Η πρόταση της Επιτροπής να καταστεί ο οργανισμός Frontex ένα κοινό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, το οποίο σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, χαιρετίστηκε από το ΕΚ στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα στη συζήτηση με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές του κοινού συμφέροντος και του καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί ένα γραφείο εντός του νέου οργανισμού το οποίο θα είναι αρμόδιο για τις επιστροφές. Σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπορούν να αναπτύσσονται μετά από αίτημα κάποιου κράτους μέλους ή της ΕΕ ομάδες για την ταχεία επιστροφή ατόμων. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι “τίποτα δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία τους και η πρότασή μας είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”.

Τα μέλη του ΕΛΚ στήριξαν την ιδέα της δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της μετανάστευσης και να διασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ. Την άποψη αυτή εξέφρασαν και οι ευρωβουλευτές της ομάδας των Φιλελεύθερων οι οποίοι ζήτησαν από τα κράτη μέλη να δώσουν μεγαλύτερες ευθύνες στην ΕΕ προκειμένου να παρασχεθεί στους πολίτες μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε την ιδέα της Επιτροπής επί της αρχής, αλλά ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία. Τα μέλη των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δήλωσαν ότι θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στην ΕΕ να δρα όταν τα κράτη μέλη δεν ζητούν βοήθεια, παρόλο που μπορεί να μην είναι σε θέση να προστατεύουν τα σύνορά τους.

Ευρωβουλευτές εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καθώς και της ομάδας των Πρασίνων δήλωσαν ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν θα πρέπει να υπονομεύουν το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να αναζητήσουν προστασία μέσω νόμιμων και ασφαλών διαύλων.

Για τις ομάδες της Ευρώπης για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία και για την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την ιδέα μιας κοινής δύναμης επεμβάσεων ως αποτέλεσμα αυξημένων αρμοδιοτήτων της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει σε κάθε κράτος μέλος να του επιτρέπεται να προστατεύει τα σύνορά του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.