ΔΕΗ: 2,1 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούν €2,3 δισ. ευρώ

Στα 2,3 δισ. ευρώ έχουν ανέλθει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 2,1 εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εμ. Παναγιωτάκης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Παναγιωτάκης μαζί με άλλα στελέχη της ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με την ανάθεση της προμήθειας DIESEL και λοιπών υγρών καυσίμων για κάλυψη των αναγκών της ΔΕΗ το 2016.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση τον Απρίλιο του 2015 οι οφειλές ήταν 2 δισ. ευρώ ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε έχουν γίνει αρκετά πράγματα προς την κατεύθυνση της συλλογής των απαιτήσεων με τα προγράμματα αποπληρωμής των οφειλών σε 36 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη ο αριθμός των οφειλετών έχει μειωθεί στα 2,1 εκατ. από 2,5 εκατομμύρια που ήταν τον Απρίλιο του 2105. Ο οφειλέτης πληρώνει το 30% του τρέχοντος λογαριασμού και το υπόλοιπο σε 36 δόσεις. Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οφειλέτης πληρώνει το 10% της οφειλής ενώ οι κατ’ επέγγελμα αγρότες, που έχουν οφειλές με βάση το αγροτικό τιμολόγιο δεν πληρώνουν προκαταβολή.

Σχετικά με την προμήθεια σε Diesel και λοιπών καυσίμων, οι της ΔΕΗ ανάγκες προσδιορίστηκαν σε περίπου 380 εκατ. ευρώ. Εγιναν δύο διαγωνισμοί, ένας για το μαζούτ και ένας για το diesel. Το μαζούτ δεν παράγεται στην Ελλάδα και στον διαγωνισμό συμμετείχαν εννέα ενδιαφερόμενοι ενώ τη δουλειά την πήραν δύο. Στον διαγωνισμό για το diesel συμμετείχαν τα δύο διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motoroil που πήραν την προμήθεια.
Η τιμή προσδιορίζεται με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος και ένα premium.
Σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων, θέμα που απασχόλησε τους βουλευτές, στελέχη της ΔΕΗ περιέγραψαν αναλυτικά τη διαδικασία – που περιλαμβάνει και χημικούς ελέγχους στην ποιότητα και στην ποσότητα – και αποκάλυψαν ότι προσφάτως εντόπισαν και ένα φορτίο με αυξημένη πίσσα, το οποίο επεστράφη.

Πηγή