Δώρον άδωρον η παράταση

Του Βαγγέλη Γεώργα

Ευνοϊκή μεταχείριση από το Δημόσιο ζητούν οι επιχειρήσεις που, ενώ εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και δεν υλοποίησαν ποτέ τα επενδυτικά τους σχέδια, τώρα καλούνται να επιστρέψουν τις επιχορηγήσεις ή να ολοκληρώσουν άμεσα τις επενδύσεις τους.

Το κουβάρι με τους παλιούς αναπτυξιακούς του 2004 και του 2011 είναι αρκετά μπλεγμένο, λόγω της κρίσης που μεσολάβησε, της αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, των πολυετών καθυστερήσεων έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων ή της αδειοδότησης των επενδύσεων, αλλά και της αδυναμίας του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει με ρευστό επενδυτικά σχέδια, στα οποία «οφείλει» πάνω από 5,5 δισ. ευρώ.

Τώρα, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που γίνεται για τις παρατάσεις ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, φαίνεται πως ούτε οι λύσεις που προτείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι απόλυτα ικανοποιητικές για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι -επικαλούμενοι «συνθήκες ανωτέρας βίας» στην οικονομία- ζητούν περισσότερο χρόνο και λιγότερη γραφειοκρατία, για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που θεωρητικά έπρεπε να είχαν ξεκινήσει 5 ή 10 χρόνια πριν.

«Σκοπιμότητες»

Αρκετοί, δε, μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, «χρεώνουν» στην κυβέρνηση σκοπιμότητες, επειδή θέτει στενά όρια στον χρόνο ολοκλήρωσης τουλάχιστον του 50% των έργων (τέλος 2016) ή δεν παρατείνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας τη δυνατότητα υλοποίησης όλων των επενδύσεων. Θεωρούν πως, αν δεν δοθούν μεγαλύτερες παρατάσεις, τα προβλήματα δεν θα λυθούν, καθώς οι συνθήκες στην αγορά δεν έχουν ομαλοποιηθεί και είναι αδύνατο σε πολλές περιπτώσεις να υλοποιηθεί το ήμισυ των έργων ώς τις 31/12/2016, με αποτέλεσμα πολλά από τα έργα να απενταχθούν οριστικά.

Για παράδειγμα, το ΕΒΕΑ πρότεινε χθες να δοθούν επιπλέον παρατάσεις ενός έτους στις προτεινόμενες ημερομηνίες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ώστε ο χρόνος υλοποίησης να φτάσει ώς το τέλος του 2020.

Αλλοι φορείς εισηγούνται να δοθεί οριζόντια παράταση σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι το τέλος του 2018.

Σημεία αιχμής, για τα οποία εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζητούν επίσης ευνοϊκή μεταχείριση, είναι το θέμα της άτοκης επιστροφής των επιχορηγήσεων και των εγγυητικών επιστολών, καθώς και της τροποποίησης των επενδυτικών σχεδίων με μικρότερο προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστικά, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ζητά να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακό νόμο και έλαβαν προκαταβολή επιχορήγησης σε δεσμευμένο από την τράπεζα λογαριασμό να μπορούν να επιστρέψουν οικειοθελώς και άτοκα την επιχορήγηση, επικαλούμενες την κρίση ή λόγους ανωτέρας βίας και ταυτόχρονα να επιστρέφονται από τις τράπεζες οι αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές.

Ζητά επίσης να ρυθμιστεί η συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς σήμερα δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο στο θεσμικό πλαίσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η επιστροφή των επιχορηγήσεων με βάση νόμο του 2011 γίνεται άτοκα, εκτός αν πρόκειται για επιβολή κυρώσεων, οπότε τα χρήματα ζητούνται εντόκως.

Ενα από τα αιτήματα των φορέων είναι επίσης οι επιχειρήσεις να μπορούν να τροποποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ή και να μειώσουν το φυσικό αντικείμενο, χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προθεσμίες

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπονται μεταξύ άλλων παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων των προηγούμενων επενδυτικών νόμων 3299/2004 και 3908/2011, οι οποίες φτάνουν -ανάλογα με την περίπτωση- μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018.

1. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

⚫ Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων του νόμου 3299/2004, των οποίων η ημερομηνία ολοκλήρωσης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Στην περίπτωση που μέχρι την ημερομηνία αυτή υλοποιηθεί, αποδεδειγμένα, το 50% του εγκεκριμένου κόστους επενδυτικού σχεδίου, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται για επιπλέον 18 μήνες, ήτοι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

⚫ Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 3299/2004 και η προθεσμία ολοκλήρωσής τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016, εφόσον έως τότε έχει ολοκληρωθεί το 50% του εγκεκριμένου κόστους.

2. Για τα επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, 3908/2011, το νομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:

⚫ Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, των οποίων η απόφαση υπαγωγής έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

⚫ Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, των οποίων η απόφαση υπαγωγής έχει εκδοθεί εντός των ετών 2013 και 2014.

Πηγή