Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε χθες βράδυ μια συμφωνία με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε, εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας του για να πείσει τους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο ιστορικό δημοψήφισμα.

Με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε έπειτα από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση δύο ημερών, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα κάνει πλέον εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που εκτιμάται πως ίσως διεξαχθεί την 23η Ιουνίου.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου έκανε σαφές ότι αυτή η συμφωνία ήταν επωφελής για την Μεγάλη Βρετανία. Και συνέχισε: «Η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει μέλος ενός σκληρού υπεκράτους της Ε.Ε. Θα υπάρξουν όμως αυστηροί πειρορισμοί για τους πρόσφυγες. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για μένα να συστήσω να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη έτσι ώστε να απολαύσει το καλύτερο των δύο κόσμων. Να εξακολουθήσουμε την πορεία μας στην μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και να απολαύσουμε τα καλά που προσφέρει.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες του βρετανικού λαού. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. δήλωσε σαφέστατα ότι έχει περισσότερα από ένα νομίσματα που χαίρουν της ίδιας προστασίας. Μένοντας στην Ε.Ε. θα μπορούμε να προσφέρουμε την ασφάλεια στους πολίτες και την οικονομία μας. Θα φροντίσουμε η Ευρωζώνη να μην λειτουργεί ως εμπόδιο και βρετανοί επιχερηματίες να μην αντιμετωπίσουν καμία διάκριση εντός ή εκτός Ευρωζώνης».

Στόχος όπως είπε ο κ. Κάμερον είναι: «Να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και να εξασφαλίσουμε την βρετανική οικογένεια. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι ανταγωνιστικότητα είναι ένα σημαντικότατο μέλημα της Ε.Ε. Όσον αφορά τις οικονομικές πηγές ανοίγει οδρόμος για της βρετανικές εταιρίες. Θα βελτιώσουμε τις εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες αγορές του πλαντήτη όπως την Κίνα και ΗΠΑ και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Και απευθυνόμενος κυρίως προς τους βρετανούς πολίτες σημείωσε: «Επιτέλους η Ε.Ε. κατάλαβε ότι το ένα νούμερο δεν ταιριάζει σε όλους. Μένουν πολλά να κάνουμε. Δεν τελειώσαμε. Η συμφωνία ποτελεί ένα ορόσημο. Αποτελεί το τέλος της αρχής όχι την αρχή του τέλους. Εφόσον η Ευρώπη θελήσει να είναι ανοιχτή η Αγγλία θα μείνει στο πλευρό της. Αύριο θα κάνω μια ομιλία στο Κοινοβούλιο ενόψει και του δημοψηφίσματος. Φυσικά η απόφαση που θα λάβουν οι πολίτες θα είναι δεσμευτική. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και οι Βρετανοί θα πρέπει να πάρουν την δική τους απόφαση».

«Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στο να συμμετάσχει η χώρα στο ευρώ. Ήμουν σαφής ότι έπρεπε να είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν μου αρέσει και δεν αγαπώ της Βρυξέλλες, αγαπώ την Βρετανία. Δουλειά μου είναι να προστατεύω τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιστεύω ακόμα ότι ορισμένες πτυχές της ΕΕ είναι αρκετά απογοητευτικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγουμε ελαφρά τη καρδία από έναν οργανισμό που έχει προσφέρει τόσα πολλά. Πιστεύω ότι η βασική απάντηση είναι μία μεταρρύθμιση της ΕΕ και η Βρετανία θα είναι πολύ ισχυρότερη μέσα στην ΕΕ παρά έξω από αυτήν».

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι «είναι αλήθεια, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική, παρά το ότι κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις για να το επιτύχουμε. Όσον αφορά την κρίση η οποία ξέσπασε, εκείνο που ήταν πιο βασικό ήταν να πετύχουμε την συμφωνία και των 28 κρατών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια πολιτική ένωση, συμφωνούμε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες είτε είναι είτε δεν είναι στην Ευρωζώνη».

Στην συνέχεια η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι: «Δείξαμε ότι έχουμε αρκετή ευελιξία, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν με την Μεγάλη Βρετανία για την εξέλιξη της Ε.Ε. Έχουμε πάντως την απαραίτητη ευελιξία να διαπιστώσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, να το δηλώσουμε και να το αποδεχθούμε. Όσο αφορά την γραφειοκρατεία πρόκειται για μία τεράστια συζήτηση, η βρετανική πρωτοβουλία για μείωσή της μας βρίσκει σύμφωνους και σύντομα θα δείξουμε και στην Μεγάλη Βρετανία ότι μποορούμε να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έπρεπε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πακέτο με το οποίο ο Κάμερον θα μπορούσε να πείσει τους Άγγλους ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι συμφέρον για όλα τα κράτη μέλη σε μία στιγμή τόσο ταραγμένη και με τόσους πολλούς κινδύνους».

Στη συνέχεια η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν και άλλα θέματα: «Ασχοληθήκαμε και με άλλα ζητήματα, και αποσαφηνίσαμε ότι πολύ σημαντικό θέμα είναι τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Θα πρέπει να διευκολύνουμε την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα πρέπει εκτός από την άδεια να μπουν οι πρόσφυγες στην ΕΕ να φροντίσουμε να είναι και ασφαλείς».

«Συζητήσαμε και για την Λιβύη και το τι πρέπει να γίνει σ’ αυτό το κράτος, γιατί και εκεί υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν. Τέλος τηλεφωνηθήκαμε με τον Τούρκο πρωθυπουργό για να οργανώσουμε μία νέα Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή και της Τουρκίας για να συζητήσουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα για το προσφυγικό»

«Πρόκειται για έναν συμβιβασμό, και σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι: «Ασχοληθήκαμε και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερο να θυσιάσουμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό».

Και επισήμανε: «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τρομοκρατικά χτυπήματα και ολοένα και οξύνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Για να γλυτώσει από την πείνα και την καταστροφή η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, όπως είπε και ο Τσώρτσιλ».

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι: «Το ιδιαίτερο καθεστώς για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%. Σήμερα καταλήξαμε σε μία συμφωνία για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε».

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε τις δηλώσεις του σε προσωπικό τόνο λέγοντας ότι έχει φτάσει στο τέλος μιας μακράς διαδρομής ετών.

Στην συνέχεια επισήμανε ότι: «Η απόφαση που λάβαμε σήμερα είναι τίμια και για την Βρετανία και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Χωρίς το ευρώ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ένωση αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλα νομίσματα. Αν δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία θα είχαν πιστέψει όλοι οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση»

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

pronews.gr