Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσίευσε έκθεση που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Στην έκθεση γίνεται λόγος για υπερπληθυσμό, κρούσματα αστυνομικής βίας, ελλιπή υγειονομική περίθαλψη και ελλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με αποσπάσμα της έξθεσης όπως δημοσιεύεται στο Βήμα υπάρχει πλήθος αξιόπιστων καταγγελιών για αξιόπιστων καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς κατά την προσαγωγή αλλά και ύστερα από αυτήν, μερικές εκ των οποίων υποστηρίζονται από ιατρικές γνωματεύσεις, αλλά και κακομεταχείριση από αστυνομικούς στα Τμήματα Ασφαλείας, ιδιαιτέρως εις βάρος αλλοδαπών -μεταξύ άλλων και για την απόσπαση ομολογίας.

Σχετικά με τις φυλακές υφίστανται σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν το δικαίωμα στη ζωή βάσει του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης γα τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δεδομένου ότι αδύναμοι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν καμιάς προσοχής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνονται απλώς να πεθάνουν. τα πρότυπα για τους χώρους διαβίωσης και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος σε κάθε κρατούμενο απλούστατα δεν εφαρμόζονται. Σε μερικές περιπτώσεις -σημειώνει η έκθεση- κυρίως στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στη Φυλακή Ναυπλίου, οι συνθήκες που επικρατούν άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Στην απάντηση του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε πως από τον Απρίλιο του 2015 γίνονται προσπάθεειες για αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και αναφέρει πως συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των κρατουμένων, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τη βελτίωση των φυλακών ανηλίκων, ενώ υπογραμίζει την μείωση του αριθμού των κρατούμενων. 

Ταυτόχρονα τίθενται και διάγραμμα για τους στόχους της επόμενης τριετίας που βσίζονται στο τρύπτιχο “ασφάλεια – ανθρωπισμός – επανένταξη” και συγκεκριμένα:

• Κατάστρωση συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα.
 
• Βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα καταστήματα κράτησης και αναμόρφωση του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου Κρατουμένων.
 
• Εμπέδωση εκπαιδευτικών θεσμών στις φυλακές, όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και η εξ αποστάσεως φοίτηση, και ενίσχυση δράσεων εργασιακής, οικογενειακής, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης για την προετοιμασία της αποφυλάκισης και την ομαλή επανένταξη.
 
• Ένταξη στις δομές του σωφρονιστικού συστήματος υπηρεσιών απεξάρτησης και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων (ν. 4139/2013).
 
• Επιμόρφωση (αρχική και συνεχιζόμενη) του προσωπικού των φυλακών (σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών) και αναβάθμιση του ρόλου.
 
• Αναδιοργάνωση των αγροτικών φυλακών και των παραγωγικών εργαστηρίων με σκοπό την ενίσχυση της επανένταξης και την αυτοχρηματοδότηση των δομών.
 
• Διοικητική αναδιοργάνωση της σωφρονιστικής διοίκησης και ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού με ανάθεση καθηκόντων αναλόγως προσόντων.
 
• Βελτίωση υποδομών και ως εκ τούτου των συνθηκών κράτησης στις φυλακές.
 
• Ενίσχυση της επανένταξης και ανάπτυξη των εναλλακτικών μέτρων έκτισης της ποινής».