Euρωβουλή προς ΠΓΔΜ: Εφαρμόστε τη συμφωνία Przhino για να συνεχισθεί η ενταξιακή πορεία

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αλλά μόνο αν η «συμφωνία Przhino» εφαρμοστεί πλήρως για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και αν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις επείγουσες μεταρρύθμιση, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της παρακολούθησης των επικοινωνιών και η καταπολέμηση της διαφοράς. Αυτό επισημαίνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Το ψήφισμα για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), το οποία συντάχθηκε από τον Ivo Vajgl (ALDE, SL) χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία Przhino που επιτεύχθηκε από τα τέσσερα κύρια πολιτικά κόμματα στα Σκόπια, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, και τους προτρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή όλων των υποχρεώσεών τους με βιώσιμη και διαπραγματευτικό τρόπο », ώστε να μπει ξανά η χώρα σε ενταξιακή τροχιά.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για έγκαιρη προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου 2016, έτσι ώστε να διασφαλιστούν «τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης ελεύθερων και δίκαιων εκλογικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Ανησυχώντας για εκτεταμένη διαφθορά, ιδιαίτερα στις κρατικές και τοπικές διοικήσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να αναπτύξουν μια αξιόπιστο σχέδιο τόσο στην πρόληψη όσο και την καταστολή της .

Το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υποψήφια χώρα της ΕΕ από το Δεκέμβριο του 2005, θεωρείται η πιο προηγμένη υποψηφία όσον αφορά την ευθυγράμμιση με το «κεκτημένο» της νομοθεσίας της ΕΕ.

Το ζήτημα της ονομασίας

Η ΠΓΔΜ βλέπει παρόλα αυτά τη διαδικασία ένταξης της στην ΕΕ να έχει «μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο, εν μέρει λόγω της ανεπίλυτου ζητήματος την ονομασίας με την Ελλάδα», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι «τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό πνεύμα όσο το δυνατόν νωρίτερα στη διαδικασία προσχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές και τις αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ ».

Πηγή