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την αρχική αντίδραση της Επιτροπής στην επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς είπε:

«Εκ πρώτης όψεως βλέπουμε έναν αριθμό σημείων που φαίνονται να είναι εφικτά, όπως η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, μερικά θέματα που είναι δύσκολα, όπως μια στενότερη ένωση και οι σχέσεις ανάμεσα σε όσους είναι μέσα στο ευρώ και όσους είναι εκτός, και ορισμένα πράγματα που είναι πολύ προβληματικά καθώς άπτονται των θεμελιωδών ελευθεριών της εσωτερικής αγοράς. Η ευθεία διάκριση μεταξύ πολιτών της ΕΕ ανήκει σαφώς σε αυτή την τελευταία κατηγορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι αρκετά σίγουρη πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία με το Λονδίνο. «Υπάρχουν δύσκολα αιτήματα, άλλα λιγότερο δύσκολα αλλά αν έχουμε το πνεύμα της εξεύρεσης μιας λύσης τότε είμαι αρκετά σίγουρη ότι αυτό μπορεί να γίνει«. «Η Γερμανία θα προσφέρει σε κάθε περίπτωση τη συμβολή της στο μέτρο όπου αυτό είναι δυνατό σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε, εκτιμώντας πως οι απαιτήσεις του Κάμερον δεν ήταν έκπληξη.

Ο κατάλογος των βρετανικών αιτημάτων έφθασε σήμερα, με τη μορφή μιας επιστολής, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και θα συζητηθεί στις 28 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η επαναδιαπραγμάτευση που απαιτεί ο Κάμερον, ο οποίος έριξε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος πριν από σχεδόν τρία χρόνια, δεν είναι παρά το τελευταίο επεισόδιο σε μια περίπλοκη σχέση ανάμεσα στα βρετανικά νησιά και στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Στο κέντρο της δυσφορίας βρίσκεται η θεμελιώδης διαφωνία για τον σκοπό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που πρέπει να είναι αποκλειστικά οικονομικός και κυρίως όχι πολιτικός για τους Βρετανούς. Όπως επανέλαβε σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, οι Βρετανοί βλέπουν την ΕΕ ως μέσο για να φθάσουν έναν σκοπό και όχι ως αυτοσκοπό, αντίθετα με τους Γερμανούς ή τους Γάλλους εταίρους τους για παράδειγμα.

Πηγή: AFP,REUTERS,ΑΠΕ-ΜΠΕ