Από το klik.gr

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός, αλλά ο άνθρωπος που κυβερνάει τον Σύριζα, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο Υπουργός Επικρατείας , Νίκος Παππάς.

Ο καυγάς ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Παππα πριν λίγες μέρες στην Βουλή, δεν ήταν μόνο αιφνιδιαστικός , αλλά και ιδιαίτερα οξύς. Τόσο στα λόγια, όσο και στο ύφος και την ένταση της φωνής. Αιτία; Η συζήτηση για το Νομοσχέδιο που θα καθορίσει το καινούργιο τηλεοπτικό τοπία, αλλά και γενικά το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης.

«Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το κοινοβούλιο, κοινοβούλιο που κάθε υπουργός θα το μετατρέπει σε χουντικό κοινοβούλιο. Θα είμαστε εδώ για να το υπερασπιστούμε» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Νίκο Παππάς.

Ο κ. Παππάς άρχισε να φωνάζει και να απαντά στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Λοβέρδο να φωνάζει οργισμένος “να κάτσεις κάτω”. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. “Να ανέχεσαι τον διάλογο” είπε στον έξαλλο Νίκο Παππά που συνέχισε να φωνάζει και όταν ο υπουργός Επικρατείας του είπε ότι πρέπει να ντρέπεται, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνέχισε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους: «Να ανέχεσαι το διάλογο. Εσυ να ντρέπεσαι! Άσχετε! Είσαι άσχετος και μπλέκεις το κοινοβούλιο! Να κάτσεις κάτω! Άσχετε! Είσαι άσχετος! Είσαι άσχετος προσωπικά! Να μιλάς καλά σε εμένα. Εδώ δεν θα τραμπουκίζεις».

Μπορεί το θέμα των ημερών να είναι το Ασφαλιστικό, τα προβλήματα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το προσφυγικό και πολλά άλλα που σχετίζονται με την κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αλλά υπάρχει και ένα θέμα που ήταν πάντα και παραμένει πίσω από όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. Και μια από τις βασικές παραμέτρους της διακυβέρνησης της χώρας, έτσι όπως εξελίχθηκε από την Μεταπολίτευση και μετά, ήταν η διαχείριση των Μέσων Ενημέρωσης. Και ειδικά της Τηλεόρασης. Από κάποια άποψη η ελληνική Δημοκρατία κινήθηκε μέσα στα όρια που καθόρισε το τηλεοπτικό τοπίο. Είναι κατανοητό, ότι ο έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης, είναι ένα από τα κρισιμότερα θέματα, από αυτά που καθορίζουν τον σκληρό πυρήνα της διακυβέρνησης.

Ένα τόσο κρίσιμο θέμα, μόνο ένα πρόσωπο θα μπορούσε να το διαχειριστεί από το έμψυχο δυναμικό του Σύριζα. Και αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Νίκο Παππά. Ο Νίκος Παππάς που είναι Υπουργός Επικρατείας από πέρσι, στις πρώτες και στην συνέχεια στις δεύτερες εκλογές που κέρδισε ο Σύριζα τον Σεπτέμβριο, είναι λίγο πολύ άγνωστος στους περισσότερους. Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τις αναλογίες, ας πούμε ότι ο Νίκος Παππάς , είναι ότι ήταν ο Κώστας Λαλιώτης για το Πασόκ. Και ο Τσίπρας μοιάζει κάπως με τον Παπανδρέου. Αλλά μόνο στην φωνή. Έχουν και μια πολύ βασική διαφορά. Ο Ανδρέας ήταν έξυπνος.

Η σχέση ανάμεσα στους δυο είναι βασικά φιλική, αλλά το ποιος έχει το πάνω χέρι και σε ποιο βαθμό, κανείς θα μπορούσε να το καταλάβει, μόνο αν βρισκόταν στον πολύ στενό κύκλο εξουσίας του Σύριζα, που εκτός από τον Νίκο Παππά, συμπεριλαμβάνει και τον πατέρα του, Στέλιο Παππά. Ο τρόπος που  ο Νίκος Παππάς απευθύνεται στον Τσίπρα συνήθως συμπεριλαμβάνει την πιο γνωστή ελληνική λέξη, η οποία ακολουθεί την προτροπή “κάτσε κάτω ρε….”, “σκάσε ρε ….”. Και ούτω καθ` εξής. 

Ο Νίκος Παππάς εξ άλλου ήταν εκείνος που το καλοκαίρι, όταν ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι, έστειλε και τον Γιάνη Βαρουφάκη σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Τσίπρας δυσκολεύεται πολύ να πάρει τέτοιες αποφάσεις και είναι χαρακτηριστική η αδράνεια με την οποία είχε αντιμετωπίσει και τον Βαρουφάκη και την Κωνσταντοπούλου και όποιον άλλον τον είχε θίξει προσωπικά πολύ πέρα από τα όρια. Τόσο που κάνει μερικούς βάσιμα να υποθέτουν ότι ο Τσίπρας απλώς δεν αντιλαμβάνεται πότε πρέπει να αντιδράσει γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι τον θίγει. Τα όσα είχαν γίνει σ` εκείνη την ιστορική συνέντευξη που έδωσε στον Μπιλ Κλίντον, όπως λένε πολλοί, είναι χαρακτηριστική περίπτωση για τον Ραν Ταν Πλαν που κρύβει μέσα στου.

Ας δούμε τι λέει και το Lamia Report( ο Στέλιος Παππάς κατάγεται από την λαμία) για το πως ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στην πιο νευραλγική θέση στην ιεραρχία του Σύριζα.

Νίκος Παπάς: Είναι το alter ego του Αλέξη Τσίπρα. Ο άνθρωπος των δύσκολων και ειδικών αποστολών. Για πολλά χρόνια διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και φυσικά τώρα στο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας.

Ο πατέρας του Στέλιος Παπάς

Ο Νίκος είναι γιος του Λαμιώτη Στέλιου Παππά (φώτο), ενώ και η μητέρα του είναι από την Ηράκλεια Λαμίας. Ο Στέλιος Παπάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Είναι οικονομολόγος και  είναι ο συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέλιος Παπάς είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.

Ποιος είναι ο Νίκος Παπάς και πως βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα

Ο Νίκος Παππάς θεωρείται από τα «δυνατά χαρτιά» του Αλέξη Τσίπρα με πολύ σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.

Ανήκει στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα, ενώ όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές, όπως ήταν οι προεκλογικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με απογοητευμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αριστεράς.

Έχοντας κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη υπερθεματίζοντας στις κλειστές κομματικές συσκέψεις για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στενή φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα

Σπουδαγμένος στα μακροοικονομικά στη Σκωτία, ο Νίκος Παππάς είναι προσωπικός φίλος του κ. Τσίπρα από ηλικίας 19 ετών, από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Είναι φανατικός ευρωπαϊστής και επιμένει στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Είναι υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου και πιστεύει ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν την αξιοπιστία για επαναδιαπραγμάτευση.

Από τη Σκωτία στην Κουμουνδούρου

Τον Φεβρουάριο του 2008 ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ. Λίγους μήνες πριν είχε γεννηθεί η πρώτη του κόρη και η επιστροφή στην Ελλάδα δεν βρισκόταν στα σχέδιά του. Ζούσε ήδη στη Γλασκόβη και στο Εδιμβούργο (όπου είχε κάνει το master του) επί 11 χρόνια και μάλλον είχε επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται στη Σκωτία.

Όλα αυτά όμως έως τη στιγμή που δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον παλιό του φίλο και σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν γνωριστεί το 1995 στη Σπουδάζουσα. «Κατεβαίνω για πρόεδρος του Συνασπισμού. Σε θέλω για διευθυντή του γραφείου μου. Πρέπει να γυρίσεις πίσω», του είχε πει ο κ. Τσίπρας.

Ο Νίκος Παππάς παράτησε τα πάντα στη Σκωτία και γύρισε στην Ελλάδα μόλις ο παλιός φίλος Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία του Συνασπισμού. Ξεπερνώντας τα εμπόδια των Συνιστωσών και την αποχώρηση Κουβέλη, πιστώνεται μεγάλο μερίδιο της εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ .