Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού ο Martin Selmayr παρουσίασε στοιχεία/αριθμούς (που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικόηττα) προκειμένου να δείξει ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα 

Αίσθηση προκαλεί άρθρο στο Politico ότι ο συνεργάτης του Γιούνκερ «μαγείρεψε» τους αριθμούς των προσφύγων ώστε να δείξει πως η Τουρκία έχει λάβει μέτρα. 

Σύμφωνα με το Politico, ο ανώτερος σύμβουλος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ διακίνησε ένα έγγραφο που έκανε λογο για μεγάλη νίκη της ΕΕ στην προσφυγική κρίση. 

Στο έγγραφο αυτό ο Μαρτιν Σελμειρ παρουσίασε μια απότομη μείωση των παράνομων διελεύσεων των συνόρων από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Η πτώση ήταν οι ” πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Τουρκία … για να ανακόψουν τη ροή της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση “, δήλωσε ο Σελμειρ.

Στο email που απέστειλε σε όλα τα κράτη μέλη επισύναψε ένα διάγραμμα που έδειχνε τις διελεύσεις να έχουν πέσει από τις 52.249 την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, σε 9.093 την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως γράφει το περιοδικό politico, υπάρχει μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα: Οι αριθμοί δεν ήταν σωστοί

Τα εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που έχει εξασφαλίσει το Politico, δείχνουν σημαντική απόκλιση. 

Ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα ήταν τρεις φορές περισσότεροι.  27.069 για την εβδομάδα του Δεκεμβρίου 7-13 και όχι 9.093 .

Σύμφωνα με το περιοδικό η διαφορά έχει πολιτική σημασία. καθώς κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η επιστολή που έστειλε είναι ένα σήμα ότι η ΕΕ μπορεί να χαλαρώσει απέναντι στην Άγκυρα  για να αναλάβει πιο αποφασιστικά μέτρα. 

Αν η Τουρκία δεν πατάξει στα σύνορα σύντομα , η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ένα άλλο κύμα προσφύγων μετά το πέρας ου χειμώνα, φοβούνται οι αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής ρωτήθηκε για την απόκλιση και απάντησε πως αυτό που έχει σημασία είναι η τάση μείωσης. 

newpost.gr