Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας καθώς και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας

 Γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης θεμελίωσε, με σειρά επαφών στην Ιορδανία, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος, που μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψη του εκεί, που είχε διοργανώσει η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιορδανία Μαρία Λουίζα Μαρινάκη.
 
Ο κ. Κόκκινος είχε συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Μπανί Γιασίν, καθώς και με τον ομόλογό του για θέματα αποδήμων, κατά τις οποίες ανταλλάχθηκαν απόψεις και διαπιστώθηκε η συναντίληψη σε σημαντικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας σε δράσεις με κοινή στόχευση, δεδομένου ότι οι δύο χώρες συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή και μοιράζονται κοινά προβλήματα.
 
Παράλληλα ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ είχε επαφές τόσο με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και της Εκκλησίας, όσο και με Ιορδανούς αξιωματούχους, αλλά και με εκπροσώπους ιορδανικών φιλελληνικών σωματείων, τα οποία συστήθηκαν με κίνητρο την αγάπη τους για την Ελλάδα. Επαφές που έβαλαν τις βάσεις για την επανεκκίνηση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών με δίαυλο επαφής την ελληνική ομογένεια και τους συλλόγους ελληνο-ιορδανικής φιλίας.
 
Ειδικότερα, ο κ. Κόκκινος είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο ΙΙΙ και με τον μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βενέδικτο, οι οποίοι όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ «έμπρακτα αποδεικνύουν ότι η ορθοδοξία αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, και δίνουν με τον τρόπο τους την απάντηση στις φωνές της μισαλλοδοξίας, που τελευταία υποσκάπτουν τις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
 
Ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε επίσης την Επισκοπή Μαδηβάς, όπου είχε συνάντηση με τον αρχιμανδρίτη Ιννοκέντιο, και είδε από κοντά τα σχολεία τα οποία έχει κατασκευάσει και λειτουργεί στην περιοχή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
 
Τέλος, ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ συμμετείχε σε χριστουγεννιάτικο δείπνο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, υπό την αιγίδα και την παρουσία του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Στο δείπνο, όπου προσφέρθηκε το φαγητό που προσφέρεται και στους προσφυγικούς καταυλισμούς, παρέστησαν όλοι οι ιεράρχες καθώς και οι πρέσβεις πολλών χωρών.
 
Ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της παρουσίας του κ. Κόκκινου, ως εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε στην ομιλία του ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος τόνισε επίσης την μεγάλη σημασία, ως προς τα άμεσα αποτελέσματα της, που είχε η Διάσκεψη που διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην οποία συμμετείχε μαζί με πολλούς ιεράρχες της περιοχής, τον περασμένο Οκτώβριο.
 
ΑΠΕ ΜΠE

Φωτό: Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας, Πρέσβη κ. Bani Yassin, με τον οποίο συζητήθηκαν πολιτικές για την αξιοποίηση της διασποράς και διαπιστώθηκαν προοπτικές συνεργασίας, πάντα στο πλαίσιο των οδηγιών που είχε θέσει πριν το υπηρεσιακό ταξίδι ο Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.