Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζήτησης για τις Συμφωνίες σύνδεσης και ελευθέρων συναλλαγών με την Γεωργία, την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Ο Στρατηγός τόνισε ότι δεν πρόκειται να στηρίζει τις συγκεκριμένες συμφωνίες γιατί η Μολδαβία υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία και γιατί οι ελεύθερες συναλλαγές με τις τρεις χώρες θα πλήξουν κυρίως τις χώρες του Νότου μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κυρία Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες συνδέσεως και οι συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών με την Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Αυτές όμως οι συμφωνίες δημιουργούν προβλήματα σε ορισμένα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η πατρίδα μου η Ελλάδα.

Επιπλέον, δημιουργούν και πολιτικής φύσεως προβλήματα. Η Μολδαβία, παραδείγματος χάρη, έχει συνάψει διμερείς σχέσεις με το ψευδοκράτος της κατεχόμενης από την Τουρκία, Βορείου Κύπρου. Οι υπήκοοι της Μολδαβίας μπορούν συνεπώς να πηγαίνουν στην περιοχή αυτή χωρίς βίζα. Το γεγονός αυτό όμως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει την ντε φάκτο αναγνώριση κατεχομένων περιοχών. Παράλληλα προσβάλλει και την Κύπρο που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Με αυτά τα δεδομένα, πώς μας ζητείτε να εγκρίνουμε αυτές τις συμφωνίες;

[youtube}4khhcXXMANk[/youtube]