Δεν προσελκύουν ωστόσο επενδυτές

Παρουσιάζουν τις καλύτερες αποδόσεις φέτος, χωρίς ωστόσο να προσελκύουν επενδυτές. Ο λόγος για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που σύμφωνα με τους Διεθνείς Ομολογιακούς Δείκτες του Bloomberg καταγράφουν φέτος απόδοση 22%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών. Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν καταφέρει να αποσύρουν από πάνω τους το καθεστώς του «παρία», παραμένοντας ελκυστικά σε ορισμένους μόνο επενδυτές.

Παρά τις υψηλές αποδόσεις, πρόκειται για μία χρονιά στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα έφθασε στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ και τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία εμφανίζονται απρόθυμα να αρχίσουν να αγοράζουν σε μία αγορά που εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και να χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ρευστότητα και μεγάλη μεταβλητότητα.

Η μεταβλητότητα απωθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων

Για τη Standard Life Investments -τον δεύτερο μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίου της Σκοτίας- και την BlueBay Asset Management τα ελληνικά κρατικά ομόλογα λειτουργούν περισσότερο ως δείκτης παρακολούθησης του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, παρότι ο ρόλος αυτός έχει υποβαθμιστεί από τον Μάρτιο με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για αυτόν τον λόγο διαχειριστές κεφαλαίου προτιμούν τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Πορτογαλία την οποία θεωρούν ότι προσφέρει αξία σε σχέση με τις αγορές στον «πυρήνα» του ευρώ.

«Η έντονη μεταβλητότητα καθιστά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικά στους επενδυτές. Η Ελλάδα σαφώς και θεωρείται σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η υπόλοιπη αγορά και συνεπώς χρειάζεται παρακολούθηση» εκτιμά ο Τζακ Κέλι της Standard Life.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πέρασαν μία ιδιαίτερα θυελλώδη χρονιά το 2015. Οι τιμές τους υποχώρησαν αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο. Ξανά η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 20 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τους Ευρωπαίους πιστωτές έπειτα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ομως, με τη δεύτερη εκλογική του νίκη τον Σεπτέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε ράλι στην αγορά, οδηγώντας τις αποδόσεις των 10ετών στο χαμηλό του 6,84% τον Νοέμβριο, παρότι σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 8%.

Διστακτικοί οι επενδυτές

Παρότι, λοιπόν, οι αποδόσεις είναι εντυπωσιακές, οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί για μεγάλα ανοίγματα, φοβούμενοι περαιτέρω αστάθεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, που καθιστά τους ελληνικούς τίτλους περισσότερο ευάλωτους σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

Αναφορικά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις 10 του μηνός πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 67 εκατ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν συνολικά σε 141 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τον Σεπτέμβριο του 2014 έφθαναν τα 136 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις τις οποίες παρακολουθούν οι επενδυτές. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 24% έπειτα από έξι έτη ύφεσης, ενώ η κυβέρνηση βασίζεται σε μία ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή για την έγκριση των ιδιαίτερα επίπονων μεταρρυθμίσεων.

Πρώτα και στη λίστα του Thomson Reuters

Πρωταγωνιστής είναι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και στη λίστα του Thomson Reuters με τις καλύτερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων του 2015 με βάση το τοπικό νόμισμα. Πρώτη στη λίστα είναι η Ελλάδα, με τα κρατικά της ομόλογα να καταγράφουν απόδοση άνω του 15% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα τα ομόλογα Νέας Ζηλανδίας, Πορτογαλίας, Καναδά και Ελβετίας.

Εκτιμήσεις για μείωση ομολογιακών εκδόσεων το 2016

Οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη προβλέπεται ότι θα περιοριστούν κάτω από τα 900 δισ. δολάρια το 2016, για πρώτη φορά από το 2011, καθώς η Ισπανία και η Ιταλία μπορούν τώρα να επωφεληθούν από την πτώση του κόστους δανεισμού για να επιμηκύνουν τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους τους. Εκτιμήσεις των RBS, Morgan Stanley και Commerzbank υπολογίζουν ότι οι εκδόσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας θα υποχωρήσουν περίπου κατά 20 δισ. ευρώ στην κάθε χώρα, διαμορφούμενες γύρω στα 220 και 120 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στα 860 έως 880 δισ. ευρώ, επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του 2011.

Ναυτεμπορική-Έντυπη έκδοση