Στόχος του η δημιουργία ενός «ενιαίου συνασπισμού» κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους

 

“Περιοδεία πολέμου” ξεκινά ο Γάλλος πρόεδρος , Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συσπειρώσει τους σημαντικότερης “παίκτες” της διεθνούς πολιτικής σκηνής με στόχο την δημιουργία ενός “ενιαίου συνασπισμού” κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.  

“Ο Τζον Γουέιν του Ελιζέ”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τον Ολάντ η βρετανική εφημερίδα “Guardian”, μετά τα τυφλά χτυπήματα των τρομοκρατών στην «καρδιά» των Παρισίων, αναλαμβάνει δράση δίχως να χάσει καιρό και στην περιοδεία του θα τον συνοδεύει ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. 

Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ντέιβιντ Κάμερον. Πριν τη συνάντησή τους στο Ελιζέ, οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν την περιοχή όπου βρίσκεται το θέατρο Μπατακλάν, ένας εκ των στόχων των τρομοκρατών που αιματοκύλησαν την 13η Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να δημιουργήσει ένα κλίμα συναίνεσης στο βρετανικό κοινοβούλιο για να επεκταθούν οι βρετανικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από το Ιράκ και στη Συρία.

Αύριο, ο ένοικος των Ηλυσίων μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα. Η συνεργασία της Γαλλίας με τις ΗΠΑ κρίνεται καθοριστική και στην “ατζέντα” των συνομιλιών θα έχει περίοπτη θέση ο ρόλος της Ρωσίας. 

Την Τετάρτη, επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Ολάντ θα έχει δείπνο εργασίας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τη Γαλλία με πολλούς Γάλλους υπουργούς να έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου τη σημασία των διμερών σχέσεων. 

Την Πέμπτη, ο Γάλλος θα μεταβεί στη Μόσχα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία δεν έχει βρει απολύτως σύμφωνο το Παρίσι θεωρώντας πως δεν περιορίζεται στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους όμως και για τον Ρώσο πρόεδρο η συγκυρία εντείνει την αίσθηση επείγοντος για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Η επιβεβαίωση πως η συντριβή στο Σινά ήταν τρομοκρατική επίθεση ήρθε λίγες μέρες μετά τη βαρβαρότητα στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να συντονίσει τους σημαντικούς παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους την ώρα που Παρίσι και Μόσχα εντείνουν τους αεροπορικούς  βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος κατά θέσεων τζιχαντιστών. Μετά τις συναντήσεις με τους ηγέτες, ο Ολάντ θα αναλάβει χρέη “οικοδεσπότη” στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα