Πολεμικό κλίμα και ραγδαίες οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύστερα από την χθεσινή αναβολή των εκλογών, λόγω… τεχνικών προβλήματων. 

Πολεμικό το κλίμα στη ΝΔ, με τις ψύχραιμες φωνές να ζητούν να πρυτανεύσει η σύνεση, ενώ αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την άμεση σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπέβαλε την παραίτησή του, το ίδιο έκαναν και οι κ.κ. Γεωργιάδης και Μητσοτάκης από την θέση του Κοινοβουλευτικού Επροσώπου της ΝΔ. Ο μόνος ο οποίος δεν παραιτείται είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τη θέση του περιφερειάρχη με το επιχείρημα ότι είναι εκλεγμένος, ενώ οι άλλοι είναι διορισμένοι.

Εκτενή τα ρεπορτάζ στο σημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπου.

Το ΒΗΜΑ κάνει λόγο για Γενικευμένο εμφύλιο στη Νέα Δημοκρατία

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ: 

Αποχωρεί από την μεταβατική προεδρία αν παραιτηθούν και οι άλλοι τρεις από τα αξιώματα που κατέχουν – Επιτέθηκε με δριμύτητα σε Σαμαρά-Βορίδη – Αναμένεται απάντηση του πρώην Πρωθυπουργού – Συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα – Παραίτηση Γεωργιάδη-Μητσοτάκη από Κοινοβουλευτική Εκπρόσωποι – Δεν παραιτούμαι διαμηνύει ο Τζιτζικώστας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ μετά και την κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να σηκώσει το γάντι που του έριξαν οι συνυποψήφιοί του και με τη φράση «Μεϊμαράκης και γαντζωμένος στην καρέκλα δε γίνεται» δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί, ανακοινώνοντας πως παραχωρεί τη θέση του μεταβατικού προέδρου, ενώ κάλεσε τους συνυποψηφίους του, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα να κάνουν το ίδιο.

Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, συγκαλώντας την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ για τα πρόσωπα του μεταβατικού προέδρου είπε πως θα μπορούσαν να είναι πρόσωπα όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει στα εσωκομματικά δρώμενα και το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό, η επιλογή του να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον κ. Σαμαρά και τον Μάκη Βορίδη για τις σχέσεις τους με την εταιρεία που είχε επιλεγεί για τις εσωκομματικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος αναμένεται απάντηση από τον πρώην Πρωθυπουργό, ενώ βουλευτές που τον στηρίζουν έλεγαν ότι είναι ανεπίτρεπτο να δέχεται πολεμική από τον κ. Μεϊμαράκη ο κ. Σαμαράς.

«Η καρέκλα του μεταβατικού δε με συγκίνησε ποτέ. Είπα να την παραδώσω μετά τις εκλογές και κανείς δεν ήθελε» είπε και ανέφερε ότι άκουσε χυδαίες προκλήσεις και τις προσπέρασε.

«Ανέλαβα πρόεδρος της ΝΔ σε μια δύσκολη περίοδο. Δε μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους νεοδημοκράτες που πληγώσαμε» σημείωσε έξω από τα γραφεία της ΝΔ επί της Λεωφ. Συγγρού και συμπλήρωσε: «Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα προχωρούσαμε μπροστά οι συνάδελφοι, εφόσον δεν κατάλαβαν τη σιωπή μου, φοβάμαι ότι δε θα καταλάβουν αυτά που λέω τώρα. Οφείλω να εξηγήσω στους νεοδημοκράτες ορισμένα ζητήματα».

Κατά τον ίδιο το θέμα με την αναβολή των εκλογών λόγω της εταιρείας ήταν απολύτως τεχνικό και δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί, αλλά έπρεπε, όπως είπε, να ζητήσουμε συγγνώμη και να δούμε πως θα προχωρήσουμε στη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία, όλοι έχουν αντιπρόσωπο που μετέχει στην ΚΕΦΕ. Πολύ υποκριτικό να δείχνουν ότι δε γνώριζαν και να ζητούν την παραίτηση προέδρου που δεν έχει ανάμειξη με το τεχνικό ζήτημα» είπε και συνέχισε: «Όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρεία και ρωτήσαμε ποια είναι, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ήταν εταιρεία που είχε αναλάβει εργασίες όταν ήμαστε κυβέρνηση. Είναι υποκριτικό αυτό που λένε ορισμένοι που είχαν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης και τη γνώριζαν».

Στο σημείο αυτό επέλεξε να κτυπήσει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βορίδη, λέγοντας: «Άκουσα το Βορίδη να λέει να ζητήσω συγγνώμη, εκείνος όμως την ήξερε την εταιρεία και δικηγορικά. Οι άρτι αφιχθέντες να σέβονται λίγο αυτούς που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κόμμα και να είναι πιο προσεκτικοί. Ο κ Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Γιατί εκπλήσσονται όλοι;”.

Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι αντί να δούμε πως θα σώσουμε το καράβι που πάει να βυθιστεί κάποιοι γίνονται μικροί και ζητούν την παραίτησή μου και τόνισε: «Ευθύνες σαφώς υπάρχουν, ο γραμματέας γνώριζε την εταιρεία, ο γενικός διευθυντής τη γνώριζε, όλοι την εγγυήθηκαν, τόσο θράσος να ζητούν την παραίτηση μου; Από την ημέρα των εκλογών εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Παπαμιμίκο».

Παραίτηση Γεωργιάδη

«Παραιτούμαι αμέσως από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, όπως ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης και αναμένω και την παραίτηση του κ.Τζιτζικώστα από Περιφερειάρχη» έγραψε στο Twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Τζιτζικώστας: Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης

Την ίδια στιγμή ο Απόστολος Τζιτζικώστας διεμήνυσε μέσω συνεργατών του μετά την κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, ότι δεν παραιτείται από τη θέση του. Παράλληλα σημείωναν πως ο κ.Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζει τα όσα είπε ο κ.Μεϊμαράκης ως «προσχηματικά». Νωρίτερα το πρωί ζήτησε να γίνουν εκλογές αυτή την Κυριακή μετά το φιάσκο που προκάλεσε τον γαλάζιο εμφύλιο. «Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ζητώ εκλογές αυτή την Κυριακή. Ο κόσμος ζητά και πρέπει να εκφραστεί» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στον Ant1 και έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να ξεχάσουν τα περί ματαίωσης και δήλωσε οργισμένος με όσα συνέβησαν το προηγούμενο 24ωρο «γιατί απογοητεύσαμε τους Νεοδημοκράτες». Ιδιαίτερη σημασία έχει η κίνησή του να αναφέρει ότι ο κ. Μεϊμαράκης που ορίστηκε από τον κ. Σαμαρά για να οδηγήσει την παράταξη σε εκλογές, ήταν εκείνος που είχε πει από την πρώτη στιγμή πως δεν πιστεύει σε αυτή τη διαδικασία και τελικά η διαδικασία δεν έγινε.

Παραίτηση Μητσοτάκη

Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία εκλογής, δίχως το κόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άσκησε κριτική στον κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας: «Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι».

Ο ίδιος ανακοίνωσε και αυτός ότι παραιτείται από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δίχως να εξαρτά την ενέργειά του αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί του και έδωσε στη δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή που έστειλε στον κ. Μεϊμαράκη την 11η Νοεμβρίου 2015 με την οποία επισημαίνει ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος.

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει την επιστολή και να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη γιατί δεν έγιναν εκλογές έχει την ιδιαίτερη σημασία της και δίνει άλλη τροπή στον εσωκομματικό εμφύλιο.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ΚΕΦΕ, παρά τις προφανείς αδυναμίες της, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το Kόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά.

«Το σύνθημά μου “Νέα Δημοκρατία από την Αρχή” σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ» ανέφερε.

Ο ΣΚΑΙ αναφέρει ότι Παραιτείται από μεταβατικός πρόεδρος αλλά όχι από υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ζητά να παραιτηθεί από περιφερειάρχης ο Απόστολος Τζιτζικώστας και από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Α. Γεωργιάδης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού.

Παραιτούνται Γεωργιάδης – Μητσοτάκης, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι θα το έπραττε ανεξαρτήτως των ενεργειών των συνυποψηφίων του. Καμία σκέψη παραίτησης δηλώνουν συνεργάτες του Περιφερειάρχη

Παραιτείται από μεταβατικός πρόεδρος αλλά όχι από υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ  ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ζητά να παραιτηθεί από περιφερειάρχης ο Απόστολος Τζιτζικώστας και από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Α. Γεωργιάδης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού.

Κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα απάντησαν ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία σχέση με το χθεσινό φιάσκο και ότι είναι προσχηματικά τα όσα λέει ο κ. Μεϊμαράκης. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ ότι παραιτείται από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ζήτησε κι αυτός να παραιτηθούν από τις θέσεις ευθύνης τους οι κύριοι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας. Ενώ ειδικά για τον Περιφερειάρχη, ζήτησε να “μιλήσει ο ίδιος και να αφήσει τους συνεργάτες”.

Από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι παραιτείται από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τονίζοντας ότι δεν εξαρτά την ενέργειά του αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί του

Περαιτέρω άφησε αιχμές κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι».

Έδωσε εξάλλου στην δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε από 11 Νοεμβρίου στον πρόεδρο του κόμματος, όπου επισημαίνει τεχνικά ζητήματα και ιδίως ότι “η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος” .

Ζητά δε με δήλωσή του από την ΚΕΦΕ, “παρά τις προφανείς αδυναμίες της, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το Kόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά”. 

 

Ο κ. Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι έχει δώσει εντολή στον γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Πλακιωτάκη να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, προσθέτοντας ότι ικανοί για τη θέση του μεταβατικού προέδρου είναι και η Μαριέττα Γιαννάκου και οι κύριοι Δημήτρης Σιούφας και Γιάννης Βαρβιτσιώτης καθώς και η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε ότι το θέμα που δημιουργήθηκε είναι απολύτως τεχνικό και κακώς πολιτικοποιήθηκε. Σε συνομιλία που είχε μάλιστα με δημοσιογράφους, τους ενημέρωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή για προσωπική ηθική βλάβη κατά της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα σκεφτεί αν θα κάνει το ίδιο και εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.

«Όλοι οι υποψήφιοι γνώριζαν για τη συγκεκριμένη εταιρεία και είναι υποκριτικό να κατηγορούν σήμερα εμένα. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει κρατικές δουλειές επί κυβερνήσεως Σαμαρά και την εγγυάτο πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά. Επίσης ο κ. Βορίδης που τον άκουσα σήμερα να μου επιρρίπτει ευθύνες είχε δικηγορικές σχέσεις μαζί της. Συνεπώς βρίσκω πολύ υποκριτικό, να κάνουν ότι δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Μεϊμαράκης είπε ότι υπεύθυνη για τη διαδικασία ήταν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων. Χρειάζεται πολύ θράσος να βγαίνουν τώρα ορισμένοι και να λενε ότι φταίει ο Μεϊμαράκης. Η εκκωφαντική μου σιωπή, δήλωσε, δεν εκλήφθη από ορισμένους ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους πληγωμένους νεοδημοκράτες.

Αναφερόμενος ειδικά στην κριτική που του άσκησε σήμερα το πρωί από τον ΣΚΑΪ ο Μάκης Βορίδης, είπε ότι οι άρτι αφιχθέντες πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό σε εκείνους που είναι στο κόμμα 41 χρόνια.

Πυρ ομαδόν κατά Μεϊμαράκη από τους συνυποψηφίους του στη ΝΔ

Σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στη 1 το μεσημέρι, θα συνεχιστεί ο πόλεμος ευθυνών για το φιάσκο που οδήγησε στην αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου.

Σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στη 1 το μεσημέρι, θα συνεχιστεί ο πόλεμος ευθυνών για το φιάσκο που οδήγησε στην αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου.

«Από την Τετάρτη και μετά είχα μεγάλη αγωνιά και αμφιβολία αν θα γίνουν οι εκλογές» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Φίλιππος Ταυρής, μέλος της Επιτροπής. Ο κ. Ταυρής έκανε γνωστό ότι το βράδυ του Σαββάτου συζητήθηκε θέμα αναβολής των εκλογών, αλλά θεωρήθηκε ότι θα ήταν τεράστιο το πολιτικό κόστος.

Την άμεση διενέργεια των εκλογών ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μάκης Βορίδης τονίζοντας ότι δεν του φαίνεται λογικό να μην έχει βγει ο Πρόεδρος του κόμματος να κάνει μια δήλωση από χθες.

«Είναι εντυπωσιακό ότι έχει συμβεί αυτό το άτυχες γεγονός και δεν έχουμε ακούσει τον πρόεδρο της ΝΔ να έχει πει κάτι», σχολίασε δεικτικά.

Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζητούν 16 βουλευτές του κόμματος με επιστολή τους, με στόχο να συζητηθεί και να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, ενώ με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος διεξαγωγής των εκλογών στις 6 Δεκεμβρίου. 

«Πρέπει να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης και διερωτήθηκε αν ο κ. Μεϊμαράκης είναι μουγκός καθώς δεν έχει κάνει ακόμη μια δήλωση επί του θέματος.

Να παγώσουν οι διαδικασίες και να γίνει άμεσα συνέδριο ζήτησε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Τέλος την παραιτησή της υπέβαλλε η Άννα Ασημακοπούλου από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην οποία εκπροσωπούσε τον κ. Τζιτζικώστα.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτηρίζοντας όσα συνέβησαν “παρακμιακά φαινόμενα”.

Μιλώντας στο Mega ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για να βοηθήσει το κόμμα ως μεταβατική πρόεδρος είναι ένα “βαρύ φορτίο” το οποίο θα αναλάμβανε μόνο εφόσον αυτό γινόταν αποδεκτό από όλους τους υποψηφίους, αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

«Από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα ήξεραν πως δε θα γίνουν εκλογές» αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στον ΑΝΤ1.

Επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Α. Παπαμιμίκο τονίζοντας πως «είχε εξαφανιστεί από χθες και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις», ενώ πρότεινε να γίνουν οι εκλογές «εντός 15νθήμερου εάν είναι δυνατόν, με ψυχραιμία και διαφάνεια».

Στο ρεπορτάζ του το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις Μεϊμαράκη, αλλά και στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου. Αναλυτικά: 

«Να παραιτηθούν ο Τζιτζικώστας απο περιφερειάρχης και οι Μητσοτάκης, Γεωργιάδης απο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι» – «Ο Σαμαράς είχε εγγυηθεί για την εταιρεία» – Ποιους, πέραν της Γιαννάκου πρότεινε για τη θέση του υπηρεσιακού προέδρου – Ο «εμφύλιος» έγινε επίσημος στην ΝΔ

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από το φιάσκο της εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού το πρωί της Δευτέρας,
ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε χαρακτηριστά ότι δεν είναι «γαντζωμένος» στις καρέκλες και γι’ αυτό, όπως είπε, θα ζητήσει να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος από σήμερα, «ώστε να προχωρήσουμε στις εσωκομματικές εκλογές».

«Θα παραιτηθώ, αλλά να παραιτηθεί και ο Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης»

«Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, αλλά με την προϋπόθεση να παραιτηθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα», σημείωσε και πρότεινε για τη θέση του μεταβατικού προέδρου τη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

«Εκτιμώ την κυρία Γιαννάκου, τον κ. Σιούφα ή την κυρία Μπενάκη»

«Ευτυχώς θα παρέδιδα τη θέση του μεταβατικού προέδρου αλλά κανείς δεν ήθελε. Μετά τις εκλογές έγινε συνάντηση με πρωτοβουλία Μητσοτάκη και εγώ είπα ότι θα παραιτηθώ από μεταβατικό πρωθυπουργός αλλά να παραιτηθεί και ο Τζιτζικώστας. Είμαι διατεθειμένος να παραιτηθώ από μεταβατικός πρόεδρος. Εκτιμώ την κυρία Γιαννάκου, τον κ. Σιούφα ή την κυρία Μπενάκη», ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν παραιτείται από την διαδικασία εκλογής προέδρου.

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στον Παπαμιμίκο, είναι άνθρωπος του Σαμαρά»

Την ίδια ώρα, υποστήριξε πως η καρέκλα του δημιουργούσε περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα, γι’ αυτό και όπως εξήγησε, ζήτησε από τον Πλακιωτάκη στην ΚΟ να συζητήσουν και για τα ζητήματα αυτά.

«Πρέπει να γίνει ο μεταβατικός πρόεδρος και να προχωρήσει η διαδικασία. Τον καλώ από τώρα να του παραδώσω την καρέκλα αλλά να παραιτηθεί και ο Τζιτζικώστας και οι άλλοι δύο από τα αξιώματά τους. Να μην υψώσουν τους τόνους, να καταλάβουν ότι αν βουλιάξει το καράβι. Όσο λιγότερο μιλάμε τόσο καλύτερα. Δεν χρειάζεται να με προκαλούν», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Παπαμιμίκο γιατί «αυτός και οι άλλοι είναι άνθρωποι του Σαμαρά».

«Ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία»

«Την ώρα που το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να το σώσουμε, αυτοί κάνουν επιθέσεις και ζητούν και την παραίτησή μου;», διερωτήθηκε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι;.Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ. Μάλλον έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε ως μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες την χθεσινή, «εκκωφαντική» σιωπή του, έπειτα από την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.

«Βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης»

«Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι’ αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντηση πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα», είπε και πρόσθεσε: «Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι εκλεκτοί συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα».

Κατά τις δηλώσεις του ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά των συνυποψηφίων τους στις εκλογές της ΝΔ, λέγοντας ότι βρίσκει «πολύ επικριτικό» να λένε ότι δεν γνώριζαν.

«Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία και αντιπρόσωποι όλων των υποψηφίων μετέχουν στην ΚΕΦΕ», ανέφερε και εξήγησε ότι όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρεία για τις εκλογές, ελέχθη ότι είναι εταιρεία που έχει αναλάβει εργασίες όταν ήμασταν κυβέρνηση και ότι θα κάνει καλά τη δουλειά της.

«Ακουσα και τον κ. Βορίδη, που είχε δικηγορικές σχέσεις με την εταιρεία»

«Είναι υποκριτικό υπουργοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση που έδινε έργα σε αυτή την εταιρεία να τα λένε αυτά. Όπως άκουσα και τον κ. Βορίδη που είχε δικηγορικές σχέσεις με την εταιρεία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «οι άρτι αφιχθέντες θα έπρεπε να δείξουν σεβασμό σε όσους έδωσαν τη ζωή τους σε 41 χρόνια στο κόμμα για να τους υποδεχθεί».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό του για την εταιρεία.

«Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ»

«Ευθύνες σαφώς υπάρχουν. Ο γενικός διευθυντής γνώριζε την εταιρεία, το Μαξίμου επί Σαμαρά είχε συνεργαστεί με την εταιρεία. Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ», είπε και σημείωσε: «Γίνονται πολύ μικροί την ώρα που το καράβι βουλιάζει και ζητάνε την παραίτηση».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «το κόμμα είναι εδώ, θα παραμείνει δυνατό, θα ξεπεράσει το δύσκολο διάστημα και σε σύντομο διάστημα θα πάμε σε εκλογές».

Σκέφτεται να καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά της εταιρείας για προσωπική ηθική βλάβη, ενώ το ίδιο φέρεται να προσανατολίζεται να κάνει και σε βάρος των κ.κ. Παπαμικού, Πέτσα και Τσιμάρα, των τριών κομματικών στελεχών της ΝΔ, που είχαν εμπλακεί στην επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας. 

Επιστολή Μητσοτάκη

Στις 11 Νοεμβρίου ο Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στον Μεϊμαράκη προειδοποιώντας ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες και ότι η εταιρεία δεν μπορεί να κάνει τις εκλογές – Η επιστολή δεν απευθυνόταν σε μένα αλλά στον… Παπαμιμίκο, απαντά ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ

Μία ημέρα μετά το πρωτοφανές φιάσκο της ματαίωσης της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, τα στελέχη του κόμματος, οι επιτελείς που είχαν την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών αλλά και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνουν κινήσεις για την επούλωση των τραυμάτων προβαίνουν σε δηλώσεις και αποκαλύψεις που κάνουν ακόμη πιο βαθύ το μεταξύ τους χάσμα. 

Τον τόνο σήμερα Δευτέρα έδωσαν οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος εξερράγη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και σε απ’ευθείας τηλεοπτική μετάδοση κατηγόρησε τους άλλους τρεις υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ ότι κάνουν σπέκουλα ανάγοντας σε πολιτικό ένα τεχνικό θέμα. Για να απομακρύνει από πάνω του τις ευθύνες που μπορεί να είχε ως πρόεδρος του κόμματος προκειμένου η ψηφοφορία να διεξαχθεί ομαλά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια τεχνική βλάβη που επιχείρησαν να πολιτικοποιήσουν οι αντίπαλοί του και θέλησε να μεταφέρει όλες τις ευθύνες για την επιλογή της εταιρείας στον Αντώνη Σαμαρά που -όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης- εγγυήθηκε για την εταιρεία και στον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο που επίσης γνώριζε την εταιρεία και είχε συνεργαστεί μαζί της (σύμφωνα τουλάχιστον με όσα κατήγγειλε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ). 

«Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι φταίω εγώ; Έφταιξα γιατί τους εμπιστεύθηκα!» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης. 

Η δημοσιοποίηση της επιστολής Κυρ.Μητσοτάκη

Περίπου δύο ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει στις 11 Νοεμβρίου προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την οποία προειδοποιούσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στη διαδικασία της εκλογής προέδρου οι οποίες δημιουργούν κινδύνους για την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. 

«Αγαπητέ Βαγγέλη, με βάση το καταστατικό του κόμματος είσαι υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου» έγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς τον κ.Μεϊμαράκη. 

Σχεδόν προφητικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμιζε ότι η εταιρεία Infosolutions που τελικώς δεν κατάφερε να υποστηρίξει τεχνικά την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου: 

– δεν έχει αναλάβει συμβατική υποχρέωση σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, 

– δεν είχε διευκρινιστεί αν θα πραγματοποιηθεί έλεγχος συστήματος πριν τις εκλογές ώστε να διαπιστωθεί ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά 

επισημαίνοντας: «Ανησυχώ έντονα για το κατά πόσο η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά». 

Διαβάστε την επιστολή Μητσοτάκη προς Μεϊμαράκη: 

 

 

«Η πολιτική ευθύνη μιας τέτοιου μεγέθους αστοχίας θα βαρύνει πρωτίστως εσένα, καθώς εξακολουθείς να ασκείς τα καθήκοντα του Προέδρου» συνέχιζε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Μεϊμαράκη και δήλωνε ότι βρίσκεται στη διάθεση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ να συνδράμει τη διαδικασία. 

Η απάντηση Μεϊμαράκη 

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προσχηματική γιατί αφορά τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο απαντούσαν συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Μητσοτάκη. Από το περιβάλλον του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ πάντως ουδέν σχολίασαν για το άρθρο του καταστατικού που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το οποίο ο κ.Μεϊμαράκης -ως πρόεδρος του κόμματος -είναι υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. 

Η καθημερινή κάνει λόγο για νέες εκλογές με ανοιχτά τραύματα για την Νέα Δημοκρατία, την ώρα που σε δεύτερο ρεπορτάζ επικεντρώνεται στην “επίθεση κατά πάντων από Μεϊμαράκη, όπου σημειώνονται τα εξής: 

Προσπάθεια επανεκκίνησης της εκλογικής διαδικασίας μετά το χθεσινό φιάσκο, που τραυμάτισε σοβαρά το πολιτικό κύρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέδειξε τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων και ενίσχυσε τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό, θα επιδιώξει στη μία μετά το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, τα μέλη της ΚΕΦΕ θα προχωρήσουν στην ανάθεση του έργου στη δεύτερη, κατά σειρά εταιρεία που υπέβαλε πρόταση για το έργο, με στόχο η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον απαιτηθεί, μία εβδομάδα αργότερα. Παρά το γεγονός ότι απομένουν δύο μόλις εβδομάδες, στελέχη της ΚΕΦΕ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι καθώς η εν λόγω εταιρεία διαχειρίστηκε και τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ενώ πλέον και το κόμμα της ΝΔ έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, η διεξαγωγή των εκλογών είναι εφικτή σε σύντομο χρόνο.

Ωστόσο, τα «τεχνικά» μοιάζουν πλέον ως λεπτομέρειες καθώς το πολιτικό πλήγμα που έχει υποστεί το κόμμα της κεντροδεξιάς από τη χθεσινή πλήρη κατάρρευση του συστήματος μηχανογράφησης είναι συντριπτικό. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται και η κοινωνία δοκιμάζεται, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περιέλθει σε πλήρη πολιτική ανυποληψία ενώ οι υποψήφιοι και οι ομάδες βουλευτών που στοιχίζονται πίσω τους δημιουργούν κλίμα μετωπικής σύγκρουσης που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο διάρρηξης της ενότητας και υλοποίησης σεναρίων που ναι μεν συζητούνταν στο εσωτερικό αλλά άπαντες ξόρκιζαν.

Αστοχία ή δόλος;

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται στο εσωτερικό του κόμματος είναι και οι αιχμές εκατέρωθεν για δόλο στη χθεσινή εξέλιξη.

Το μήνυμα έστειλε η πλευρά του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Όχι μόνον βάλλει κατά Μεϊμαράκη, ως Προέδρου που είχε εκ των πραγμάτων την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για δόλο που οδήγησε στη μη διεξαγωγή των εκλογών. Το υπαινίχθηκε και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας, όταν στις δημόσιες δηλώσεις του χθες ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και επεσήμανε ότι στόχος της αναβολής ήταν να φιμωθεί η η βούληση των νεοδημοκρατών για αλλαγή. Το έλεγαν και οι στενοί του συνεργάτες, «φωτογραφίζοντας» την πλευρά Μεϊμαράκη ως έχουσα συμφέρον να αναβάλλει τη διαδικασία καθώς θα έχανε στις κάλπες.
Ανάλογου υπαινικτικού περιεχομένου ήταν και ένα σχόλιο του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, εκ των στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. «Ποιοί φοβήθηκαν την ενωτική υποψηφιότητα Μειμαράκη; Ποιοί επενδύουν στη διάλυση της ΝΔ; Δύναμη της παράταξης ο λαός της» έγραψε στο διαδίκτυο ο πρώην Υπουργός.

Πάντως, τα σενάρια για δόλο δεν υιοθετούνται από τους δύο άλλους υποψηφίους. «Δεν ασχολούμαστε με τέτοιες μικρότητες» σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι η κριτική τους προς τον Ευ. Μεϊμαράκη ήταν πολιτική αλλά και ότι σε κορυφαία θέση στην ΚΕΦΕ βρίσκεται θερμός υποστηρικτής του κ. Τζιτζικώστα. Πιο σαφής υπήρξε, χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης που υποστήριξε (Μέγκα) ότι «δεν υπήρξε δόλος, αλλά αστοχία» και ζήτησε την παραίτηση του κ. Ανδ. Παπαμιμίκου ως Προέδρου της ΚΕΦΕ που είχε και την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο τελευταίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Σε πείσμα, πάντως, των διακηρυγμένων θέσεών του εναντίον της συγκεκριμένης διαδικασίας αλλά και των εισηγήσεων στελεχών της καραμανλικής πτέρυγας για διεξαγωγή Συνεδρίου προκειμένου να μεταβληθεί και ο τρόπος εκλογής Προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης – που δεν έχει μιλήσει δημοσίως από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβολή των εκλογών – προσανατολίζεται στην διεξαγωγή των εκλογών το ταχύτερο δυνατό και, φυσικά, ουδεμία διάθεση δείχνει να παραιτηθεί της θέσης του Προέδρου, όπως του ζητήθηκε.

Σε αυτό το κλίμα κρίσιμη αναμένεται να είναι η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας (όπως ζήτησαν πολλοί βουλευτές όπως ζήτησαν σειρά βουλευτών όπως οι Ν. Δένδιας, Λ Αυγενάκης) ή άλλων οργάνων του κόμματος, αν και είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε θέατρο για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των υποψηφίων.

Η εταιρεία, η ΚΕΦΕ και οι (αναγκαίες) παραιτήσεις

Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για την αντικατάσταση της ΚΕΦΕ με μία επιτροπή κύρους από έμπειρα στελέχη του κόμματος που θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία, για την οποία ακούστηκαν ήδη τα ονόματα του Δημ. Σιούφα και της κας Μαριέττας Γιαννάκου, την οποία πάντως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε για μεταβατική Πρόεδρο του κόμματος μέχρι και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ μία τέτοια εκδοχή δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες υλοποίησης και προκρινόταν να συνεχίσει το όργανο ως έχει προκειμένου να διεξαχθούν το ταχύτερο οι εκλογές.

Δεν αποκλείεται με αυτή την επιδίωξη στη θέση του να παραμείνει και ο Γραμματέας του κόμματος και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ονομαστικά οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, μη ονομαστικά ο Απ. Τζιτζικώστας ενώ δέχθηκε και βολές από το στρατόπεδο Μεϊμαράκη που, πάντως, στην ανταλλαγή ευθυνών που έχει ξεσπάσει προτιμά να τον έχει στη συγκεκριμένη θέση.

Το ενδεχόμενο παραιτήσεων μεταξύ των μελών της ΚΕΦΕ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ενώ αντικαταστάσεις θα γίνουν σε κομματικά στελέχη που είχαν (αρνητικό) πρωταγωνιστικό ρόλο στο χθεσινό φιάσκο. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο υπεύθυνος μηχανογράφησης της Ν.Δ. κ. Πέτσας, στον οποίο «χρεώνεται» σημαντικό μέρος ευθύνης, εκτός από την εταιρεία Infosolutions του κ. Αθαν. Κλωναρή, για τη χθεσινή ντροπιαστική εξέλιξη.

Επίσης, ο Διευθυντής του κόμματος κ. Κ. Τσιμάρας, που μαζί με τον κ.Α. Παπαμιμίκο έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο του Ευ. Μεϊμαράκη, φέρεται να είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του.

Παρφαιτήθηκε από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Αδωνις Γεωργιάδης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα «γαλάζιο στρατόπεδο», αφού το πρωί της Δευτέρας ο Αδωνις Γεωργιάδης παραιτήθηκε από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, προτρέποντας παράλληλα μέσω tweet τον κ. Τζιτζικώστα να παραιτηθεί και αυτός από Περιφερειάρχης.Επίθεση κατά πάντων από Μεϊμαράκη

Σε μετωπική σύγκρουση με τους συνυποψηφίους του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με τον τέως Πρόεδρο του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά προχωρά ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που ανακοίνωσε πριν λίγο την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του μεταβατικού Προέδρου, εφόσον όμως παραιτηθεί και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας από τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας αλλά και οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η θέση του στην Περιφέρεια δεν είναι κομματική.

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, διεμήνυσε μέσω συνεργατων του πως “όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού”.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή για προσωπική ηθική βλάβη στην εταιρεία που είχε αναλάβει το τεχνικό έργο των εκλογών. Ανέφερε επίσης ότι θα σκεφτεί αν θα κανει το ιδιο και εναντίον του προεδρου της ΚΕΦΕ και γραμματεα του κομματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.

«Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν είμαι γατζωμένος στην καρέκλα».

Έκανε μάλιστα προτάσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου και ειδικότερα αναφέρθηκε στη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Δεν απέκλεισε, επίσης, οι αρμοδιότητες να μεταβιβαστούν προσωρινά στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης, στην πρώτη δήλωσή του μετά το χθεσινό φιάσκο στη διαδικασία εκλογής, επετέθη κατά πάντων και κυρίως προς την πλευρά του Αντ. Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας πως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη μία σκληρή μάχη φατριών.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα που κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, αποδίδοντας ευθέως την εμπλοκή στους χειρισμούς ανθρώπων που επέλεξε ο προκάτοχός του στο κόμμα. Τον κ. Παπαμιμίκο, τον κ. Τσιμάρα, το διευθυντή μηχανοργάνωσης τους επέλεξε ο κ. Σαμαράς, τους βρήκα και δεν τους πείραξα είπε, προσθέτοντας, μάλιστα, πως «ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι;». «Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ, μάλλον έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα», συνέχισε.

«Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι’ αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντηση πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα. Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα», είχε δηλώσει αρχικώς ο κ. Μεϊμαράκης.

Σαμαράς: Τι εξυπηρετούν τα ψέματα;

“Ο λαός της ΝΔ ένιωσε χθες πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού” τονίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά εις απάντηση των δηλώσεων Μεϊμαράκη. “Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Τι εξυπηρετούν; Γιατι το κάνουν; Γιατι εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρα με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη απο την εποχή που ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαρακης ηταν γραμματέας του κόμματος; Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποιοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτη την εταιρεία; Τι εξυπηρετούν ολα αυτα τα ψέματα; Ομως, αυτη τη στιγμή προέχει η ενότητα του κομματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς, ότι ο αντίπαλος είναι αλλου”.

Παραίτηση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής το συντομότερο δυνατό και τονίζει πως δυσκολεύεται να καταλάβει αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παραιτήθηκε ή όχι, αν η ΝΔ έχει μεταβατικό πρόεδρο ή όχι.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την παραίτησή του απή τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξαρτά αυτή την ενέργειά του από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοι του.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που έστειλε στον κ. Μεϊμαράκη στις 11 Νοεμβρίου με την οποία επεσήμανε ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών βαρύνει πρωτίστως τον πρόεδρο του κόμματος.

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, σημειώνουν οτι στην εν λογω επιστολή, το κείμενο της οποίας δημοσιοποίησε ο υποψήφιος προεδρος της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης δεν απαντησε ποτέ.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά απο την ΚΕΦΕ, παρα τις προφανείς αδυναμίες της, όπως αναφέρει, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το κόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά. “Το σύνθημα μου “Η ΝΔ απο την αρχή”, σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ” συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παραίτηση Άδωνι, για προσχήματα μιλά ο Τζιτζικώστας

Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι παραιτείται άμεσα από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, ζητώντας κι αυτός την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια, καθώς κρίνουν ότι εκμεταλλευέται τη θέση και την επιρροή επί των δημάρχων προς άγρα ψήφων.

Για προσχηματική στάση του κ. Μεϊμαράκη, που δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του κάνει λόγο η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα.

Τέλος το Capital.gr σε ρεπορτάζ του για το “τι ξημερώνει στην ΝΔ μετά το φιάσκο των εκλογών” σημειώνει: 

Στις απανωτές σεισμικές δονήσεις του φιάσκο της ανάδειξης του επόμενου προέδρου της κινείται τις τελευταίες 24 ώρες η Νέα Δημοκρατία. Η διαδικασία, που από το βράδυ του Σαββάτου φαινόταν πεντακάθαρα ότι θα τιναχτεί στον αέρα, ήρθε εκ των πραγμάτων, για να μετατραπεί στον χειρότερο εφιάλτη των γαλάζιων στελεχών, που βλέπουν την παράταξη να βαδίζει διχασμένη και βαθιά πληγωμένη, προσθέτοντας ακόμη μία θολή ή κατά άλλους μαύρη σελίδα στο τελευταίο δωδεκάμηνο της πορείας της στα της πολιτικής ροής των πραγμάτων.

Ως προς τη χρονική εξέλιξη, τα φώτα στρέφονται αυτή τη στιγμή στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Είναι προγραμματισμένη για τη μία το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού και κατά τις δηλώσεις μελών της θα επιχειρήσει να βρει τη χρυσή τομή, σε ένα περιβάλλον “άρρωστο”, ώστε το όλο εγχείρημα να βρει νέα ημερομηνία τέλεσης. Με τον γραμματέα και πρόεδρο της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, να βρίσκεται…υπ’ ατμόν, η λέξη-κλειδί, που θα καθορίσει θέσεις, τάσεις και τοποθετήσεις εντός του οργάνου είναι το περιβόητο περί “αναβολής”. Οι φωνές που σημειώνουν πως η εκλογή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μία άλλη και αξιόπιστη εταιρεία το αργότερο μέσα σε τρεις εβδομάδες φαίνεται πως αυξάνονται.

Αυτό, ίσως, είναι και το μόνο βατό πεδίο εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο βατό μπορεί να θεωρηθεί, μέσα σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και ανταλλαγής πυρών και εκατέρωθεν βολών. Γιατί μπορεί, τελικά, η Νέα Δημοκρατία να φτάσει μέχρι την περιβόητη κάλπη, η οποία και θα…βγάλει το νέο ηγέτη της, ωστόσο ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την επόμενη ημέρα και το κατά πόσο αυτή θα στιγματιστεί από φυγόκεντρες δυνάμεις, που θα ταλανίσουν ένα ολόκληρο κομματικό σύστημα, με την ενότητα να κρέμεται από μία κλωστή.

Ένα από τα πολλά μείζονα της χθεσινής ημέρας ήταν η…εκκωφαντική σιωπή των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της παράταξης. Των κυρίων Καραμανλή και Σαμαρά, που από πολλούς μπορεί να εκληφθεί και ως στίγμα μεγάλης ενόχλησης. Πηγές κοντά στον κ. Καραμανλή φαίνεται να διαμηνύουν πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερβεί τον κύκλο της εσωτερικής περιδίνησης στην πράξη. Κι αν η απόσταση των δύο πρώην πρωθυπουργών είναι η ανάγνωση μίας από τις πολλές μελανές σελίδες που γράφτηκαν χθες, το ναυάγιο, ελέω…τεχνικών προβλημάτων φούντωσε την κόντρα ανάμεσα στους τέσσερις μονομάχους, οι οποίοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο πλείστες φορές, στη διάρκεια της μαραθώνιας προεκλογικής περιόδου…

Με τις φωνές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαλούν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, για την παταγώδη αποτυχία, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, ζήτησαν την εδώ και τώρα παραίτηση του υπηρεσιακού προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πιο…light στην αντίδρασή του απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο κ. Γεωργιάδης που έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναζητούν. Στα ευθεία ή δια της τεθλασμένης “παραιτήσου”, ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, μέσω του περιβάλλοντός του, απαντά “όχι”. Καθαρό “όχι”.

Άπαντες, πάντως, δείχνουν προς την εφαρμογή του καταστατικού. Εδώ βρίσκεται και η αρχή του μίτου, για να βρεθεί μία άμεση λύση, πριν το κόμμα πληγεί ανεπανόρθωτα. “Η παράταξη έχει όργανα και καταστατικό. Δυστυχώς, έβαλαν ένα σαπάκι να προσπαθήσει να κάνει εκλογές. Και το σύστημα έσκασε. Αλλά το καταστατικό δε μπορεί να πεταχτεί. Και το συνέδριο δεν είναι η καταστατική διαδικασία. Υπάρχει, πάντως, δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας, με μία σοβαρή εταιρεία. Δε θέλει πάνω από τρεις εβδομάδες, για να γίνει αυτό”, ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη.

Όσο η ώρα κυλούσε βασανιστικά στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού, με στελέχη εντός και εκτός κτηρίου να δείχνουν ο ένας ως υπεύθυνο τον άλλο και ανάλογα με την προτίμηση στους τέσσερις υποψηφίους, η Κοινοβουλευτική Ομάδα βιώνει σκηνικό, που παραπέμπει σε εμφύλιο. Σύγκληση της ΚΟ ζήτησαν 14 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές. “Μετά τα όσα δυσάρεστα και προσβλητικά για την ιστορία και τις αρχές της παράταξής μας, συνέβησαν σήμερα, και την προφανή αδυναμία της ΚΕΦΕ να ανταπεξέλθει στην αποστολή της διασφαλίζοντας την ομαλότητα αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζητώ την άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεδομένου ότι είναι υποχρέωση μας, ως Βουλευτές της Ν.Δ. να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας”, τόνισαν, σε δήλωσή τους.

Προηγήθηκαν ή ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις βουλευτών και ιστορικών στελεχών. Κυρίως, για να υπάρξει μία ασπίδα προστασίας στην ενότητα. Πόσο μεγάλη ήταν η βλάβη στο γαλάζιο οικοσύστημα και εάν τα χαρακώματα που ανοίχθηκαν μπορεί να γεφυρωθούν θα φανεί, αρχικά, σε λίγες ώρες από τώρα. Όταν και η ΚΕΦΕ θα ξεκινά τη συνεδρίασή της.

Πυρά κατά Μεϊμαράκη εξαπολύει το περιβάλλον Σαμαρά

Αιχμές εναντίον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αφήνουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Στον απόηχο των βολών του κ. Μεϊμαράκη, που τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών τον κ. Σαμαρά, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εγκαλούν τον υπηρεσιακό και υπό παραίτηση αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για της δικές του ευθύνες επί της διαδικασίας.

“Ο λαός της ΝΔ ένιωσε χθες πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Τι εξυπηρετούν; Γιατί το κάνουν; Γιατί εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη από την εποχή που ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος; Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία; Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα; Όμως, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς, ότι ο αντίπαλος είναι αλλού”, τόνισαν χαρακτηριστικά. 

Παραίτηση Βαγγέλη Μεϊμαράκη με αστερίσκους και πυρά κατά Α. Σαμαρά

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, μετά από την πρόθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παραιτηθεί από τη θέση του μεταβατικού προέδρου της παράταξης, συνδέοντας την κίνησή του με την παραίτηση των κυρίων Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα από τις θεσμικές θέσεις τους.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνόδευσε τη δήλωσή του με αιχμές και πυρά έναντι των έτερων τριών υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους οποίους και εγκάλεσε για υποκρισία, καθώς κατά τον ίδιο άπαντες γνώριζαν εξ’ ολοκλήρου τα πάντα. Παράλληλα, πέταξε το γάντι στους τρεις συνυποψηφίους του, καλώντας τους να παραιτηθούν και αυτοί με τη σειρά τους από τις θεσμικές θέσεις, τις οποίες και κατέχουν. Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση Μεϊμαράκη ακολούθησε η παραίτηση του Αδώνιδος Γεωργιάδη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαμηνύει πως δεν θα παραιτηθεί. 

Πυρά Μεϊμαράκη

Ο κ. Μεϊμαράκης, με μία δήλωση-φωτιά στράφηκε τόσο εναντίον των τριών αντιπάλων του, όσο και κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκου, αλλά και του βουλευτή και πρώην υπουργού, Μάκη Βορίδη, για τον οποίο ανέφερε ότι είχε δικηγορικές συνεργασίες, με την εταιρεία που ανέλαβε, αλλά τελικά τίναξε στον αέρα τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.

“Όλοι οι υποψήφιοι γνώριζαν για τη συγκεκριμένη εταιρεία και είναι υποκριτικό να κατηγορούν σήμερα εμένα. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει κρατικές δουλειές επί κυβερνήσεως Σαμαρά και την εγγυάτο πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά. Επίσης ο κ. Βορίδης που τον άκουσα σήμερα να μου επιρρίπτει ευθύνες είχε δικηγορικές σχέσεις μαζί της. Συνεπώς βρίσκω πολύ υποκριτικό, να κάνουν ότι δεν γνώριζαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, σαφέστατα ήταν τα πυρά του και κατά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το μήνυμά του ήταν πεντακάθαρο. Άπαντες στο γαλάζιο οικοσύστημα γνώριζαν την εταιρεία και δε δικαιούνται να δηλώνουν έκπληκτοι…

“Ανέλαβα τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου, σε μία δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία περίοδο, ενόψει μάλιστα και εθνικών εκλογών, σε γνώση μας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν και ευχάριστο. Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου προκηρύξαμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού. Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία. Και για αυτό ακριβώς δεν έκανα και πολλές δημόσιες εμφανίσεις, γιατί πιστεύω ότι είμαι σε μία ευγενική άμυλα με τους συνυποψηφίους μου και πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν απάντησα πολλές φορές σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα και καμία φορά ήταν και χυδαίες. Τις προσπέρασα. Χθες δε μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης στους Νεοδημοκράτες, τους οποίους πληγώσαμε. Κι ενώ είμαστε όλοι μαζί στη Νέα Δημοκρατία και είμαστε στο ίδιο καράβι, κι ενώ θα έπρεπε να βρούμε αμέσως τον τρόπο, τον οποίο θα προχωρούσαμε μπροστά, οι εκλεκτοί συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής αυτής βλάβης ως πεδίο αντιπαράθεσης και τεχνικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι συμμετείχαν στην ΚΕΦΕ και γνώριζαν εξ΄ολοκλήρου τα πάντα. Εφόσον δεν κατάλαβαν τη σιωπή μου, φοβούμαι ότι δε θα καταλάβουν αυτά που θα πω τώρα. Οφείλω, όμως, να εξηγήσω στους Νεοδημοκράτες ορισμένα ζητήματα. Το θέμα ήταν απολύτως τεχνικό. Δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί. Έπρεπε να ζητήσουμε συγγνώμη και να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Βρίσκω πολύ υποκριτικό να λένε ότι δε γνώριζαν και να ζητούν την παραίτηση του προέδρου, ο οποίος όπως είναι γνωστό δεν έχει καμία ανάμιξη”, τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Μεϊμαράκης. 

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζοντας στο δια ταύτα της εταιρείας, που εκλήθη να παρέχει τη μηχανοργάνωση του όλου εγχειρήματος, σημείωσε πως όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρεία, όλοι έθεσαν το ερώτημα ποια είναι αυτή και ελέχθη ότι είναι εταιρεία που έχει αναλάβει εργασίες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

“Βρίσκω πολύ υποκριτικό υπουργοί της κυβέρνησης που διετέλεσαν όταν έδωσαν τέτοιες εργασίες και πρέπει να τη γνώριζαν την εταιρεία, όπως και τους ανθρώπους της, όπως άκουσα και τον κ. Βορίδη να λέει ότι πρέπει να ζητήσω μία συγγνώμη ήταν υπουργός της κυβέρνησης και από ό,τι ξέρω την ήξερε την εταιρεία και από ό,τι ξέρω είχε και δικηγορικές συνεργασίες μαζί και ταυτόχρονα να πω ότι και οι άρτι αφιχθέντες πρέπει να σέβονται λίγο την προσφορά όλων εκείνων που 41 χρόνια έχουν δώσει τη ζωή τους στο κόμμα, για να τους υποδεχθεί. Θα έλεγα να είναι όλοι πιο προσεχτικοί. Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί, σε συνεργάτη δικό μου, για την εταιρεία, Γιατί εκπλήσσονται όλοι; Γιατί γίνονται πολύ μικροί και κάνουν προσωπικές επιθέσεις; Ευθύνες υπάρχουν. Ο γραμματέας και ο γενικός διευθυντής γνώριζαν την εταιρεία. Το Μέγαρο Μαξίμου, επί Αντώνη Σαμαρά, γνώριζαν την εταιρεία και όλοι εγγυήθηκαν πως θα γίνει σωστή Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ; Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα. Απολογούμαι στην υπερήφανη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα είναι εδώ. Θα παραμείνει δυνατό. Θα ξεπεράσει το τεχνικό πρόβλημα και η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει πρόεδρο”, επεσήμανε και πέρασε στο…δια ταύτα, αναγγέλλοντας την αποχώρησή του από τη θέση του μεταβατικού προέδρου. 

“Η καρέκλα του μεταβατικού προέδρου δε με συγκίνησε ποτέ και ευχαρίστως θα την παρέδιδα. Είπα να την παραδώσω και τον Αύγουστο, αλλά και μετά τις εκλογές. Και κανείς δεν ήθελε. Μετά τις εκλογές έγινε μία άτυπη συζήτηση, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, εγώ ευχαρίστως είπα να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου διότι συμμετέχω στη διαδικασία και διεκδικώ και θα πρέπει και ο κ. Τζιτζικώστας να παραιτηθεί από περιφερειάρχης γιατί και αυτός έχει εκτελεστική εξουσία και διαχείριση και μη μου πείτε ότι ξαφνικά τον αγάπησαν όλοι οι δήμαρχοι της περιφέρειάς του. Εγώ είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του προέδρου, να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, εκτιμώ πάρα πολύ την κ. Γιαννάκου. Θα μπορούσε να ήταν αυτή, όπως θα μπορούσε να ήταν και ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης ή ο κ. Σιούφας ή η κ. Μπενάκη. Δεν παραιτούμαι από τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε και να μη διανοηθεί κανείς να τη σταματήσει. Ζήτησα από τον κ. Πλακιωτάκη να ορίσει πότε θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και ακόμα τα ζητήματα αυτά. Εγώ θα ζητήσω να γίνει ο μεταβατικός πρόεδρος από σήμερα και να προχωρήσει η διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω. Μεϊμαράκης και γαντζωμένος στην καρέκλα δε γίνεται. Αλλά θα παραιτηθεί και ο κ. Τζιτζικώστας και οι άλλοι δύο συνάδελφοι από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Αν δεν παραιτηθούν, αυτό θα βαρύνει αυτούς και ο κόσμος θα μας κρίνει”, σημείωσε. 

Παραίτηση Αδ. Γεωργιάδη

Αμέσως μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου, ακολούθησε η παραίτηση Γεωργιάδη από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. “Παραιτούμαι αμέσως από ΚΕ της ΝΔ, όπως ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης και αναμένω και την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα από Περιφερειάρχη, τόνισε, μέσω Twitter, πετώντας το γάντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Παραίτηση Κυρ. Μητσοτάκη

“Παραιτούμαι από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δίχως να εξαρτώ την ενέργειά μου αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί μου” αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά η δήλωση – ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής: “Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι. 

Σε κάθε περίπτωση: 

1.    Παραιτούμαι από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δίχως να εξαρτώ την ενέργειά μου αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί μου.

2.    Δίνω στη δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή που έστειλα στον κ. Μεϊμαράκη την 11η Νοεμβρίου 2015 (σ.σ. στη δεξιά στήλη “Σχετικά Αρχεία”) με την οποία επισημαίνω ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος.

3.    Ζητώ από την ΚΕΦΕ, παρά τις προφανείς αδυναμίες της, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το Kόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά. 

Το σύνθημά μου “Νέα Δημοκρατία από την Αρχή” σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ”. 

Σημειώνεται, ότι στην επιστολή προς τον κ. Μειμαράκη με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει τις ενστάσεις και την ανησυχία του για το εάν τελικώς δεδομένων των αρρυθμιών με την εταιρεία, θα καταστούν εφικτές οι εκλογές της 22ης Νοεμβρίου, προειδοποιώντας για κίνδυνο διασυρμού του κόμματος.

“Δεν παραιτούμαι” διαμηνύει ο Τζιτζικώστας

Πριν λίγα λεπτά, από το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα έγινε γνωστό πως ο περιφερειάρχης δεν πρόκειται να παραιτηθεί,. “Αυτό που ζητά ο κ. Μεϊμαράκης είναι προσχηματικό. Η περιφέρεια δεν έχει καμία σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές και το φιάσκο που έγινε. Ο κ. Μεϊμαράκης σύρθηκε στην παραίτησή του μετά το φιάσκο και τις ευθύνες που του καταλογίζει και ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δε ζήτησε την παραίτησή του στην προεκλογική περίοδο. Τη ζητά, όμως, τώρα μετά το φιάσκο γιατί έχει πολιτικές ευθύνες. Οι θέσεις που κατέχουν και οι τρεις είναι κομματικές και μάλιστα είναι διορισμένοι. Για αυτό και ορθώς παραιτούνται. Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Τζιτζικώστα. Η θέση του στην περιφέρεια δεν είναι κομματική και το κυριότερο είναι εκλεγμένος”, ανέφεραν συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. 

Μετωπική Μεϊμαράκη-Σαμαρά

Βαθύτατα διχασμένη και στο καναβάτσο βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία η επόμενη ημέρα από το ναυάγιο της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου της.

Στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί της λεωφόρου Συγγρού, οι βουλευτές είναι ελάχιστοι, ενώ από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αναζητούν… σωσίβια, θέσεις και προθέσεις, προκειμένου να οριστεί νέα ημερομηνία εσωτερικών εκλογών.
Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ζήτησε από τα μέλη της ΚΕΦΕ να θέσει επί τάπητος το ζήτημα ορισμού νέας ημέρας για την κάλπη, ωστόσο η παράταξη δείχνει δέσμια των αντιφάσεών της. Ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, βρίσκεται υπ’ ατμόν, τα στρατόπεδα των τεσσάρων μονομάχων ζήτησαν τις παραιτήσεις μελών της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και τώρα άπαντες εντός της Νέας Δημοκρατίας αναμένουν από ένα όργανο, το οποίο έχει βρεθεί στον κυκλώνα της κριτικής, να λάβει αποφάσεις-ορόσημο για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Με τις βολές να σφυρίζουν πάνω από τον ουρανό της λεωφόρου Συγγρού, η διαμάχη-φωτιά που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες είναι αυτή ανάμεσα στον υπό παραίτηση υπηρεσιακό πρόεδρο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μεϊμαράκης τοποθέτησε νωρίς το πρωί στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό, ανοίγοντας μέτωπο με το περιβάλλον του, αλλά και με τον βουλευτή και πρώην υπουργό, Μάκη Βορίδη, που δέχθηκε επίσης τα πυρά του υπηρεσιακού προέδρου. “Ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί, σε συνεργάτη δικό μου, για την εταιρεία. Γιατί, λοιπόν, εκπλήσσονται όλοι; Και γιατί την ώρα που έγινε κάτι τεχνικό, που πλήττει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να δούμε πως θα το σώσουμε αυτοί γίνονται πολύ μικροί και κάνουν προσωπικές επιθέσεις και βρίσκουν ως πεδίο αντιπαράθεσης εκείνη την ώρα και ζητούν και την παραίτησή μου; Εγώ πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το επιλύσουμε. Ευθύνες σαφώς υπάρχουν. Ο Γραμματέας του κόμματος γνώριζε την εταιρεία, έχει συνεργαστεί μαζί της. Ο Γενικός Διευθυντής γνώριζε την εταιρεία. Ο διευθυντής μηχανοργάνωσης έχει συνεργαστεί μαζί της. Ο κ. Πτωχός ήταν συνεργάτης της εταιρίας. Το Μέγαρο Μαξίμου, επί Αντώνη Σαμαρά, είχε συνεργαστεί με την εταιρία. Και όλοι εγγυήθηκαν ότι θα γίνει σωστή η διαδικασία. Καλά τόσο θράσος σήμερα, να λένε ότι έφταιγα εγώ; Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα. Και γιατί πίστευα ότι στα νεοδημοκρατικά, έ, όταν συνεννοούμαστε γνωρίζουμε όλοι ότι δεν θέλουμε να βλάψουμε το κόμμα μας, το καράβι μας, τη Νέα Δημοκρατία”, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Άμεση ήταν η αντίδραση από συνεργάτες του κ. Σαμαρά, που εγκαλούν τον υπηρεσιακό και υπό παραίτηση αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για της δικές του ευθύνες επί της διαδικασίας.

“Ο λαός της ΝΔ ένιωσε χθες πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Τι εξυπηρετούν; Γιατί το κάνουν; Γιατί εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη από την εποχή που ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος; Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία; Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα; Όμως, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς, ότι ο αντίπαλος είναι αλλού”, τόνισαν.

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αύριο, οι διαμάχες και οι εκατέρωθεν βολές αποτελούν το κυρίως μενού που σερβίρεται στο γαλάζιο οικοσύστημα. “Αυτά είναι προσχηματικά. Εγώ δεν ζήτησα την παραίτηση του όταν ήταν μεταβατικός πρόεδρος και ταυτόχρονα υποψήφιος επί 50 μέρες. Τη ζήτησα χθες μετά το φιάσκο που έγινε διότι έχει πολιτικές ευθύνες. Και αν βγήκε σήμερα βγήκε γιατί αντιλαμβάνεται αυτές τις πολιτικές ευθύνες που έχει και την οργή του κόσμου. Ορθώς παραιτείται και ο κ. Γεωργιάδης αφού παραιτείται, διότι είναι κομματικές οι θέσεις τους και μάλιστα διορισμένες και του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Γεωργιάδη. Η δική μου θέση δεν είναι ούτε κομματική, ούτε διορισμένη, έχω εκλέγει! Άρα λοιπόν ας αφήσουν αυτές τις προσχηματικές συζητήσεις και ας δουν την ουσία. Εκλογές τώρα”, σημείωσε, μιλώντας στα “Παραπολιτικά fm”, ο κ. Τζιτζικώστας.

Ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη επιρρίπτει και ο κ. Γεωργιάδης. “Την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών την έχει η ΚΕΦΕ. Αυτοί έχουν την ευθύνη καταστατικά. Όμως, ο πολιτικός υπεύθυνος της διαδικασίας είναι πάντα ο αρχηγός. Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι, όταν ο κ. Σαμαράς παρέδωσε στον κ. Μεϊμαράκη, η δήλωση του κ. Σαμαρά ήταν: “Παραδίδω την προεδρία του κόμματος στον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικό αρχηγό, για να οδηγήσει το κόμμα ομαλά σε εκλογή νέου αρχηγού”. Και η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη όταν παρέλαβε το κόμμα ήταν: “Παραλαμβάνω ως μεταβατικός αρχηγός, για να εγγυηθώ την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας”. Άρα, εφόσον ο αρχηγός του κόμματος δηλώνει ότι αυτός αναλαμβάνει ως εγγυητής της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας, μπορεί να μην έχει την αντικειμενική ευθύνη, με την έννοια ότι δεν χειριζόταν αυτός την εταιρεία, αλλά ένας πρόεδρος -με συγχωρείτε- δεν μπορεί να μην ενδιαφέρεται για το αν το κόμμα θα ξεφτιλιστεί ή όχι”, είπε, στο “Βήμα fm”.

Ανταλλαγή πυρών

Πριν λίγα λεπτά υπήρξε νέα διαρροή από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. “Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις αναφορές του προσωρινού Προέδρου της Ν.Δ. κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για δήθεν σχέσεις του κ. Σαμαρά με την εταιρία που ανέλαβε τις εκλογές της ΝΔ και εκπροσωπείται από τον κ. Κλωνάρη. Γιατί:
-Πρώτον, η επιλογή της εταιρείας έγινε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων και των τεσσάρων υποψηφίων.

-Δεύτερον, θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της ΝΔ. είχε αρχικά επιλεγεί από την διεύθυνση πληροφορικής και την διεύθυνση προμηθειών της Ν.Δ. άλλη εταιρεία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με αποτέλεσμα, να γίνει η διαδικασία από την αρχή, και να επιλεγεί η Info-solutions, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

-Τρίτον, ο κ. Κλωνάρης που εκπροσωπεί την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, είναι παντελώς άγνωστος στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, ο κ. Κλωνάρης συνεργάζεται με τη Νεα Δημοκρατία είτε ως υπάλληλος, είτε ως μέτοχος είτε ως ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής, ήδη από την εποχή όπου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος.

-Τέταρτον, ελέχθη ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, η εταιρεία αυτή ανέλαβε έργο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι η Info-solutions (με αυτό ή με άλλο όνομα) είχε ήδη από δεκαετίας επιλεγεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη συντήρηση δικτύων, έχοντας αντίστοιχη σύμβαση με τους συντηρητές του ασανσέρ, τους απολυμαντές ή τους καθαριστές των εγκαταστάσεων. Η σύμβαση ήταν αξίας 562 Ε/μήνα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

-Πέμπτον, ο κ. Πτωχός στον οποίο ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, θέλει να δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ σχέση με τον κ. Κλωνάρη και τις εταιρείες του, τον οποίο ούτε καν γνωρίζει. Και λυπάται που υποχρεώνεται δημόσια να διαψεύδει τον κ. Μεϊμαράκη. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας”, σημείωσαν.