Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους από 68 αγροτικά μπλόκα.

Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και παραγωγική και αφορούσε τόσο τα κεντρικά, όσο και επί μέρους προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στους εκπροσώπους ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζει σημαντική ελάφρυνση του αθροίσματος φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου.  Υπογράμμισε επίσης ότι οι ενιαίοι κανόνες που καθιερώνονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διασφαλίζουν και για τους αγρότες αξιοπρεπή σύνταξη, όπως ισχύει για όλους τους έλληνες πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντίληψη του κοινωνικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός  ζήτησε από τους εκπροσώπους να συνεχιστεί ο ουσιαστικός διάλογος και να είναι διαρκής η επικοινωνία με την κυβέρνηση.

Πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τα εξής:

Τα προβλήματα είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Έχω την αίσθηση ότι η κινητοποίηση των αγροτών αντανακλά μια πραγματική αγωνία.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν συμφωνώ καθόλου με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και, εν προκειμένω, των αγροτικών κινητοποιήσεων. Συνεπώς, νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνουμε μέσα από τον διάλογο να βρούμε λύσεις είναι ένα βήμα –κατά την άποψή μου- σε θετική κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση, δημοσιονομική εξίσωση. Όμως, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε, εάν δεν αυξήσουμε την πίτα.

Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο και πρέπει να βρούμε λύσεις για να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε και έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί.

Έχω την αίσθηση ότι απέναντί μου σήμερα έχω αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, μικρούς και μεσαίους, που δεν ανήκουν σε αυτή τη μικρή μειοψηφία. Υπό αυτή την έννοια, θέλω με ειλικρίνεια να καταθέσω σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που θα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία και όχι τη μικρή μειοψηφία, όσων τα προηγούμενα χρόνια, ως επί το πλείστον, έπαιρναν και μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που και πριν, αλλά και τώρα, συνεχίζει να περνά πάρα πολύ δύσκολα. Και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει όλους μας, για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ. Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, ξέρω ότι αυτές οι διαφωνίες, σε ορισμένα θέματα, είναι και δύσκολο να γεφυρωθούν, εντούτοις εγώ θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε ό,τι αφορά το ότι εκφράζετε με έναν έντιμο και ειλικρινή τρόπο τις αγωνίες σας και τις διεκδικήσεις σας και ελπίζω μέσα από τον διάλογο να βρούμε κάποιες λύσεις.