Επιβράδυνση παρουσίασε η οικονομία στη ζώνη του ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που πυροδοτεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των χρηματιστηριακών παραγόντων, ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τη νομισματική στήριξη. Ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας δέχεται πιέσεις να αναλάβει περαιτέρω δράση, καθώς τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα για την τόνωση της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό κοντά στο 2%.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμό 0,3% το τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με το προηγούμενο. Στην ΕΕ των 28 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,4% την εξεταζόμενη περίοδο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,4% σε τριμηνιαία και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ των 28 το γ΄ τρίμηνο, έπειτα από 1,5% και 1,9% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι πονοκέφαλοι του Ντράγκι

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Από τη μια πλευρά δέχεται πιέσεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων τόνωσης της οικονομίας, και από την άλλη το Βερολίνο δε διστάζει να εκφράζει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ πρέπει να διακόψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι πέντε ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τερατίσει το QE το συντομότερο δυνατόν, τη στιγμή που η τελευταία εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος μέσω και της αγοράς ομολόγων περιφερειών και δήμων.  

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της οποίας αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα, απειλεί το επιχειρηματικό μοντέλο των ευρωπαϊκών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών και θα πρέπει να διακοπεί το συντομότερο δυνατό, αποφάνθηκε χθες η επιτροπή των πέντε ανεξάρτητων οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άρχισε να εφαρμόζεται τον περασμένο Μάρτιο, με έξι χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στην προσπάθεια της ΕΚΤ να αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη από το σημερινό μηδενικό επίπεδο προς τον στόχο του 2% που ορίζεται στην ευρωπαϊκή συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΚΤ. Εξαιτίας των αγορών, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (πλην της Ελλάδας) έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η ΕΚΤ ελπίζει ότι οι αγορές θα απελευθερώσουν τραπεζικούς πόρους, ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, οι επενδύσεις και τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης και η απασχόληση.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ωστόσο η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει πιθανή επέκτασή του τον Δεκέμβριο. Από τη μία πλευρά ο πληθωρισμός παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ και από την άλλη η πιστωτική επέκταση παραμένει σχεδόν μηδενική έπειτα από 40 και πλέον συνεχόμενους μήνες πιστωτικής συρρίκνωσης.

Πηγή: Sofokleousin.gr  – X. Τζογανάκη