Η Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να καλλιεργήσει διακομματικό κλίμα συναίνεσης προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα που προβλέπει η εφαρμογή του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας.

 

 Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται «σε αναζήτηση συμμάχων» και εκτιμά ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να αποτύχει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζήσει και καλύτερες στιγμές. Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, να βρει εκτός της κυβέρνησής του συμμάχους για την μη δημοφιλή ασφαλιστική μεταρρύθμιση, απέτυχε. Η συνάντησή του με τους προέδρους τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο ολοκληρώθηκε το Σάββατο έπειτα από έξι ώρες χωρίς συμφωνία».

Ο Γερμανός σχολιαστής υπογραμμίζει την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία που διαθέτει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επισημαίνει ότι η τωρινή εξέλιξη συνιστά «εκδίκηση για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια ασυμβίβαστη πορεία αντιπαράθεσης. Μετά την επανεκλογή του στα τέλη Σεπτεμβρίου έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ευρύτερη (σ.σ. κομματική) βάση για την κυβέρνησή του».

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο σχολιαστής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να «διευθετήσει το ταχύτερο δυνατόν» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, «διότι συνιστά προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτό το ζήτημα ενδέχεται πράγματι να εκπληρώσει μια προεκλογική του υπόσχεση».

Πηγή: Deutsche Welle