Κινδυνεύει η μαστίχα Χίου;

Του Γιώργου Παγούδη

Αισιόδοξος και καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης ως προς το μέλλον του χαρακτήρα της ΕΜΧ αλλά και ειδικότερα της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού.

«Το σχέδιο που κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα υποστεί πολλές αλλαγές, τροποποιήσεις και βελτιώσεις μέχρι να πάρει την τελική του μορφή και να ψηφισθεί. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι τελικά θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και ήδη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε σε ερώτηση του Astraparis.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι με την παρούσα μορφή ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. «Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι την τελική του μορφή» συμπλήρωσε.

Αισιοδοξία πάντως που συμμερίζεται και ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος που δεν έδειξε αιφνιδιασμένος από την κατάθεση του σχεδίου νόμου με την συγκεκριμένη πρόβλεψη άρσης της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού.

«Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την προφορική δέσμευση υψηλόβαθμού στελέχους κοντά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το σχέδιο νόμου θα επανεξεταστεί μέχρι την τελική του μορφή και την Παρασκευή έχουμε ραντεβού στο Υπουργείο ώστε να συζητήσουμε και από κοντά τις εξελίξεις» τόνισε ο ίδιος.

«Σε κάθε περίπτωση η άρση της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η αναγκαστικότητα ήταν ο όρος που επέτρεψε στη καλλιέργεια μαστίχας να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί από τα χρόνια της «Μαόνας» έως και τις μέρες μας.» τόνισε αναφερόμενος στην περίοδο της κατοχής της Χίου από τους Γενουάτες το μακρινό 1347 όταν η επιχείρηση «ΜΑΟΝΑ» είχε την αποκλειστικότητα της εμπορίας του μοναδικού αυτού προϊόντος .

«Αντίθετα όποτε έπαψε να υφίσταται το μονοπώλιο , η καλλιέργεια της μαστίχας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, με τους αγρότες να φτάνουν στο σημείο τα χρόνια του μεσοπολέμου και στα μέσα της δεκαετίας του ’50 να αντικαθιστούν τις καλλιέργειες μαστίχας με καπνά. Τακτική που άλλαξε πάλι με την ισχύ της αναγκαστικότητας που είχε ως αποτέλεσμα την προστασία των αγροτών και του προϊόντος», σημείωσε.

«Μια ανατροπή τώρα του όρου αυτού περικλείει το κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα μια τεράστια επένδυση που κάνουμε στο πεδίο της έρευνας για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας. Αντιλαμβάνεσθε ότι η πρόσφατη αναγνώριση αυτών των ιδιοτήτων ανοίγει νέο πεδίο επιχειρηματικών ευκαιριών την οποία ίσως κάποιοι προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν. Έτσι, αν δεν υπάρξει κεντρική διαχείριση, θα δούμε ιδιώτες να προσφέρουν απευθείας στους παραγωγούς τον πρώτο καιρό κάποια αυξημένη τιμή για το προϊόν μέχρι να τους εγκλωβίσουν και αυτούς και την ΕΜΧ και στη συνέχεια να τους εκμεταλλευτούν άγρια. Το έχουμε δει να συμβαίνει παλαιότερα και θα συμβεί το ίδιο αν αρθεί η αναγκαστικότητα» κατέληξε.

Πηγή

Φωτογραφία: Ailinaleixo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11133632