Bloomberg: Χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις σχέσεις ΕΕ-Ελλάδας.

Υπερφορτωμένη αρχικά από το χρέος και τώρα από τους πρόσφυγες, η Ελλάδα προσφέρει έναν δελεαστικό στόχο για όσους Ευρωπαίους ηγέτες έμειναν να διαχειριστούν τις συνέπειες, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του πριν από το σημερινό Eurogroup.

Όπως επισημαίνει, με τις πληγές να επουλώνονται ακόμη μετά από τη συμφωνία της ευρωζώνης να πετάξει στην Ελλάδα άλλη μία σανίδα σωτηρίας, η ανικανότητα της χώρας να αντεπεξέλθει στις χιλιάδες των προσφύγων που φθάνουν στο κατώφλι της, απειλεί να τις ξανανοίξει (τις πληγές).
Η υπομονή ήδη εξαντλείται μετά από χρόνια επιδότησης της ελληνικής οικονομίας και ύστερα από μήνες χαοτικών συνομιλιών διάσωσης, επομένως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έψαξαν πολύ να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τις τελευταίες συνθήκες έκτακτης ανάγκης στις οποίες βρέθηκαν.
Το ρίσκο είναι, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ότι υβρίζοντας τις ελληνικές αρχές, οι αξιωματούχοι της ΕΕ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη πολιτική κατάσταση που είναι το θεμέλιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την συνέχιση της παραμονής στο ευρώ.
“Υπάρχει πολύ χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης. Είναι αναπόφευκτο πως όταν έχεις τόσες πολλές κρίσεις να εξελίσσονται την ίδια στιγμή με τους ίδιους χαρακτήρες, θα περνάς από τη μία κρίση στην άλλη”, δήλωσε ο Mark Leonard, διευθυντής του ECFR.
Οι υπουργοί Οικονομικών συναντιούνται για πρώτη φορά σήμερα στο Λουξεμβούργο μετά από την εκλογική νίκη του Τσίπρα τον Σεπτέμβριο, και αναμένεται να επιλέξουν τα 48 ορόσημα που η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις για τις επόμενες δόσεις της διάσωσης.
Επίσης, η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων, “απλώς θα δώσει περισσότερη τροφή στους επικριτές της, ενώ θα αυξήσει και την πίεση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ή να πεθάνει”, δηλώνει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του τμήματος διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. “Η εικόνα της Ελλάδας ως ένα λειτουργικό κράτος, έχει ήδη πιάσει πάτο”.
Δύο μήνες αφότου οι ηγέτες ξενύχτησαν σε μια τελευταία προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, επέστρεψαν στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες, με ορισμένους να κουνούν το δάχτυλο στον Τσίπρα ξανά.
“Εάν οι Έλληνες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα σύνορά τους, θα πρέπει να τους ζητήσουμε ευγενικά –διότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος- να αφήσει άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερασπιστούν τα ελληνικά σύνορα”, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι οποιοδήποτε αντί-ελληνικό αίσθημα διαχέεται στους υπουργούς Οικονομικών ή στα εθνικά κοινοβούλια, όπως η γερμανική Bundestag που πρέπει να συμφωνήσει για την εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης, θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες του Τσίπρα να πληρώσει μισθούς και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες καθώς προσπαθεί να ανοικοδομήσει την οικονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται την στήριξη ορισμένων κοινοβουλίων για να εκταμιευθούν τα κεφάλαια τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου που είναι το τελεσίγραφο.
Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη δεν απευθύνει την ευθύνη αποκλειστικά στον Τσίπρα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel επαναδιατύπωσε το Σάββατο ότι η περιοχή χρειάζεται να συνεργαστεί περισσότερο με χώρες όπως η Τουρκία για να σταματήσει τους μετανάστες από το να φθάνουν στην Ελλάδα.
Η απόφαση της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα να μοιραστεί το φορτίο με την μετεγκατάσταση 50.400 προσφύγων που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, μπορεί να σηματοδοτεί μια αποδοχή ότι η Ελλάδα έχει ενεργήσει σωστά σε αυτή την άνευ προηγουμένου πίεση.
“Είναι προς το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι ένα σταθερό και ισχυρό κράτος, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την οικονομία, αλλά και σε ό,τι αφορά το άσυλο”, δήλωσε ο Alexander Betts, διευθυντής του Κέντρου Προσφυγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Πηγή: capital.gr/Bloomberg