Ενιχύεται η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Μεγάλη αύξηση και υπέρβαση από τον στόχο του 2015 παρουσίασαν τα έσοδα – σε ταμειακή βάση – του ελληνικού Δημοσίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού, γεγονός που ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και των επόμενων ετών έως και το 2018.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της τριετίας 2016 – 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα έσοδα σε ταμειακή βάση του προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν σε 51,406 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 49,491 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή αποδίδεται, από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το δημόσιο σε συνδυασμό με στην καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας εντός του 2015, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί και το 2016 δεδομένων των προβλέψεων για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την απόδοση των μέτρων φορολογικής πολιτικής, καθώς και από την υποχώρηση της ύφεσης και την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης εντός του έτους. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε δηλώσεις του, χθες, προέβλεψε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και ότι το σύνολο του έτους θα κλείσει με αναπτυξιακό πρόσημο.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι τραπεζικοί κύκλοι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο εκτιμούν ότι εφόσον ολοκληρωθεί, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει τεθεί, η πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς και προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τότε δεν αποκλείεται να σημειωθεί φέτος ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1%.