Η ανατροπή, οι προσδοκίες & ο αντίκτυπος της εκλογής Μητσοτάκη στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης 

Νέος πρόεδρος από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες προεκλογικής μάχης. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Γιάννη Τραγάκη χθες νρ’αδυ, ο οποίος τόνιζε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή είχε ενσωματωθεί μόνο το 50% των εκλογικών τμημάτων της Αττικής. Ο κ. Τραγάκης συνεχάρη για την νίκη του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκλεισε την δήλωσή του λέγοντας ότι η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων θα ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα.

Ενότητα και Ανανέωση της ΝΔ θέλει Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ενότητα της ΝΔ, την ανανέωσή της και την αντιπαράθεση με τον “λαϊκισμό” της κυβέρνησης προτάσσει στην δήλωσή του ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ.Τσίπρας”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, τους διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου και σημείωσε: “Η εντολή τους είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στην δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα”.

Αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας: “Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αγώνα που έδωσε. Τον σέβομαι και τον τιμώ, θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα. Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης. Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν. Ο σκοπός μας είναι ένας. Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την οικογένειά του: “Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου, την ομάδα μου και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν η ψυχή της προεκλογικής περιόδου. Χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη.

Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου. Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στην Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ”.

Κλείνοντας ανέφερε: “Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών. Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Έχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική θα το λύσει. Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες. Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα”.

Συγχαρητήρια από τον Β. Μεϊμαράκη  

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ.Μητσοτάκη, τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες τον κ. Μητσοτάκη συνεχάρη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Συγχαρητήρια απο Καραμανλή και Πλακιωτάκη 

Με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές ενώ μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουν και συνάντηση.

Τα συγχαρητήρια του έδωσε στον νέο πρόεδρο της ΝΔ και ο μέχρι σήμερα μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης.

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του, έκανε την εξής δήλωση:

“Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από αύριο η ΝΔ ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού”.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το βράδυ τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με τη φράση “Συγχαρητήρια και πρωθυπουργός”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΑΠΕ, κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα από περιφέρειες της χώρας έχουν ως εξής:   

Θεσσαλονίκη

Πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα εκλογικά κέντρα, όπως τα δίνουν κομματικά στελέχη της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες από τις εφορευτικές επιτροπές.

Στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 2462 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 1982. Στο Λιμάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης 914 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 383. Στην Προξένου Κορομηλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 661 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 364. Στην Αγγελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης 410 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 272. Στο Ωραιόκαστρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 251 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 134. Στον δυτικό τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 50,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 49,5%.

Χανιά 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στα Χανιά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Εφορευτική εκλογή ο κ Μητσοτάκης έλαβε 3089 ψήφους ποσοστό 68,7% και ο κ. Μεϊμαράκης 1405, ποσοστό 31,3%

Ψήφισαν 4554, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 4494 και τα άκυρα 60.

Ήπειρος 

Στην Θεσπρωτία, στα 7 εκλογικά τμήματα προσήλθαν 1.777 ψηφοφόροι. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 57.06%, ο Β. Μεϊμαράκης 42.94%, ενώ βρέθηκαν και 7 λευκά ψηφοδέλτια.

Στα 8 εκλογικά κέντρα της Πρέβεζας , ψήφισαν 2.781 άτομα. Ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 1391 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 1380, ενώ βρέθηκαν και 10 λευκά ψηφοδέλτια.

Στο νομό Ιωαννίνων με οριακό προβάδισμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε ποσοστό 50,10%, έναντι 49,90% του Β. Μεϊμαράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 25 εκλογικά τμήματα, πήρε συνολικά 2.777 ψήφους, έναντι των 2.737 ψήφων που συγκέντρωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα στα 15 εκλογικά τμήματα της ‘Αρτας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται με ποσοστό 56% έναντι 44% που συγκεντρώνει ο Κ. Μητσοτάκης 

Ρέθυμνο

O Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος σε ψήφους στο νομό Ρεθύμνου.

Και στο δεύτερο γύρο εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης στις οχτώ κάλπες που στήθηκαν στα δημαρχιακά κτίρια, έρχεται πρώτος στην προτίμηση όλων όσων επέλεξαν να εκδηλώσουν δια της ψήφου την προτίμησή τους.

Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο λαμβάνει 931 ψήφους έναντι 426 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στα Ανώγεια 99 ψήφους έναντι 72 που λαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης, στον Μυλοπόταμο λαμβάνει 266 ψήφους και ο κ. Μεϊμαράκης 191, στο δήμο Αγίου Βασιλείου 168 ψήφους έναντι 93 που έλαβε ο κ. Μεϊμαράκης και στο Αμάρι 115 ψήφους έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και 43 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες

Συγχαρητήρια Λεβέντη σε Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης συγχαίρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή του, και όπως επισημαίνει, «τώρα είναι η μεγάλη ώρα ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να συμβάλλει στην δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής αποτελούμενη από τεχνοκράτες, η οποία θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών».

Σε ανακοίνωση από την Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζεται πως «αν το πράξει αυτό θα δικαιώσει την προτίμηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το πρόσωπο του. Αν δεν το πράξει και ονειρευτεί επιστροφή σε παρωχημένες εποχές δικομματισμού τότε θα έχει αδικήσει τους ψηφοφόρους που σήμερα τον προτίμησαν και θα έχει κάνει το λάθος να βάλει το κόμμα πάνω από την χώρα».

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για νίκη έκπληξη απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας την κλίση του νέου προέδρου της ΝΔ προς τις μεταρρυθμίσεις και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να ακολουθήσει, ενώ τον παρουσιάζουν ως τον αντίπαλο που θα μπορέσει να αμφισβητήσει τη  δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα. 

FT: Ο Μητσοτάκης κέρδισε στην ψηφοφορία και θα οδηγήσει την αντιπολίτευση της Ελλάδας

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε μια νίκη – έκπληξη στην ψηφοφορία για την ηγεσία της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κερδίζοντας ξεκάθαρα τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, αναφέρουν οι Financial Times.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι είναι γόνος πολιτικής οικογένειας που αποτελεί δυναστεία στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει υπόσχεση να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στην «αναποτελεσματική και λαϊκίστικη» κυβέρνηση.

Guardian: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε αρχηγός της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας

Οι έλληνες συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αρχηγό τους, με την ελπίδα ότι αυτός θα μπορέσει να αμφισβητήσει τον αριστερό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει δημοφιλής παρά την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σε προσπάθεια ανάκαμψης έπειτα από την ήττα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όταν ο λαός έδωσε ξανά την ψήφο του στον Αλέξη Τσίπρα, παρά τα capital controls στις τράπεζες και το σκληρό τρίτο πακέτο διάσωσης που έφερε στη χώρα.

Για έκπληξη κάνει λόγο ο Economist. Στο δημοσίευμά του αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής κέρδισε τις εκλογές για τη θέση του προέδρου στο συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστός για τις περικοπές στις θέσεις εργασίας, όταν υπήρξε υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Τέλος, αναφέρει ότι η εκλογή του κου. Μητσοτάκη φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με μια ανανεωμένη αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο τηλεγράφημα για την εκλογή του νέου ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας.

«Εναν χρόνο αφού έχασε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών, γιο ενός πρώην πρωθυπουργού, νέο ηγέτη του», αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Ο αντίπαλός του Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγνώρισε την ήττα του, ενώ η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Μητσοτάκης θα ηγηθεί ελληνικού αντιπολιτευτικού κόμματος. Δεσμεύεται να μην υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του υπό κατάρρευση κρατικού ασφαλιστικού συστήματος, είναι ο τίτλος των Financial Times.

Οι Έλληνες συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους σήμερα, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης, ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα «ψεύτη», αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους, τονίζεται ακόμη.

Γερμανικός Τύπος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος για την ανάδειξη του Έλληνα πολιτικού στην ηγεσία της Ν.Δ.  Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος έσπευσε να μεταδώσει την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ηγέτης της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σχολιάζοντας επίσης πως είναι φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής.”Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα”, είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναπαράγεται απ’ όλα σχεδόν τα γερμανικά ΜΜΕ.   
   
“Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα”, είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας “Suddeutsche Zeitung”, η οποία αναφέρει ότι ο 47χρονος πολιτικός αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ, γράφει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων “NTV”. “Είναι 47 χρονών, φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής”, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφερόμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Αυτός είναι ο νέος ηγέτης των Ελλήνων συντηρητικών”, προσθέτει το περιοδικό.  

“Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα”, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” αναπαράγοντας την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολιτικό αντίπαλό του και πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ , γράφει το γερμανικό περιοδικό “Focus”.

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είναι φυσικό είναι κεντρικό θέμα στα ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κάνει λόγο για Ανατροπή και αλλαγή σελίδας στη Νέα Δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επικρατώντας την Κυριακή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης στην δήλωσή του από το γραφείο του, στην οδό Χαλκοκονδύλη, πρόταξε την ενότητα της ΝΔ, την ανανέωσή της και την αντιπαράθεση με τον «λαϊκισμό» της κυβέρνησης.

«Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ.Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, τους διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου και σημείωσε: «Η εντολή τους είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στην δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα».

Αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αγώνα που έδωσε. Τον σέβομαι και τον τιμώ, θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα. Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης. Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν. Ο σκοπός μας είναι ένας. Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την οικογένειά του: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου, την ομάδα μου και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν η ψυχή της προεκλογικής περιόδου. Χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη.

Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου. Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στην Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ».

Κλείνοντας ανέφερε: «Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών. Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Εχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική θα το λύσει. Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες. Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης συνεχάρη τηλεφωνικώς τον κ. Μητσοτάκη και αρκέστηκε σε μια λιτή τοποθέτηση μέσω Twitter, στην οποία ανέφερε: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι με εμπιστεύθηκαν και με ακολούθησαν σε αυτήν την πορεία».

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οπως ανακοίνωσε λίγο πριν της 11:30 το βράδυ της Κυριακής ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ, κ. Γιάννης Τραγάκης τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και η τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: αφενός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της γαλάζιας εκλογικής αναμέτρησης (σ.σ. εκτιμάται ότι ψήφισαν στο δεύτερο γύρο περισσότεροι από 320.000 εκλογείς έναντι 404.000 το Δεκέμβριο) κινήθηκε με βασικό κριτήριο την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος που πρέσβευε ο κ. Μητσοτάκης, αφετέρου δε ότι ο συνασπισμός δυνάμεων που συσπειρώθηκε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη (από κεντρώους μέχρι «σαμαρικούς» και δεξιούς) επικράτησε του «καραμανλικού» στρατοπέδου το οποίου συντάχθηκε με τον κ. Μεϊμαράκη.

Αλλαγή κεφαλαίου στη Νέα Δημοκρατία, μετά τη νίκη Μητσοτάκη

Σε νέο κεφάλαιο, και όχι απλώς σε νέα σελίδα, εισέρχεται πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, συνολικά, το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, μετά τη χθεσινή ηχηρή επικράτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο 47χρονος πολιτικός, υιός του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον οποίο και επισκέφτηκε πρώτον μετά την οριστικοποίηση της νίκης του, ανέτρεψε τα προγνωστικά αλλά και τις δεδομένες αντιλήψεις για τα κέντρα ισχύος στη Νέα Δημοκρατία και, πλέον, καλείται να διαχειριστεί όχι μόνον την πορεία του κόμματος της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά και τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που θα συναντήσει στην προσπάθεια του αυτή.

Η νίκη του κ. Μητσοτάκη κλείδωσε ήδη με την πρώτη ροή αποτελεσμάτων, από μικρά έστω τμήματα της περιφέρειας. Η δυναμική ήταν σαφής: όχι μόνον υπερκάλυπτε τη διαφορά που είχε στον πρώτο γύρο ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κατάφερνε να περάσει και πρώτος. Η διαφορά, με βάση το επίσημο 75,37% της ενσωμάτωσης περιοριζόταν στις 2,5 μονάδες (51,32% υπέρ Μητσοτάκη, 48,68% υπέρ Μεϊμαράκη) και δεν αναμένετο η ψαλίδα να ανοίξει σημαντικά καθώς οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει μέχρι το 52,5% – 53%. Ωστόσο, αυτή η νίκη, που στην περίπτωση του κ. Μεϊμαράκη θα χαρακτηριζόταν ως πύρρειος, στην περίπτωση Μητσοτάκη λογίζεται ως θρίαμβος, κυρίως διότι επιτεύχθηκε με το νέο, πλέον, Πρόεδρο να ξεκινά ως σαφές αουτσάιντερ.

Η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη εδράζεται σε μία σειρά από παράγοντες, που αθροιστικά οδήγησαν στη χθεσινή ανατροπή. Και συγκεκριμένα:

– στο χρόνο που εξασφάλισε εκμεταλλευόμενος το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου. Εφόσον οι εκλογές διεξάγονταν όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι η μάχη της δεύτερης θέσης θα ήταν πολύ πιο αμφίρροπη μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα
– στη συγκροτημένη πολιτική ατζέντα που παρουσίασε από την πρώτη ημέρα της εκστρατείας και στην αδιάκοπη προσπάθεια που κατέβαλλε ο ίδιος και το επιτελείο του (υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωσε πρώτος την υποψηφιότητά του, τρεις ημέρες μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου)
– στο γεγονός ότι το επιχείρημα της ανανέωσης που προέταξε και το συνόδευσε με θέσεις και επιχειρήματα αποδείχθηκε πιο ισχυρό από την επιμονή στην παράδοση και το καραμανλικό DNA του κόμματος που προέβαλλε η πλευρά Μεϊμαράκη
– στο ότι η δική του άποψη ότι μπορεί να είναι καλύτερος διεκδικητής απέναντι στον Αλ. Τσίπρα υπερίσχυσε της άποψης ότι ο Μεϊμαράκης θα ήταν καλύτερος Πρόεδρος του κόμματος της Ν.Δ.

Πέραν των πολιτικών σημαινόμενων, ωστόσο, το χθεσινό αποτέλεσμα αντανακλά ευθέως και στην επιρροή των δυνάμεων εντός κόμματος. Εμφανώς, το «καραμανλικό» στρατόπεδο εξέρχεται ηττημένο από τη χθεσινή εκλογή. Η στήριξη στο πρόσωπο του Ευ. Μεϊμαράκη καταψηφίστηκε από τους πολίτες. Εάν αυτό προήλθε από οργανωτική αδυναμία ή ήταν αποτέλεσμα κακής ανάλυσης των πολιτικών δεδομένων μένει να αποδειχθεί. Το μόνον βέβαιο είναι ότι η καραμανλική πτέρυγα υπέπεσε σε μία σειρά από λάθη ή δεν κατάφερε να αντιδράσει στις επιθέσεις που δέχτηκε.

Έτσι, η επίμονη σεναριολογία περί διαύλων επαφής του κ. Κ. Καραμανλή με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα καταγράφηκε στο γαλάζιο υποσυνείδητο και εκφράστηκε ηχηρά στο Β’ γύρο, όταν και διαπιστώθηκε ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν κατάφερε να συσπειρώσει τις ορφανές ψήφους των κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη ούτε όμως και να διατηρήσει υψηλό βαθμό συσπείρωσης των δικών του ψηφοφόρων που στράφηκαν προς τον κ. Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο υποψήφιος της καραμανλικής πτέρυγας, παρά το γεγονός ότι είχε μία σειρά από προτερήματα για την παραδοσιακή βάση του κόμματος, εμφανώς υστερούσε σε όρους θέσεων για το κόμμα αλλά και ανανέωσης του λόγου και των πρακτικών του. Υπό την έννοια αυτή, η συζήτηση στα παρασκήνια του καραμανλισμού για το πρόσωπο του υποψηφίου αποδείχθηκε ατελέσφορη.

Τρίτον, με τη διαχείριση τόσο κεντρικών στελεχών της καραμανλικής πτέρυγας όσο και του ίδιου του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν δίστασε να επιτεθεί ευθέως σε στελέχη από τον πρ. Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη μέχρι τον Γραμματέα Ανδ. Παπαμιμίκο (σ.σ. υπό την ηγεσία Μητσοτάκη αναμένεται να παραμείνει μέχρι και το Συνέδριο του κόμματος) δημιουργήθηκε ένα μέτωπο εντός Ν.Δ. αποτελούμενο από εντελώς διαφορετικά, με πολιτικούς όρους, στρατόπεδα που, όμως, είχε ένα κοινό στοιχείο, την προσπάθεια «αποκαραμανλοποίησης» της Νέας Δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου δείχνουν ότι όλες αυτές οι δυνάμεις συντονίστηκαν και, τελικά, πέτυχαν να κερδίσουν τον «καραμανλισμό» ακόμη και στην έδρα του, τη Θεσσαλονίκη. Υπό την έννοια αυτή, κάτω από τη νίκη του κ. Μητσοτάκη, κρύβονται πολλές ακόμη μικρές και μεγαλύτερες νίκες των προαναφερόμενων πολιτικών παραγόντων που συνέπραξαν μαζί με το νέο, πλέον, Πρόεδρο του κόμματος.

Αυτή η σύμπραξη δυνάμεων, σε συνδυασμό με την υπαρκτή και (σχετικώς) πλειοψηφική καραμανλική τάση απέναντι καταδεικνύει και το εύρος της δυσκολίας που θα έχει ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ για να εξασφαλίσει την ενότητα και την επιστροφή του κόμματος σε τροχιά εξουσίας. Αλλά, αυτές είναι οι σελίδες του νέου κεφαλαίου που άρχισε να γράφεται από χθες. 

Το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος ξεκινά με τη συνομιλία που είχε η εφημερίδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Απόψε ηττήθηκε ο λαϊκισμός” 

«Απόψε ηττήθηκε ο λαϊκισμός. Από αύριο έχουμε πάρα πολλή δουλειά» είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνομιλία με το «Βήμα», εν μέσω της ροής των αποτελεσμάτων που καταγράφουν τη μεγάλη νίκη του έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη στη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. ήταν η μεγάλη ανατροπή στην προεκλογική κούρσα και αναμένεται από αύριο να φέρει νέο αέρα στην κεντροδεξιά, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι και καταλύτης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, όχι μόνο στην παράταξή της.

Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη φέρνει εκ των πραγμάτων τη Ν.Δ.στο παιχνίδι της εξουσίας και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι, ενώ και στο Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογηθεί διαφορετική η κατάσταση με τη νέα ηγεσία της κεντροδεξιάς. Και αυτό διότι πλέον δεν θα υπάρχει αυτό το υπόγειο και παρασκηνιακό φλερτ «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα η εκλογική αναμέτρηση στη Ν.Δ. έφερε στο προσκήνιο το μέσο νεοδημοκράτη που έστειλε μήνυμα με την ψήφο του και επέφερε καίριο πλήγμα και στο κυρίαρχο έως σήμερα σύστημα των καραμανλικών. Εξάλλου, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν και ήττα πολλών συστημάτων στην κεντροδεξιά παράταξη και κυρίως του καραμανλικού παράγοντα που έδωσε λυσσαλέα μάχη για την υποστήριξη του κ. Μεϊμαράκη.

Μεγάλος νικητής ο κ. Μητσοτάκης που έδωσε μια πολιτική μάχη για μια νέα και διαφορετική Νέα Δημοκρατία, ενώ μεγάλος χαμένος θεωρείται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που είχε δώσει τις «πολιτικές ευλογίες» στον κ. Μεϊμαράκη.

Επίσης, το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσε ένα καίριο πολιτικό πλήγμα στις περισσότερες πολιτικές οικογένειες της Ν.Δ., τις βαρονίες και τα τζάκια και τα φέουδα που συνασπίστηκαν έναντι του κ. Μητσοτάκη που όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο είχε τη στήριξη πολλών «σαμαρικών» (σ.σ.και ψηφοφόρων του Άδωνι Γεωργιάδη), αλλά και των υποστηρικτών του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Mε τηλεφώνημά του ο κ. Μεϊμαράκης συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την νίκη του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία και δύναμη. Σε tweet του ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «Ευχαριστώ όλους όσους με εμπιστεύτηκαν και με ακολούθησαν σε αυτή την πορεία».

Επίσης για συγχαρητήρια τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Τραγάκης μετά τις 11 το βράδυ σε δήλωσή του είπε ότι το τελικό απτέλεσμα θα ανακοίνωθεί την δευτέρα ενώ στο 70% των εκλογικών τμημάτων ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 51% και ο κ. Μεϊμαράκης 49%.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι στον κ. Μητσοτάκη τηλεφώνησε για συγχαρητήρια και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και συμφώνησαν να συναντηθούν.

Τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη με τηλεφώνημά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης μετά τα μεσάνυχτα συγχαρητήριο τηλεφώνημα δέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Tα συγχαρητήρια της στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και αδερφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη. 

«Κυριάκο, συγχαρητήρια. Πέτυχες μία μεγάλη νίκη. Νίκη αρχών, νίκη των ιδεών μας, νίκη ανανέωσης. Για τη ΝΔ ξεκινάει μια καινούρια σελίδα ενότητας, όπου δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να συγχαρώ επίσης τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ήθος και το διαχρονικό του αγώνα για τη ΝΔ, που είναι το σπίτι μας. ‘Ολοι μαζί θα συνεχίσουμε. ‘Ολοι μαζί θα νικήσουμε», ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη.

Η παράδοση παραλαβή της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Σε δήλωσή του μετά τη νίκη του ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη.

Τους ευχαριστώ, έχοντας πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου.

Η εντολή τους είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στην δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αγώνα που έδωσε. Τον σέβομαι και τον τιμώ, θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα. 

Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους Βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης.

Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν. Ο σκοπός μας είναι ένας.  Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης. 

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου, την ομάδα μου και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν η ψυχή της προεκλογικής περιόδου. Χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη.

Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου. Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στην Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ.

Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.  Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών.  Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας.  Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Έχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα η πολιτική θα το λύσει.  Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

Ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτι ακόμα. Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα.  Ας το γνωρίζει αυτό  καλά και  ο κ.Τσίπρας. 

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες.  Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Με άρθρο του ο Αντώνης Καρακούσης μιλά για την “Ευκαιρία του Κυριάκου” και σημειώνει τα εξής:

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεψε τη διαφορά του πρώτου γύρου και τα εις βάρος του προγνωστικά.

Επικράτησε καθαρά του Ευάγγελου Μειμαράκη στη διπλή εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και πλέον ηγείται της συντηρητικής παράταξης.
 
Η νίκη του είναι μεγάλη γιατί πολιτεύθηκε με καθαρό τρόπο,προβάλλοντας σαφείς και αντιδημοφιλείς θέσεις κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού και απέναντι στον παλαιοκομματικό μηχανισμό του κόμματός του, που έκανε τα πάντα για να τον βγάλει από το παιγνίδι.
 
Η εκλογική του επιτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπική και δηλωτική της στροφής που συντελείται σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο αρνείται τις σειρήνες του λαϊκισμού και αποζητά πραγματικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
 
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ούλτρα φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε του εκπροσώπου της λαϊκής δεξιάς, χωρίς να αλλάξει την αυστηρή ρητορική του και χωρίς να συμβιβαστεί με τα κελεύσματα πολλών που τον καλούσαν να αποκηρύξει τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά.
 
Κερδίζοντας λοιπόν κάτω από αντίξοες συνθήκες εγγράφει υποθήκες και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη έκφραση μιας πολύ συγκεκριμένης επιλογής στην οικονομική πολιτική,η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια πετροβολήθηκε και λοιδορήθηκε, ανεξαρτήτως αν σήμερα εφαρμόζεται κατά γράμμα από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είχαν διακριθεί ακριβώς για τον λιθοβολισμό των πάντων.
 
Υπό αυτή την έννοια ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πολιτευθεί με τον ίδιο αυστηρό τρόπο προκειμένου να κερδίσει πια και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
 
Αν όντως ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πολιτευθεί με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, κόντρα στον υφέρποντα λαϊκισμό, τότε χωρίς αμφιβολία θα επιδράσει καταλυτικά στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
 
Οι Έλληνες έχουν πια πολλές εμπειρίες και γνωρίζουν πόσο καταστροφικός υπήρξε για τη χώρα και τους ίδιους αυτός ο περιφερόμενος απ’ τους περισσότερους λαϊκισμός.
 
Αν επιμείνει λοιπόν στη μέχρι τώρα γραμμή του και αναδείξει τις πολλές ασυνέπειες του παλαιών και νέων εκδοχών του παλαιού πολιτικού συστήματος θα κλονίσει πολλούς.
Η κυβέρνηση πρώτη θα χρειασθεί να αλλάξει στρατηγική, όταν γνωρίζει ότι έχει απέναντί της μια μοντέρνα εκδοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής, που δεν συμβιβάζεται με κενές ρητορείες.
 
Αντιστοίχως όσοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης θεωρούσαν ότι μπορούν να παίζουν και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ θα αντιμετωπίσουν μέγα υπαρξιακό πρόβλημα και θα είναι υποχρεωμένοι πια να διαλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.
 
Με άλλα λόγια, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία να αναδιατάξει το κακοσυντηρημένο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Αρκεί να συνεχίσει να πολιτεύεται κόντρα στο λαϊκισμό, όπως το έπραξε στους μήνες διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματός του. 

Ενώ ο Άγγελος Αθανασόπουλος στο δικό του άρθρο κάνει λόγο για “Αυτοσυντήρηση και προοπτική” 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή. Παρά τη σφοδρή αντίσταση του καραμανλικού κατεστημένου, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μίας μεγάλης παράταξης υπερίσχυσε των μηχανισμών. Όσοι πήγαν στις κάλπες του δεύτερου γύρου είχαν αποφασίσει ότι η ΝΔ πρέπει να δει πέραν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος και να εστιάσει στη δημιουργία προοπτικής εξουσίας. Αυτή η επιλογή καθόρισε την τελική νίκη.

Θα γραφτούν πολλά από εδώ και στο εξής. Θα μιλήσουν πολλοί για τον ρόλο του Κώστα Καραμανλή. Άλλοι θα πουν ότι ο Κυριάκος είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, προερχόμενος από πολιτικό τζάκι και… γερμανοτσολιάς. Ειδικά το τελευταίο θα είναι έκπληξη αν δεν το χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα τα στελέχη της κυβέρνησης που αρέσκονται σε κοινοτοπίες αυτού του τύπου. Επιπλέον, η απλουστευτική επιχειρηματολογία ότι μία νίκη του Κυριάκου θα πλήξει τον συντηρητικό χαρακτήρα της ΝΔ λόγω υψηλής φιλελεύθερης δοσολογίας θα πρέπει να λάβει τέλος. Ουδένα ωφελεί αυτός ο διαχωρισμός.

Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Κυριάκος έδωσε, με αξιοπρέπεια, έναν αγώνα δύσκολο και από χαμηλή αφετηρία και κέρδισε. Όποιος παρακολούθησε τις τελευταίες εβδομάδες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε εντοπίσει ότι ο 47χρονος πολιτικός είχε ρεύμα. Ανάλογο ρεύμα είχε δημιουργηθεί και στις παραγωγικές ηλικίες που αναζητούν ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες τους και να προσπαθήσει να βάλει τέλος στην παλαιοκομματική καθήλωση της οποίας κλασσικός εκφραστής είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (όπως άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας).

Το μείζον ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι να επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή στην ανίερη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό θα απαιτήσει ταχεία αναδιοργάνωση ώστε η ΝΔ να αφυπνιστεί και να πάψει να παρακολουθεί απαθώς τις κινήσεις της κυβέρνησης. Με βάση τα όσα έχει ο ίδιος πει, θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Αυτό είναι αναγκαίο. Η άποψη ορισμένων ότι η συναίνεση πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όσους όψιμα την ανακάλυψαν ως έννοια θα ήταν αστεία αν δεν ήταν λανθασμένη. Η ψήφιση του Μνημονίου δεν σημαίνει αυτόματα και συμπαράταξη σε όλα. Η ΝΔ πρέπει να αποκτήσει διακριτό στίγμα. Είναι αντιπολίτευση, όχι δεκανίκι.  

Το Πρώτο Θέμα στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει ότι Εκλογή Μητσοτάκη: Η στροφή της ΝΔ στο κέντρο προβληματίζει την κυβέρνηση.

Νέα δεδομένα από την ανανέωση που φέρνει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και τα ερείσματά του στο εξωτερικό – Περίμεναν πολιτική προσεκτικής ανοχής από τον Μεϊμαράκη και τώρα ετοιμάζονται για πολιτικές συγκρούσεις τύπου «σκληρό ροκ»

Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται πλέον για πολιτικές συγκρούσεις τύπου «σκληρό ροκ», αφού αντιλαμβάνεται ότι η νέα γαλάζια ηγεσία θα ακολουθήσει γραμμή σκληρής αντιπολίτευσης.

Στο Μαξίμου είχαν αρχίσει να υποψιάζονται τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να γίνει τελικά η ανατροπή των συσχετισμών στη ΝΔ και να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο ως ένα βαθμό αυτό αποτέλεσε και έκπληξη για κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούσαν ότι η επιρροή της καραμανλικής πτέρυγας είναι ακόμη ισχυρή στη ΝΔ και μπορεί να επιβάλλει τις επιλογές της.

Είναι γεγονός ότι με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη θεωρούσαν πολλοί στην κυβέρνηση, ότι ήταν εφικτή η εξεύρεση κάποιων συναινετικών λύσεων σε κρίσιμα θέματα ή ότι η ΝΔ θα υιοθετούσε μία στάση προσεκτικής ανοχής σε μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλει το μνημόνιο. Με τον κ. Μητσοτάκη ωστόσο όλη αυτή η ανάγνωση πρέπει να αναθεωρηθεί.

Το πιο σοβαρό στοιχείο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και του Μαξίμου είναι η στροφή της ΝΔ προς το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο. Στροφή την οποία μπορεί να κάνει με αρκετή αξιοπιστία και προσήλωση ο νέος αρχηγός της ΝΔ και εξαιτίας των πολιτικών και ιδεολογικών του καταβολών. Υπάρχουν δύο στοιχεία, που εντοπίζουν από την κυβέρνηση στο σημείο αυτό. Το ένα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα διεμβολίσει κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες ψηφοφόρων που κινούνται με ευκολία ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και άρα έχει τις δυνατότητες συγκρότησης ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην πορεία. Υπάρχει όμως και το δεύτερο, που είναι προβληματικό για τη ΝΔ, ότι δηλαδή θα περιορίσει την επιρροή και τη διεύρυνση της συντηρητικής παράταξης προς τα δεξιά. Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στη ΝΔ, με φυγόκεντρες τάσεις, εκτιμούν, καθώς το χάσμα ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και το κομμάτι εκείνο που φλερτάρει με την ακροδεξιά είναι μεγάλο. Αποφεύγουν να μιλήσουν για χάσμα που θα προκαλέσει διάσπαση ή κάτι τέτοιο, ωστόσο εκτιμούν ότι το πρόβλημα συνοχής και ενότητας στη ΝΔ θα είναι μεγάλο. Προς τούτο αναμένουν και την αντίδραση της καραμανλικής πτέρυγας και πώς θα εκφραστεί η αντίθεση αυτή.

Παραδέχονται πάντως ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ μπορεί να την ανανεώσει σημαντικά, ενώ αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει και ισχυρά ερείσματα στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, που θεωρεί ως πολιτικές αδυναμίες του κ. Μητσοτάκη. Ότι δηλαδή εκπροσωπεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα, ότι είναι συνεχιστής πολιτικού τζακιού και ότι οι σχέσεις του με το κατεστημένο τον κατατάσσουν ουσιαστικά στο παλαιό σύστημα.

Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ το Πρώτο Θέμα αναφέρεται διεξοδικά στο πρώτο μήνυμα του νεοκλεγέντος προέδρου περί τέλους του λαϊκισμού

Μήνυμα ενότητας απέναντι στο «λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης» έστειλε στις πρώτες του δηλώσεις ο θριαμβευτής της εκλογικής αναμέτρησης – Οι ευχαριστίες στη Μαρέβα και τα παιδιά τους – Με Καραμανλή, Σαμαρά και Κων/νο Μητσοτάκη τα πρώτα ραντεβού – Στις 12 η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Μια νέα εποχή για την Κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και εν γένει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, εγκαινιάζει η θριαμβευτική εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέτρεψε τους αριθμητικούς συσχετισμούς και συσπειρώνοντας την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας που έδειξε ότι ήθελε ανατροπή και επιθυμούσε ανανέωση, πέτυχε μια σχετικά άνετη νίκη απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος, έχοντας τη στήριξη της πλειονότητας των επωνύμων στελεχών του κόμματος, φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Δικαίως, ο θριαμβευτής της επαναληπτικής εκλογής χαρακτήρισε την 10ή Ιανουαρίου «μεγάλη και ιστορική μέρα» για την παράταξή του, υπογραμμίζοντας στην επινίκια δήλωσή του τη διάθεση των 400 χιλιάδων μελών της κόμματος από όλη την Ελλάδα να λειτουργήσουν ως ενεργοί πολίτες, και να πάρουν στα χέρια τους τη Νέα Δημοκρατία και να δώσουν στον ίδιο εντολή να κάνει το όραμά τους πράξη. 

Κινούμενος σε απολύτως ενωτικό πνεύμα, ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακήρυξε ως ενιαίο σκοπό όλων των μελών και στελεχών της παράταξης του «να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης».

Η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μηστοτάκη 

«Έχοντας πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου, τους ευχαριστώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη εντολή «να προχωρήσουμε ενωμένοι στη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», η παράταξη, όπως πρόσθεσε, «που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα». 

Δεν δίστασε, μάλιστα, να απευθυνθεί ονομαστικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να υπογραμμίσει την διάθεσή του να αλλάξει σελίδα η χώρα. «Ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες», είπε, ότι «από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα». Και με έμφαση συμπλήρωσε: «Ας το γνωρίζει αυτό  καλά και ο κ. Τσίπρας».
 
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι νωρίτερα και στη διάρκεια συγχαρητήριου τηλεφωνήματος που δέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα να έχουν τις επόμενες ημέρες συνάντηση στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου που ο καθένας έχει.   
 
Σύμφωνα με τον εκλεγμένο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την εκλογή του «ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης», καθώς, όπως είπε «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε». Τόνισε με έμφαση ότι παίρνει δύναμη από την ελπίδα των πολιτών που είναι «κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα». Και σημείωσε ότι το πιο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι «πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρόβλημα της χώρας θα το λύσει η πολιτική που το δημιούργησε, αλλά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, «όχι η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε», αλλά «μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία». Και σημείωσε ότι «για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς».

Τα συγχαρητήρια στον Μεϊμαράκη και οι ευχαριστίες στη Μαρέβα και τα παιδιά τους 

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την απόφασή του να μην πάει στη Συγγρού για τα επινίκια, μίλησε με σεβασμό για τους ανθυποψηφίους του, ενώ από το επιτελείο του γινόταν γνωστή η πρόθεσή του να συναντηθεί με τους προκατόχους του στην ηγεσία του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που του τηλεφώνησαν και τον συνεχάρησαν για την νίκη του, καθώς βεβαίως και με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη «για τον αγώνα που έδωσε», συμπληρώνοντας ότι τον σέβεται και τον τιμά. «Θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα», είπε συμπληρώνοντας: «Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης. Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν, όπως «η ψυχή της προεκλογικής περιόδου» και «χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη».
Φανερά συγκινημένος, τέλος, απηύθυνε ξεχωριστές ευχαριστίες προς τα μέλη της οικογένειας του. «Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου», είπε. «Στη Μαρέβα, στη Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στη Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ». 

Το Πρώτο Θέμα αναφέρεται επίσης στο Πώς «σαρώθηκαν» Νεοδημοκρατικά συστήματα, γαλάζιες βαρονίες και υποστηρικτές του Τσίπρα

Τι σημαίνει η νίκη του Κυριάκου για την κυβέρνηση και την υπόλοιπη αντιπολίτευση – Γιατί ηττήθηκαν οι καραμανλικοί και τι ρόλο έπαιξε η αντιπαράθεση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ιστορικών διαστάσεων είναι η θριαμβευτική ανατροπή την οποία πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κόντρα σε όλα τα προγνωστικά επικράτησε στη μονομαχία του με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σαρώνοντας ισχυρούς μηχανισμούς και συστήματα εξουσίας, εντός και εκτός της ΝΔ, που είχαν βολευτεί με τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Κινούμενος σχεδόν ως «μοναδικός καβαλάρης» και έχοντας απέναντι του όλα τα παραδοσιακά συστήματα της Κεντροδεξιάς, αλλά και τους φιλοκυβερνητικούς επικοινωνιακούς μηχανισμούς, ο 47χρονος Κεντροδεξιός πολιτικός άνοιξε με την εκπληκτική νίκη του μια καινούργια σελίδα όχι μόνον για την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά συνολικά για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Η ετυμηγορία που εκδόθηκε από τις γαλάζιες κάλπες στέλνει  ηχηρό μήνυμα, εκτός από τα ποικιλώνυμα Νεοδημοκρατικά συστήματα, και προς την κυβέρνηση, η οποία είχε δείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν ήθελε την εκλογή του. Ενώ εκτιμάται από αρκετές πλευρές ότι θα επιφέρει κραδασμούς και αναταράξεις και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) που θα δεχθούν ισχυρή πολιτική πίεση εξαιτίας της παρουσίας στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας ενός προσώπου που δείχνει αποφασισμένος να κάνει πράξη την ανανέωση της παράταξής του και να συγκρουσθεί ευθέως και κατά μέτωπον με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο μετά τη νέα ήττα της ΝΔ από τον κ. Τσίπρα, ανακοίνωνε βιαστικά – βιαστικά την απόφασή του να μπει στην κούρσα της διεκδίκησης της αρχηγία της, προλαβαίνοντας την αδελφή του, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που έδειχνε να το σκέφτεται και να μην το αποφασίζει, οι περισσότεροι στη ΝΔ προεξοφλούσαν ότι «ο Κυριάκος δεν έχει καμία τύχη» και είκαζαν ότι σύντομα θα εγκατέλειπε τη μάχη. 

Κατά τη φημολογία της εποχής, μάλιστα, δυσκολεύτηκε πολύ να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 50 υπογραφές στελεχών της ΝΔ ώστε να υποβάλει υποψηφιότητα. Και χρειάστηκε να δραστηριοποιηθεί ο πατέρας του, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για να υπογράψουν αρκετοί, ανάμεσά τους οι πρώην γενικοί διευθυντές του κόμματος. Η δυσκολία φάνηκε και από το γεγονός ότι στη λίστα των υποστηρικτών του δεν συμπεριελήφθη ούτε ένας βουλευτής, παρά μόνον δύο… τολμηροί ευρωβουλευτές: η Μαρία Σπυράκη και ο Γιώργος Κύρτσος.

Η διπλή επιβεβαίωση

Σε αυτό το κλίμα, σχεδόν κανείς δεν του έδινε σοβαρές ελπίδες να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον κατέτασσαν μετά βίας στην τρίτη θέση και σε απόσταση από τον δεύτερο. Ο ίδιος, ωστόσο, επέμενε ότι θα ήταν δεύτερος πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με βεβαιότητα μιλούσε για τη νίκη που θα κατακτούσε στην επαναληπτική εκλογή.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου τον δικαίωσαν πλήρως. Αλλά και πάλι το μειονέκτημα των 11,3 μονάδων που είχε από τον κ. Μεϊμαράκη, έκανε τους περισσότερους να θεωρούν σχεδόν αδύνατη την ανατροπή. Παρά την ευθεία στήριξη που είχε από τον τέταρτο του πρώτου γύρου Άδωνη Γεωργιάδη, την ευμενή προς τη δική του ατζέντα ουδετερότητα που τήρησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τις ανεπιβεβαίωτες εικασίες ότι είχε υπόγεια συμπαράσταση από μερίδα «σαμαρικών».

Σύσσωμη, την ίδια ώρα, η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, μαζί με τους αποκαλούμενους βαρόνους της Κεντροδεξιάς, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος, είχαν στοιχηθεί με τον αντίπαλό του κ. Μεϊμαράκη. Και όλοι μαζί τον πυροβολούσαν, υιοθετώντας –με διάθεση απαξίωσης- τα επιχειρήματα των αντιπάλων της ΝΔ περί «νεοφιλελευθερισμού» και «ελιτισμού» που εκφράζει ο «γιος του πρώην πρωθυπουργός που ψηφίζεται στις αστικές περιοχές».

Αίφνης στην προεκλογική αντιπαράθεση του δεύτερου γύρου  ανακινήθηκαν παρωχημένα για την Κεντροδεξιά θέματα… ταξικής διαπάλης και βρέθηκαν στο προσκήνιο… ξεχασμένα ζητήματα όπως οι απολύσεις των καθαριστριών, ο ΕΝΦΙΑ, το λουκέτο στην ΕΡΤ και εν γένει οι αστοχίες της κυβέρνησης Σαμαρά που επιχειρήθηκε να φορτωθούν στον κ. Μητσοτάκη, δημιουργώντας, όμως, όπως έδειξε το αποτέλεσμα, αντίθετο από το επιδιωκόμενο κλίμα. 
Εκείνος, εξάλλου, όχι μόνον δεν πτοήθηκε από τις επιθέσεις, αλλά αναγορεύοντας σταθερά τον εαυτό του σε «αουτσάιντερ» της κούρσας, επέμενε στις συνεντεύξεις του να προβλέπει τη νίκη του με το επιχείρημα ότι «συνήθως στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εκλέγονται τα αουτσάιντερ», όπερ και επαναλήφθηκε.  

Στη δεύτερη, κατά σειράν, επιβεβαίωση των προβλέψεων του, σοβαρό ρόλο διαδραμάτισε κατά πάσα πιθανότητα το γεγονός ότι στην υπηρεσία της κριτικής εναντίον του είχαν κυρίαρχο ρόλο φιλοκυβερνητικοί επικοινωνιακοί μηχανισμοί. Οι τελευταίοι -άθελά τους, προφανώς- προκάλεσαν αντισυσπείρωση μεταξύ των Νεοδημοκρατών οι οποίοι έβλεπαν ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπιζε με ψυχραιμία τις επιθέσεις που δεχόταν και επέμενε ότι στόχος του είναι να καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη. 

Το χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών

Κέρδιζε, έτσι, ακόμη περισσότερους πόντους με το σαφές χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών που έθετε, υποστηρίζοντας ότι, αρχής γενομένης από σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, με εκείνον στο τιμόνι της ηγεσίας, μπορεί να είναι απολύτως έτοιμη για να αναλάβει τις τύχες της χώρας την 1η του προσεχούς Μαΐου. 

Με ξεκάθαρες θέσεις, λοιπόν, τόσο για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, που περνά μέσα από ριζικές αλλαγές στη στελεχιακή της διάρθρωση, όσο και για τη στάση που θα πρέπει να έχει απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο «Κυριάκος», όπως πέτυχε να αποκαλείται σε πείσμα του εκνευρισμού του αντιπάλου επειδή στην καμπάνια του παρέλειπε το επίθετο «Μητσοτάκης», φιλοτέχνησε, με ζηλευτή επιμέλεια, το προφίλ ενός αξιόπιστου Ευρωπαίου πολιτικού, ο οποίος δεν κάνει εκπτώσεις στις απόψεις του και δεν υποπίπτει στον πειρασμούς του λαϊκισμού, των πελατειακών σχέσεων και των υπόγειων συναλλαγών.

Ακόμη και όταν ο αντίπαλος του στην επαναληπτική εκλογή θέλησε να τον πλήξει θυμίζοντας ότι δεν είχε ψηφίσει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, εκείνος υπερασπίστηκε τη στάση του παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους το έκανε –τους διορισμούς στο δημόσιο, αλλά και την απάθεια της Αστυνομίας στις ταραχές του Δεκεμβρίου του 2008- κάνοντας πλεονεκτικότερη τη θέση του στα μάτια των γαλάζιων ψηφοφόρων.

Χωρίς να ανοίξει μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, πήρε τις δέουσες αποστάσεις από την απόφαση του τελευταίου να διαδώσει ότι επιθυμεί την εκλογή του κ. Μεϊμαράκη. Ενώ σε αντίθεση με το θολό μήνυμα που συχνά εξέπεμπε ο εκλεκτός των καραμανλικών, και τις αμφιθυμίες των συνεργατών του, ο κ. Μητσοτάκης ήταν από την αρχή σταθερά επιθετικός προς την πλευρά της κυβέρνησης. Και δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της διερεύνησης των ενδεχομένων ευθυνών που βαρύνουν πρώην κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη ζημιά που προκάλεσαν στην εθνική οικονομία οι αποφάσεις τους.  

 Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες από τη μεγάλη ανατροπή που επέφερε η εντυπωσιακή έκβαση της μακρόσυρτης εκλογικής διαδικασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να περιοριστούν στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, είναι πλέον ή βέβαιο ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διαχυθούν ευρύτερα και θα σημαδέψουν τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος που διαφαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες.

Τέλος σε άλλο ρεπορτάζ η ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος παρουσιάζει Το προφίλ και η διαδρομή του νέου αρχηγού της ΝΔ

Η πολιτική πορεία του μικρότερου τέκνου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Ως ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας πλέον, πέτυχε την ανατροπή και ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα
 
Ο 47χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σωστή ηλικία και με οργανωμένη φιλοδοξία, αντιλαμβανόμενος ότι η ανάληψη της προνομιακής πολιτικής σκυτάλης της οικογένειάς του μόνο εμπόδια μπορούσε να του δημιουργήσει, φρόντισε να φιλοτεχνήσει το δικό του αντιλαϊκιστικό-μεταρρυθμιστικό προφίλ «σε ένα κουρασμένο κόμμα με βασικό μειονέκτημα ότι δεν απευθύνεται στη νεολαία», όπως χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. 

Παράλληλα χάραξε αυτόνομη πορεία τόσο από τις ενίοτε επιβαρυντικές συσχετίσεις του επωνύμου του, όσο και μέσα στους κόλπους της Κεντροδεξιάς, τονίζοντας: «Τιμώ το όνομά μου. Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου. Σέβομαι την οικογενειακή μου καταγωγή, αλλά από κει και πέρα δεν είμαι συνέχειά του». 

Ο ανυπόκριτος απογαλακτισμός του από μια ισχυρή πολιτική οικογένεια με πολυποίκιλες διασυνδέσεις και διαχρονικά άριστες σχέσεις και επαφές με διάφορους παράγοντες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, δεν ήταν σίγουρα ο ευκολότερος δρόμος για τον ίδιο. 

Πόσο μάλλον να σαλπίσει την ανανέωση και να συγκρουστεί απροκάλυπτα με τη στασιμότητα. Ωστόσο, παρότι φέρει κυτταρικά το μητσοτακέικο DNA της παροιμιώδους ψυχραιμίας, αν όχι της εμβληματικής αταραξίας, δεν είχε λόγω ηλικίας μερίδιο στα πολιτικά δρώμενα, τις αναδιπλώσεις ή τις ρήξεις του παρελθόντος στις οποίες πρωταγωνίστησαν ο πατέρας και η αδελφή του. 

Επιχείρησε με επιτυχία να επικεντρώσει την προσοχή των ψηφοφόρων στις σπουδές και την επαγγελματική του διαδρομή, χαρίζοντας αέρα φρεσκάδας στην πολιτική σκηνή σε σχέση με άλλους, υποτίθεται πολλά υποσχόμενους, νέους που απαξιώθηκαν στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως επιπρόσθετα ζόμπι στα φαντάσματα του παρελθόντος.

Σταθερή πορεία

Αριστούχος του Κολλεγίου Αθηνών και συλλέκτης πτυχίων κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων όπως του Στάνφορντ και του Χάρβαρντ, έγραψε μια δεκαετή τεχνοκρατική διαδρομή σε τράπεζες και εταιρείες συμβούλων στο Λονδίνο καθώς και μια εγχώρια δραστηριοποίηση στην Εθνική Τράπεζα παραπλεύρως του τότε διοικητή της Θεόδωρου Καρατζά. Στο μεσοδιάστημα κατά τη στρατιωτική του θητεία ως αεροπόρος στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Αγχίαλο, έθεσε τις προδιαγραφές για υψηλές πτήσεις στον πολιτικό στίβο.

Χάραξε αυτόνομη πορεία τόσο από τις ενίοτε επιβαρυντικές συσχετίσεις του επωνύμου του, όσο και μέσα στους κόλπους της Κεντροδεξιάς. Γνώριζε, απλώς, ότι αν στα κόμματα κολλούσαν ένσημα, αρκετοί βουλευτές θα είχαν πάρει σύνταξη ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη θητεία τους. Με αναμφίβολη την προικοδότηση του ονόματος και την εκλογική απήχησή του, εξελέγη με την πρώτη του υποψηφιότητα το 2004 πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στη Β’ Αθήνας. Με κάστρο την αχανή αυτή εκλογική περιφέρεια αποκάλυψε δημιουργικές πτυχές του χαρακτήρα του σε νέο αντικείμενο. 

Ενίσχυσε σταδιακά τον βηματισμό του τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όσο και στους ψηφοφόρους του κόμματος, στοχεύοντας αιχμηρά, εν μέσω πολυποίκιλων εσωκομματικών ιδεολογικών προσανατολισμών και πολιτικών αντιλήψεων, στην εκπροσώπηση του φιλελεύθερου Κέντρου, όπως ο ίδιος το εννοεί. 

Παράλληλα με την ανάδειξή του στο κομματικό στερέωμα, εκτίναξε και την εικόνα του στη δημόσια σφαίρα. Θεμελίωσε με το σπαθί του ένα μετριοπαθές ιδεολογικοπολιτικό προφίλ και δρομολόγησε εξωστρεφώς μια νεανικά προσιτή εικόνα.

Οικογενειάρχης αλλά και ροκάς

Ενα σύγχρονο image που το τόνωνε το αθλητικό παράστημα του παιδιόθεν μπασκετμπολίστα, του ροκ οπαδού των Guns N’ Roses, του εξοικειωμένου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του ταλαντούχου χειριστή των νέων τεχνολογιών και του οικείου οικογενειάρχη που εξορμούσε στο εξοχικό του στην Τήνο και πήγαινε διακοπές με φουσκωτό στην Πάτμο συνοδευόμενος από την κομψή σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τα τρία παιδιά τους, τη 18χρονη Σοφία, τον 17χρονο Κωνσταντίνο και τη 12χρονη Δάφνη. 

Με αυτές τις πολιτικές και προσωπικές αποσκευές αποφάσισε να διεκδικήσει με ήπιους τόνους την αρχηγία της Ν.Δ., υποσχόμενος να εκφράσει το «όλον» της παράταξης αντί να ενσωματώσει το «μέρος» που του εγγυόταν μια επώνυμη και ισχυρή κομματική βαρονία. 

Πιστός “Γαύρος”

Οχι, όμως, για τους υποστηρικτές του, οι οποίοι τονίζουν ότι ήταν ο μόνος από τους συνυποψηφίους του που υπερασπίστηκε με σεβασμό και ειλικρίνεια το μεταρρυθμιστικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, έστω και αν σε αυτή πρωθυπουργός ήταν ο «προαιώνιος» πολιτικός εχθρός της οικογένειάς του. 

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, όπως λένε οι φίλοι του, η ταυτότητα του κάθε μονομάχου πιστοποιείται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το έμαθε στα 15 του όταν το 1983 πήγε ως φίλαθλος του Ολυμπιακού για πρώτη φορά στο γήπεδο. Το ματς στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον ΟΣΦΠ και τον Αγιαξ έληξε 2-0 με δύο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου, το δεύτερο στην παράταση. Εκεί ίσως συνειδητοποίησε ότι η φήμη του κάθε μεγάλου αντιπάλου είναι εφήμερη και η παροιμιώδης εμπειρία του σχετική, αν όχι, όπως έλεγε και ο Οσκαρ Ουάιλντ, το όνομα που ο καθένας δίνει στα λάθη του. 


 Το παλιό και το νέο της ΝΔ

Η πολιτική, όπως και η ζωή, ταλαντεύεται αναπάντεχα, παίρνοντας συνήθως παράξενες και απότομες τροχιές. Και σίγουρα η αναμέτρηση του 47χρονου Κυριάκου Μητσοτάκη με προέλευση από τα Χανιά και του 62χρονου Βαγγέλη Μεϊμαράκη με ρίζες από το Ηράκλειο δεν είχε τον χαρακτήρα μιας άτυπης μάχης της Κρήτης. Μάλλον έμοιαζε με τα άλματα ενός ξεθεωτικού πεντοζάλη. Τελικά όμως η επιλογή συντονίστηκε με την ανάδειξη του the next big thing της γαλάζιας παράταξης. 

Ο Κυριάκος είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ένας αυτόφωτος ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης, με σχέδιο αναδιάρθρωσης του κόμματος και εκπεφρασμένες φιλοδοξίες να γίναι αυτός που θα πολεμήσει ανελέητα την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα. Η αποκαθήλωση του κατά ΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμού ξεκίνησε ήδη με την πανηγυρική ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ. 

To Capital.gr υπογραμμίζει τη “Νέα εποχή για τη ΝΔ με την επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη”

Μετά από μία εκλογική αναμέτρηση – θρίλερ, στα πρώτα βήματα της οποίας οι δύο μονομάχοι πήγαιναν πόντο – πόντο, το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης αναδεικνύει νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το βουλευτή και πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρέθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων δώδεκα μηνών στο καναβάτσο, καταγράφοντας τρεις εκλογικές ήττες σε αντίστοιχες αναμετρήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται πως θα τοποθετήσει σε καινούρια τροχιά τη λεωφόρο Συγγρού, αναδιαμορφώνοντας την αντιπολιτευτική τακτική της έναντι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή στόχευση να παρουσιάσει μία ατζέντα παρεμβάσεων και προτάσεων, που θα δώσουν ώθηση στο κόμμα, προκειμένου αυτό να διεκδικήσει και πάλι μέσα σε σύντομο διάστημα τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός ντόμινο εξελίξεων στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, καθώς η οπτική του νέου προέδρου διευρύνει τη δεξαμενή των πολιτών, στους οποίους θα απευθύνεται από εδώ και πέρα η Νέα Δημοκρατία.

Στη λεωφόρο Συγγρού αλλά και στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη το κλίμα μεταξύ των υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του είναι πανηγυρικό. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα των αποτελεσμάτων, όπως αυτά καταφθάνουν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης πετυχαίνει μία πεντακάθαρη νίκη έναντι του τέως προέδρου της παράταξης, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κερδίζοντας την προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φίλων και μελών της Νέας Δημοκρατίας, που στον πρώτο γύρο τοποθετήθηκαν υπέρ των κυρίων Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη σε πολλές από τις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, αλλά και η επικράτησή του στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν τα στοιχεία, που συνετέλεσαν καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Όπως επισημαίνει μεγάλο μέρος των γαλάζιων, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησε την πιο δομημένη και στρατηγικά πετυχημένη προεκλογική εκστρατεία, έχοντας ως σημαία του πολιτικού λόγου του την ανανέωση του κόμματος σε δομές και στελεχιακό δυναμικό, με στόχο αυτό να ασκήσει ισχυρή αντιπολίτευση έναντι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνοντας και πάλι τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε τροχιά εξουσίας.

“Στόχος της δημιουργικής ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας είναι να εκφράσουμε εκείνες τις δυνάμεις της κοινωνίας που – δικαίως τις περισσότερες φορές– μας γύρισαν την πλάτη. Γι’ αυτό από Δευτέρα ξεκινάμε να χτίζουμε την ελκυστική Νέα Δημοκρατία. Αφήνουμε πίσω τη Νέα Δημοκρατία του φαξ και πάμε στη Νέα Δημοκρατία του διαδικτύου. Γινόμαστε ένα σύγχρονο δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα με διακριτές τάσεις και δημιουργικό διάλογο.  Ανοιγόμαστε με ειλικρίνεια στην κοινωνία και – όπως γίνεται και με την ανοιχτή εκλογή του νέου μας Προέδρου – η κοινωνία ανταποκρίνεται. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι θέμα λίγου χρόνου μέχρι να γίνει η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράσει τους πολίτες του “Ναι” και θα δώσει στην Ελλάδα αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν ένα εικοσιτετράωρο στο capital.gr και το “Κεφάλαιο”. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή του προεκλογικού του αγώνα, ο νέος πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης έδειξε προς θα προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση, με στόχο τη νέα και πιο δυναμική εικόνα του κόμματος.

“Για μένα η μεγάλη πρόκληση είναι να αναδείξω την καινούρια γενιά στελεχών που δεν τους γνωρίζει κανείς – ούτε εγώ τους γνωρίζω ακόμα. Δεν τους γνωρίζω, γιατί πρέπει να τους βρω. Ξέρετε, αυτοί που συνωστίζονται στα υπουργικά γραφεία και στα προεδρικά γραφεία και στα βουλευτικά γραφεία αναζητώντας θέσεις, είναι κατά κανόνα αυτοί που δεν θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Αυτούς που θέλουμε να αξιοποιήσουμε πρέπει να τους πείσουμε να ασχοληθούν με τα κοινά. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία και δεν υπάρχουν ταμπού στη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει επίσης και καμία διάθεση να μετατρέψουμε αυτή την ειλικρινή αυτοκριτική σε ένα παιχνίδι απόδοσης προσωπικών ευθυνών. Αυτό δεν θα το κάνω, δεν θα το επιτρέψω κιόλας ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διότι την επόμενη ημέρα έχω ένα βασικό μέλημα να εξασφαλίσω στην πράξη την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να εκφραστεί με όλες τις τάσεις της Νέας Δημοκρατίας”, τόνισε, στη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στο πρόγραμμα των “111 ημερών”, που θα έχει ως στίγμα του το άρωμα της κυβερνησιμότητας.

“Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που θα αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο νέος της Πρόεδρος, μέχρι την 1η Μαΐου που είναι το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες.  Στόχος μου είναι μέσα στις 111 αυτές ημέρες να έχουν συντελεστεί οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας. Σημαντικότερο ορόσημο είναι το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου όπου ουσιαστικά επανιδρύουμε τη Νέα Δημοκρατία. Εκεί καταθέτουμε τις προτάσεις μας, συζητάμε και αποφασίζουμε τη νέα μας οργανωτική δομή.  Εκεί εγκρίνουμε το νέο μας Καταστατικό που από την 1η Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.  Έχω ήδη στείλει επιστολή προς όλα τα μέλη του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας τους να ξεκινήσουμε από σήμερα να διαβουλευόμαστε για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα μας.  Εγγυώμαι ότι σε 111 μέρες η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Θα είμαστε ένα ανοιχτό, δυναμικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Θα είμαστε έτοιμοι να ανατάξουμε την Ελλάδα από την αρχή. Να την απαλλάξουμε από τον ανίκανο, επιπόλαιο και ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του.

“Η Ν.Δ. αλλάζει σελίδα και προοπτική – τα στοιχήματα για το νέο αρχηγό”.

Ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά, αλλά και εκτιμήσεις εντός και εκτός του γαλάζιου στρατοπέδου, πολλές εκ των οποίων δεν τον έφερναν καν στο δεύτερο γύρο, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από χθες το βράδυ ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οδεύει στο 41ο έτος της ιστορικής πορείας του, αλλάζει πλέον σελίδα, έχοντας στην ηγεσία του έναν μεταρρυθμιστή πολιτικό, που ανοίγει νέες προοπτικές για τη λεωφόρο Συγγρού, τόσο σε άμεσο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί τη νέα εποχή της Νέας Δημοκρατίας, που αφήνει οριστικά στο παρελθόν τις παθογένειες από τις τρεις εκλογικές ήττες του 2015 (δύο σε εθνικές εκλογές και μία στο δημοψήφισμα του Ιουλίου) και θέτει πλέον επί τάπητος το νέο και ανανεωμένο σε δομές και στελεχιακό δυναμικό στίγμα της, με στόχο διπλό:

– Από τη μία, να ασκήσει ισχυρή αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, που μέχρι και τη 10η Ιανουαρίου πορεύονταν χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά πλέον θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία αναγεννημένη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα δρα δομημένα και στοχευμένα. “Θα ασκήσουμε σκληρή αλλά υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση ιδεοληπτικών λαϊκιστών. Θα αναδείξουμε το πόσο επικίνδυνοι είναι για την Ελλάδα. Και ταυτόχρονα θα δώσουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τη χώρα…Δεν υπάρχει κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα συνέπραττε η Νέα Δημοκρατία υπό τη δική μου ηγεσία…Αλά καρτ συναίνεση προς μια κυβέρνηση ιδεοληπτική, αναξιόπιστη και καταστροφική για τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει. Σε αυτό είμαι κατηγορηματικός”, σημείωσε, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης.

– Από την άλλη, να αποκτήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αέρα κυβερνησιμότητας, μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό και με μία πλειοψηφία εντός της Ολομέλειας, η οποία στηρίζεται στο ασθενικό “153”, που μπορεί να…σπάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή και όσο η σφοδρότητα των μέτρων, τα οποία θα αναζητούν πράσινο φως στην Ολομέλεια θα οξύνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του σε σχέση με την επόμενη ημέρα της παράταξης, αναπτύσσοντας το σχέδιο των πρώτων 111 ημερών. Κομβικό σημείο αυτού του σχεδιασμού, πέρα από την ανανέωση σε επίπεδο οργάνων, δομών και στελεχών, είναι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τοποθετείται χρονικά ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο.   “Σημαντικότερο ορόσημο είναι το Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου όπου ουσιαστικά επανιδρύουμε τη Νέα Δημοκρατία. Εκεί καταθέτουμε τις προτάσεις μας, συζητάμε και αποφασίζουμε τη νέα μας οργανωτική δομή.  Εκεί εγκρίνουμε το νέο μας Καταστατικό που από την 1η Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση…Εγγυώμαι ότι σε 111 μέρες η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Θα είμαστε ένα ανοιχτό, δυναμικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Θα είμαστε έτοιμοι να ανατάξουμε την Ελλάδα από την αρχή. Να την απαλλάξουμε από τον ανίκανο, επιπόλαιο και ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε. Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χθεσινή επικράτηση του βουλευτή και πρώην υπουργού σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου στο πολιτικό σκηνικό, που αν μη τι άλλο, αναμένεται να συνοδευτεί με ανακατατάξεις στο εσωτερικό του γαλάζιου οικοσυστήματος, αλλά και στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Το σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα του νέου προέδρου και το κεντρώο φιλελεύθερο προφίλ του θα φέρουν, αρχικά, αλλαγές εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας του θα μπουν στην άκρη, με στόχο να ανοίξουν καινούρια, με τη νέα γενιά βουλευτών και στελεχών να βγαίνει προς τα εμπρός. Ο δρόμος που καλείται να πορευτεί ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Άμεσα, θα κληθεί να δώσει εντός της Βουλής μάχες, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, όπου και θα έχει το πρώτο ενώπιος ενωπίω ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα τοποθετήσει σε νέα τροχιά τη λεωφόρο Συγγρού, αναδιαμορφώνοντας την αντιπολιτευτική τακτική της, με πρόθεση να παρουσιάσει μία ατζέντα παρεμβάσεων και προτάσεων, που θα δώσουν στην παράταξη την ώθηση που απαιτείται, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει και πάλι στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα, η εκλογή του κ. Μητσοτάκη αναμένεται πως θα συμπιέσει κόμματα, που κινούνται πέριξ του κεντρώου χώρου και οι ψηφοφόροι των οποίων θα αναζητήσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το πρόσωπο εκείνο που θα ρίξει στο πολιτικό καναβάτσο τον Αλέξη Τσίπρα, διεκδικώντας τη διακυβέρνηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γαλάζιων συμφωνεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μία άκρως πετυχημένη προεκλογική εκστρατεία. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της λεωφόρου Συγγρού, απέφυγε να μπει σε απευθείας αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους του, μιλώντας σε αυτήν τον τετράμηνο προεκλογικό μαραθώνιο αμιγώς πολιτικά. Πέρα από την επικράτησή του σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αποτέλεσε λόγο ικανό να δηλώσουν “παρών” στην εσωτερική εκλογική διαδικασία Νεοδημοκράτες που στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν είχαν ψηφίσει το κόμμα τους, αλλά και πολίτες που στράφηκαν το προηγούμενο διάστημα σε κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και πλέον αναζητούσαν έναν μεταρρυθμιστή, που θα τεθεί αντιμέτωπος του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει ένα μεγάλο μέρος από το 38% των πολιτών, που τοποθετήθηκε υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και αποτελεί μία δεξαμενή ικανή να αλλάξει τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης στο γαλάζιο στρατόπεδο, πάντως, έστειλε δύο πεντακάθαρα μηνύματα. Οι ψηφοφόροι που βρέθηκαν πίσω από το παραβάν επέλεξαν τη λογική της ανανέωσης, την οποία και είχε τοποθετήσει στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις που εκπροσωπούσαν οι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης, καθώς και το σαμαρικό μπλοκ φαίνεται πως συσπειρώθηκαν σε μέγιστο βαθμό πίσω από το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλάζοντας τα προ της 10ης Ιανουαρίου δεδομένα και επικρατώντας του ισχυρού Καραμανλικού μπλοκ, το οποίο είχε ταχθεί στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Εκτενές ρεπορτάζ έχει και το News247.gr για την νίκη Μητσοτάκη

Το διπλό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το τοπίο στη ΝΔ όπως διαμορφώνεται από την πέραν των προγνωστικών νίκη του 47χρονου πολιτικού. Οι πρώτες αντιδράσεις ηττημένων και νικητών στο γαλάζιο παρασκήνιο. Τα διλήμματα της ΝΔ και οι διαφορετικές απαντήσεις απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα

Σε βαθιά νερά καλείται να κινηθεί την επαύριο της νίκης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς είναι αντιμέτωπος με ένα διπλό στοίχημα. Αφενός να βγάλει από την παρατεταμένη εσωστρέφεια τη ΝΔ και αφετέρου να διατηρήσει την ενότητά της πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη διεύρυνσή της με όλες τις δυνάμεις που αντιτίθεται «στον λαϊκισμό της κυβέρνησης Τσίπρα» όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος της ΝΔ.

AdTech AdΟι επόμενες μέρες και η γενικότερη πολιτική συγκυρία θα δείξουν κατά πόσο θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ισορροπία και να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έδειξε διάθεση να κινηθεί προς σ’ αυτή την κατεύθυνση τείνοντας χείρα συνεννόησης στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι ο μεγάλος χαμένος της χτεσινής αναμέτρησης όπως και η καραμανλική πτέρυγα που στοιχήθηκε πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη.

Η καραμανλική πτέρυγα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και περισυλλογής αυτή τη στιγμή. Η αντίδραση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που αρκέστηκε σε μια άκρως τυπικότατη λακωνική γραπτή (μη) δήλωση ότι ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο πρόεδρο του κόμματος μαρτυρούν και ένα είδος αμηχανίας αλλά και πικρίας για την ήττα.

Καραμανλικά στελέχη κάνουν λόγο για «δύσκολη» επόμενη μέρα, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι «η παράταξη είναι χωρισμένη στα δύο» πατώντας και πάνω στη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων, την οποία οι ίδιοι θεωρούν ως βραχεία, μιλώντας μάλιστα και για «πύρρειο νίκη» του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο προσθέτουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τώρα  την πρωτοβουλία της σύνθεσης».

Πολλά θα φανούν και από την πρώτη συνάντηση που θα έχει, τις επόμενες μέρες αν όχι ώρες, ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος της ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή. Πάντως ο έτερος Κώστας Καραμανλής, ο βουλευτής Σερρών έσπευσε με δήλωσή του να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «τώρα που η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού ολοκληρώθηκε, ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να ισχυροποιήσουμε την παράταξή μας, απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μέρα με τη μέρα δείχνει όλο και πιο επικίνδυνη για τον τόπο», προσθέτοντας πως «η ΝΔ είναι από την ίδρυσή της η παράταξη της ευθύνης, του μέτρου, της εθνικής ευθύνης».

Από την άλλη, δυνάμεις που προέρχονται από την καθαρή δεξιά τάση αλλά και από τη «λαϊκή δεξιά» και συντάχθηκαν στο δεύτερο γύρο με τον κ. Μητσοτάκη ήδη διαμηνύουν οι μεν πρώτοι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μονόπλευρη κεντρώα στροφή και οι δεύτεροι ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνδεθεί και με κοινωνικό πρόσημο.

Στη βάση όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να υπερβεί ένα δίλημμα που ουσιαστικά του θέτουν μερίδα των ηττημένων αλλά και ορισμένων που συντάχθηκαν μαζί του στο β’ γύρο και αφορά στο αν θα μπορέσει να κάνει την αλλαγή σελίδας στη ΝΔ μέσα από τη σύνθεση και την ενότητα με τις υπάρχουσες τάσεις εντός του κόμματος ή αν η επιμονή σ’ αυτή την κατεύθυνση αποδειχθεί στην πράξη μη ρεαλιστικός στόχος και οι νέες εσωκομματικές συγκρούσεις καταστούν αναπόφευκτες στη βάση του διαχωρισμού των στρατοπέδων που προέκυψαν από την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ.

Διακηρυγμένος σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι η διεύρυνση της ΝΔ ως την «μεγάλη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη» προκειμένου να καταστεί ικανή να εκφράσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Μάλιστα στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό μένει να απαντηθεί από τη ζωή κατά πόσο θα μπορέσει να υπερβεί δυσκολίες που θα έχει στο έργο του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς από τους ηττημένους βασικά στελέχη επιμένουν ότι το χτεσινό αποτέλεσμα που έφερε στο γαλάζιο θρόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε ότι «εκφράστηκαν δύο διαφορετικά ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα που δίνουν δύο διαφορετικές απαντήσεις στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις με ετερόκλητη προέλευση και αφετηρία που κινούνται εντός και εκτός ΝΔ από το φιλελεύθερο χώρο μέχρι τη δεξιά και δυνάμεις που ως τα χτες είχαν σχέσεις πολιτικής βεντέτας όπως είναι Σαμαρικοί και Μητσοτακικοί με κύριο ενοποιητικό στοιχείο την αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή.

Στη βάση αυτή αποτελεί και ένα ερωτηματικό κατά πόσο έβλαψε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και οδήγησε σε ήττα το καραμανλικό στρατόπεδο όλη η δημόσια συζήτηση που άνοιξε το τελευταίο διάστημα για φλερτ Τσίπρα Καραμανλή. Ήδη έχει προκαλέσει ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα, σε καραμανλικούς βουλευτές το γεγονός ότι η  συζήτηση αυτή τροφοδοτήθηκε ανοιχτά από το μέγαρο Μαξίμου με αποκορύφωμα την αρθρογραφία της Αυγής που ευχόταν παραμονές των χτεσινών εκλογών καλή επιτυχία στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ με πρόεδρο Μητσοτάκη

Οι ρόλοι που θα ανατεθούν σε Τζιτζικώστα, Παπαμιμίκο, Γεωργιάδη, Βορίδη, οι ισορροπίες με Καραμανλή- Μεϊμαράκη, το φλερτ με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μετώπου

Καθώς η διαφαινόμενη νίκη Μητσοτάκη μένει να επαληθευθεί -δεδομένου ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν έχει δημοσιεύσει καθόλου επίσημα αποτελέσματα ούτε καν σε κάποιο ποσοστό- το ερώτημα είναι πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ με πρόεδρο (ξανά) Μητσοτάκη.

AdTech Ad

Ο κ.Μητσοτάκης έχει περιγράψει σε συνέντευξη του στο News247 το σχέδιο του για το μετασχηματισμό της ΝΔ σε 111 ημέρες, θέτοντας την 1η Μαϊου ως την ημερομηνία ορόσημο μετά την οποία όπως δηλώνει η ΝΔ θα αποτελεί “τη νέα ευρωπαϊκή πλειοψηφία στην Ελλάδα.” Στη συνέχεια στην πλέον πρόσφατη συνέντευξη του μεταξύ των δύο γύρων είχε δηλώσει: “Αν τον Σεπτέμβριο είχε σχηματιστεί το ευρωπαϊκό μέτωπο του «Ναι» θα είχαμε απαλλαγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη μπορεί πράγματι να εκφράσει τους πολίτες του «Ναι». Αυτός θα είναι ο στόχος μου εφόσον εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ.”

Ανάλογα όμως και με το πως θα διαμορφωθεί τελικά το σκορ, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να λάβει σοβαρά υπόψη το ποσοστό του αντιπάλου του και του χώρου που συνασπίστηκε σε σημαντικό ποσοστό γύρω από τον κ.Μεϊμαράκη δηλαδή των καραμανλικών. Θα επιλέξει κόντρα ή ισορροπία; Και ποια θα είναι η στάση του ίδιου του κ.Μεϊμαράκη; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι καθοριστικές, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ευρύ όσο αυτό του 2009 όταν ο Αντώνης Σαμαράς είχε επικρατήσει σχεδόν με 11 μονάδες έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη.

Κρίσιμο είναι και το ερώτημα ποιες θέσεις θα δώσει ο κ.Μητσοτάκης σε σαμαρικά στελέχη που τον στήριξαν περισσότερο ή λιγότερο εμφανώς (Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης), καθώς και εάν θα φέρει στελέχη από το Ποτάμι ή το εκσυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ στη νέα ΝΔ και εάν θα καταφέρει ταυτόχρονα να συγκρατήσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας φέρεται να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος του κόμματος, ενώ δεν είναι σαφές τι θα γίνει με το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο που στο δεύτερο γύρο στήριξε ενεργά τον κ.Μητσοτάκη.

Ο νέος αρχηγός όμως θα κληθεί και να συσφίξει τις σχέσεις του με την κοινοβουλευτική ομάδα, όπου διαθέτει επιρροή σε μικρό αριθμό βουλευτών.

Το πρώτο που θα απασχολήσει το νέο πρόεδρο της ΝΔ είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει ασφαλιστικού.

Πολλοί θεωρούν πως με Μητσοτάκη πρόεδρο η αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα σκληρύνει. Άλλοι ωστόσο θέτουν το ερώτημα τι θα πράξει ο νέος πρόεδρος όταν ασκηθούν πιέσεις από Βρυξέλλες και ΕΛΚ για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κρίσιμη επικείμενη ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεχθεί αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και έχει στο παρελθόν περιγράψει ως στόχο την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση μίας νέας ευρωπαϊκής συμμαχίας, που θα τη διαδεχθεί.

Μπορεί ο Κυριάκος να κερδίσει τον Αλέξη;

Της Βίκυς Σαμαρά

Αισιοδοξία πνέει στο στρατόπεδο του νέου προέδρου της ΝΔ μετά την ανατρεπτική και ξεκάθαρη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές, όμως για να μεταφερθεί η ανατροπή σε επίπεδο κοινωνίας πρέπει πρώτα να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα

Στους κινηματογράφους παίζεται η νέα ταινία Star Wars, ένας (τύπου) Ανδρέας είναι πρωθυπουργός και ένας Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μήπως επιστρέψαμε στη δεκαετία του 1980;

AdTech Ad

Ο πατήρ Μητσοτάκης πάντως είχε καταφέρει τελικά να κερδίσει το φαινομενικά ανίκητο Ανδρέα, όταν το άρωμα σκανδάλων στην ατμόσφαιρα προκάλεσε αντιπασοκικά αντανακλαστικά στην κοινωνία. Θα επιτύχει ο υιός Μητσοτάκης να ρίξει τον επίσης φαινομενικά ανίκητο Αλέξη Τσίπρα, συσπειρώνοντας τις αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις εντός και εκτός της ΝΔ;

Ήδη κατά τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, χάρη σε μία ανελέητα ευφυή στρατηγική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εκφράσει έναν αστικό χώρο εντός και εκτός της κεντροδεξιάς, που θεωρεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματική απειλή για τη χώρα: Οι φιλελεύθεροι του Κυριάκου και οι σκληροί δεξιοί του Άδωνι εφάπτονται εν τέλει ιδεολογικά στην αντι- αριστερή τους προσέγγιση, οι πρώτοι επειδή θεωρούν τις “ιδεοληψίες της αριστεράς” υπεύθυνες για όλες τις παθογένειες στη χώρα, οι δεύτεροι λόγω αντικομμουνιστικής λογικής- σε βαθμό εμμονής θα έλεγαν κάποιοι.

Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν υπάρχει ήδη πραγματικά αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα στην κοινωνία. Τις εκλογές άλλωστε δεν τις κερδίζουν μόνο οι αντιπολιτεύσεις, αλλά (σε πολύ σημαντικό βαθμό) τις χάνουν οι κυβερνήσεις.

Και το πραγματικό πρόβλημα της ΝΔ δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του Κυριάκου, αλλά με ένα βαθύτερο πρόβλημα στρατηγικής του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη μνημονιακή στροφή στο ρεαλισμό (ή κωλοτούμπα κατά τους εχθρούς): Η ΝΔ δεν μπορεί να επιστρέψει στο αντιμνημονιακό παρελθόν της (και πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αν μη τι άλλο σταθερός στις μεταρρυθμιστικές του θέσεις). Τι θα αντιτάξει όμως στο ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει μνημόνιο με βαριά καρδιά, πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια, ομνύοντας πλέον και εκείνος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας;

Το ερώτημα αυτό κυρίως καλείται να απαντήσει ο νέος πρόεδρος, ο οποίος προφανώς δεν θα μείνει στη λογική του ώριμου φρούτου. Η λογική που εκφράζει ο Μητσοτάκης είναι σαφώς πως μόνον μία πραγματικά μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη πολιτική μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα, των οποίων το μνημόνιο αποτελεί απλώς το έσχατο σύμπτωμα. Η δήλωση του μετά τη νίκη εστίασε όχι τυχαία στον αγώνα κατά του λαϊκισμού.

Ο Μητσοτάκης έχει ένα πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα και αυτό είναι το ξεκάθαρο ιδεολογικό του στίγμα. Πλεονέκτημα στο βαθμό που αυτό αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς. Μειονέκτημα από την άποψη πως ο φιλελευθερισμός ουδέποτε υπήρξε μεταπολιτευτικά κυρίαρχο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία ή την ελληνική κεντροδεξιά, ακόμη και όταν και το ΠΑΣΟΚ (επί Κώστα Σημίτη πλέον) υιοθετούσε (όπως και όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία τότε) θέσεις καθαρά φιλελεύθερες σε οικονομικά θέματα, διατηρώντας ταυτόχρονα για εαυτόν το προνόμιο λόγω της αντιδεξιάς του ταμπέλας να δηλώνει κοινωνικά ευαίσθητο de jure. Και αυτό διότι οι φιλελεύθεροι της δεξιάς επέμειναν μονοσήμαντα στο οικονομικό, παραγνωρίζοντας το κοινωνικό.Αυτό όμως εν τέλει θα κρίνει τα πράγματα, όπως πάντα.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο.  Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.  Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital.   Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης.   Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. 

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. 

Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. 

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. 

Το Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε πρώτος τη τάξει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». 

 

Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

 

Διεθνή ΜΜΕ: Ο μεταρρυθμιστής Μητσοτάκης θα ασκήσει πίεση στον Τσίπρα

Κάλπες-καμπή για το πολιτικό σκηνικό οι σημερινές εκλογές της Νέας ΔημοκρατίαςΠαγωμάρα στο γραφείο του Μεϊμαράκη-Βουλευτές τον εγκατέλειψαν,όταν είδαν ότι δεν κερδίζει