Συνέντευξη στους Fianacial Times

Σε συνέντευξή του στους Financial Times o Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει εκτός ελληνικού προγράμματος.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός προκαλεί «απορία η μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα. Πιστεύουμε πως μετά από έξι χρόνια διαχείρισης αυτής της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια να αντιμετωπίσει ενδοευρωπαϊκά ζητήματα».

Υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή του Μνημονίου είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή ώστε να φύγει η χώρα από τον έλεγχο της τρόικας».

Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, με τελικό στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

«Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα» είπε. «Εάν ολοκληρωωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης αισιόδοξος πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι το Μάρτιο και πως η χώρα θα μπορεί να δανειστεί στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».