“Θα βρεθεί μια αξιοπρεπής, αλλά όχι καλή λύση” ανέφερε ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής

Τις επόμενες δέκα μέρες η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω του προσφυγικού, και θα βρεθεί μια «αξιοπρεπής» αλλά «όχι καλή λύση», είπε σε συνέντευξη στην EurActiv στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουλάζας.

Μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο αμέσως μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών χθες (25 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες.

Ποια είναι η έκβαση της σημερινής συνάντησης; Αισθανθήκατε ότι υπάρχει χώρος για να βρεθεί λύση μέχρι τη σύνοδο με την Τουρκία;

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης ήταν ότι σχεδόν η πλειοψηφία των χωρών μελών τάχθηκε ενάντια στις μονομερείς ενέργειες με αυστηρότητα. Και χώρες που έκαναν μονομερείς ενέργειες, δηλώσανε ότι το έκαναν εξ’ανάγκης.

Γιατί κάποια άλλη χώρα πέραν από αυτές έκανε μια αντίστοιχη ενέργεια.

Καταλήξαμε στο ότι πρέπει να γίνουν αυτά που αποφασίζονται στη σύνοδο και ότι δεν μπορούν πέντε αστυνομικοί διευθυντές να καταργούν αποφάσεις πρωθυπουργών. Εάν αυτό στην πράξη θα δημιουργήσει χώρο ή όχι δεν ξέρω να σας πω. Θα δούμε.

Ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας σε όλο αυτό; Εστάλη σήμερα τελεσίγραφο στην Άγκυρα μέχρι τις 7 Μαρτίου;

Νομίζω ότι το τελεσίγραφο είναι μια βαριά κουβέντα. Νομίζω ότι ετέθη στην Αγκυρα με έναν πολύ φιλικό αλλά αποφασιστικό τόνο ότι μέχρι τις 7 Μαρτίου περιμένουνε να δούνε να δούνε ό,τι δεν έχουμε δει μέχρι τώρα. Ανταπόκριση δηλαδή στην ευθύνη που έχει αναλάβει για μείωση των ροών από τα παράλιά της.

Θεωρείτε ότι εάν παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με τα Σκόπια, ο κίνδυνος ασφυξίας είναι μεγάλος;

Δεν υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Υπάρχει μια τεράστια δυσκολία για τη χώρα μας, κάποιες δεκάδες χιλιάδες από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρα μας και έχουμε μια δυσκολία.

Έχουμε μια δυσκολία, δεν έχουμε προλάβει. Θέλαμε κάποιες μέρες ακόμη να δημιουργήσουμε χώρους, που θα μπορούνε να βρίσκονται εκεί αντί να γυρνούν στους δρόμους ή στα πούλμαν με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες για αυτούς και με την αξιοπρέπεια που αρμόζει στο λαό μας.

Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω στις επόμενες δέκα μέρες θα έχουμε καταφέρει να διευθετήσουμε την κατάσταση με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Όχι καλό, αλλά αξιοπρεπή.

Συζητήθηκε στη συνάντηση η εμπλοκή του ΝΑΤΟ;

Δηλώσαμε όλα τα κράτη μέλη, και η Ολλανδική Προεδρία, και ο ΟΗΕ και η Frontex και η Κομισιόν τη συμφωνία μας με το σχέδιο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ πρέπει να χτυπηθεί το δίκτυο των λαθρεμπόρων, συμφωνείτε;

Συμφωνούμε.

Η Τουρκία συμφωνεί; Αυτό ειναι το θέμα.

Αυτό είναι κάτι που η Τουρκία έχει δεσμευθεί, και θα πρέπει να αποδείξει. Και η συμπεριφορά μας απέναντί της θα πρέπει να είναι ανάλογη με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που έχει δεσμευθεί πολιτικά, το θέλει πραγματικά. Και επομένως τώρα με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Frontex θα το καταφέρει. Δεν θα υπάρχει δικαιολογία.

Συμφωνείτε με το ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό, προωθεί την δική της ατζέντα και θέλει να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση;

Εγώ σαν υπουργός μιας κυβέρνησης δεν μπορώ να πάρω θέση σε αυτό. Σαν υπουργός μιας κυβέρνησης, η οποία είναι μέλος της ΕΕ, περιμένω από την Τουρκία με τη βοήθεια που θα πάρει από την ΕΕ και με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ να αποδείξει ότι σέβεται τις δεσμεύσεις της.

Τι γίνεται με την Αυστρία;

Εμείς θεωρούμε ότι η Αυστρία έκανε ένα πολύ σημαντικό, πολύ σοβαρό λάθος, το οποίο συνιστά εχθρική ενέργεια στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι η Αυστρία δεν είναι φίλη μας. Η Αυστρία έχει δεχθεί έναν μεγάλο αιρθμό προσφύγων. Είναι σαν εμάς τις χώρες που δέχεται πρόσφυγες, ταλανίζεται και παίρνει ένα ανισομερές βάρος από το προσφυγικό και μέχρι τώρα έχει φερθεί με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια και φιλικά απέναντι στη χώρα μας και στο προσφυγικό.

Η κίνηση η τελευταία είναι μια εχθρική κίνηση. Νομίζω ότι μια εχθρική κίνηση δεν αρκεί για να προδικάσει το μέλλον και για να μας κάνει να ξεχάσουμε το παρελθόν. Πιστεύουμε ότι η Αυστρία και μετά τα σημερινά θα καταλάβει ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Πώς θα σχολιάζατε την στάση της Ουγγαρίας;

Η συμπεριφορά της Ουγγαρίας στο προσφυγικό δεν είναι η συμπεριφορά της ΕΕ.

Διότι ανακοίνωσε και δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις.

Ναι και του απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος. Είναι σαφές ότι διαφωνούμε πλήρως με συμπεριφορές σαν αυτές της Ουγγαρίας. Έχουμε μια κάθετη διαφωνία.

Σαράντης Μιχαλόπουλος- Βρυξέλλες-Euroactiv