«Όχι στο Isis, όχι στην τρομοκρατία, εμείς είμαστε εδώ» και «το Isis είναι ένας καρκίνος για το Ισλάμ», είναι δυο από τα κύρια συνθήματα των μελών των ιταλικών μουσουλμανικών κοινοτήτων που διαδήλωσαν στην πλατεία Σάντι Απόστολι της Ρώμης.

Κατά την έναρξη της κινητοποίησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα της τρομοκρατίας. «Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε ότι καταδικάζουμε με σαφήνεια όλες τις μορφές τρομοκρατίας και ότι τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι ήταν δραματικά», τόνισε εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμανικών Κοινοτήτων Ιταλίας.

Παράλληλα, ο ιμάμης Σέρτιζιο Ιάια Παλλαβιτσίνι, αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, θέλησε να προσθέσει ότι «οι τίμιοι μουσουλμάνοι καταγγέλλουν την εκμετάλλευση της θρησκείας τους για βίαιους στόχους».

Νεαρές κοπέλες με μαντήλα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «ο Θεός, στο Κοράνι, δεν ζητά και δεν παρακινεί τους πιστούς να κάνουν πόλεμο».

Ο δε γραμματέας του Ισλαμικού Κέντρου του μουσουλμανικού τεμένους της Ρώμης Αμπντελάχ Ρεντουάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται παντού εξ ονόματος των μουσουλμάνων». Σε μήνυμα του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, το οποίο διαβάστηκε στην κινητοποίηση, μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «οι δολοφόνοι θέλουν να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και του ουμανισμού μας. Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε» .

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα ασφαλείας και την υψηλή επιφυλακή στις ιταλικές πόλεις, σήμερα το απόγευμα συνελήφθη στο σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι της Ρώμης ένας εικοσιτετράχρονος αλγερινής καταγωγής, ο οποίος, κατά την διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας, επέδειξε πλαστή βελγική ταυτότητα.