Μουζάλας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το κλείσιμο των συνόρων

Το σχέδιο της Κομισιόν για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι Financial Times, προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει λίστα με συγκεκριμένα μέτρα που αναμένει η Ελλάδα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα διεθνή πρότυπα οι εγκαταστάσεις της. Στα μέτρα θα περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για επιτροπές που θα εξετάζουν τα αιτήματα για άσυλο.
Σύμφωνα με τους FT, η πίεση των Βρυξελλών για τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο εντείνεται την ώρα που η Κομισιόν ξεκινά μια ξεχωριστή αξιολόγηση ων «ελλείψεων» των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. 
Όπως σημειώνεται, τα παραπάνω ενδέχεται να προκαλέσουν νέα δυσαρέσκεια στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη αγανακτισμένη με το βάρος που έχει επιφέρει στην χώρα η κρίση. 
Η συνθήκη του Δουβλίνου, είναι το βασικό σημείο διαφωνίας, καθώς απαιτεί η χώρα μέλος στην οποία φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, εν προκειμένω η Ελλάδα, να τους καταγράφει και να δέχεται την αίτησή τους για χορήγηση ασύλου.
Θεωρητικά, το Δουβλίνο επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο που αργότερα κινούνται σε άλλες περιοχές του ευρωπαϊκού μπλοκ να επαναπροωθούνται στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έφθασαν πρώτα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. 
Η Ελλάδα και άλλα κράτη έχουν κατηγορηθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες που τους αναλογούν βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να περνούν γρήγορα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες-μέλη.
Ωστόσο οι απελάσεις προς την Ελλάδα, ουσιαστικά, έχουν απαγορευτεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως το σύστημα χορήγησης ασύλου της χώρας είναι «εξευτελιστικό». Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία απαγορεύει στις χώρες μέλη να στείλουν τους ανθρώπους πίσω σε χώρες που ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «εξευτελιστική» αντιμετώπιση.
Η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες του Δουβλίνου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα, τονίζουν οι Financial Times.  Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει πολλά περιθώρια να πιέσει την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι στηρίζονται στην απειλή λήψης δραστικότερων μέτρων, μεταξύ των οποίων η αποβολή από την Σένγκεν και η εγκατάλειψη των προσπαθειών για μοιραστούν στις διάφορες χώρες οι πρόσφυγες, ως «κίνητρο» για αλλαγή της ελληνικής στάσης. 
Η Κομισιόν αναμένεται να παραδώσει σήμερα στην Ελλάδα μια λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις υποδοχής, οι υγειονομικές παροχές και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σύστημα επιτροπών οι ποίες θα εξετάζουν τις υποθέσεις ασύλου. 
Επίσης θα ζητηθεί από την Ελλάδα να αναφέρει την πρόοδό της σε μηνιαία βάση. Και όλα αυτά ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνηθούν την είσοδο σε όσους δεν έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο «παρά το ότι είχαν την ευκαιρία», όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων..
Η Σύνοδος Κορυφής θεωρείται από κορυφαίους αξιωματούχους της Ε,.Ε. ως η τελευταία ευκαιρία για να βελτιωθεί η στρατηγική της Ευρώπης απεναντι στην προσφυγική κρίση και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για ένα Plan B, σε περίπτωση που απαιτηθούν την άνοιξη πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα προσφύγων που θα παγιδευτούν στη χώρα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, είναι διάχυτες οι υποψίες ότι η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. «Το διαβάζω αυτό με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος για να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής στους FT. 
Μουζάλας: Ως κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε ακόμα και για το ενδεχόμενο να μας κλείσουν τα σύνορα
 
Την θέση ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να μας κλείσουν τα σύνορα και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας.

Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Μουζάλας υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «μονομερής ενέργεια» από άλλες χώρες αλλά εκτίμησε πως αν και η κατάσταση θα είναι δύσκολη, θα είναι διαχειρίσιμη.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, για παράδειγμα 50.000 άνθρωποι.

Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» υπογράμμισε ο κ.Μουζάλας.

Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. 

«Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό» είπε ο κ.Μουζάλας, προσθέτοντας ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές.

Επιπλέον, ο υπουργός χαρακτήρισε το προσφυγικό «πόλεμο» που δίνει με συνέπεια η χώρα μας, τονίζοντας ότι στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία, προσφέροντας δουλειές στους μετανάστες, λειτούργησε σαν παράγοντας έλξης των προσφύγων.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει εγείρει στην Κω η δημιουργία του hot spot, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. 

Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hot spot ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο». 

Σε ό,τι αφορά στο hot spot στα Διαβατά, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διερεύνησης και ελέγχου των χώρων που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή, και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, η οποία έχει αναληφθεί, όπως είπε, και διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως την ημερομηνία που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα. 

Πηγή